Továbbra is fenyeget a sertéspestis

Amint arról már lapunkban előzőleg hírt adtunk, az afrikai sertéspestis 2019 júliusában jelent meg Szlovákiában, a fertőzést vaddisznókban és háztáji állományokban a Tőketerebesi és a Nagymihályi járásban mutatták ki. Azóta nálunk a vaddisznók között 35 példányban, a háztáji állományokban 11 esetben diagnosztizálták a betegséget. S noha a bevezetett óvintézkedések következtében a fertőzés terjedését sikerült az országon belül megállítani, így a betegség csupán vaddisznókban bukkant fel, a környező országokban fennálló szorító helyzet miatt a fertőzések további fellépése nálunk is nagy veszélyekkel fenyeget.

A szomszédos országokban radikálisan terjedő fertőzés komolyan veszélyezteti a hazai sertéstartókat, lévén, hogy a velünk szomszédos országokban összesen több mint 6 000 új eseteket diagnosztizáltak a vadállományokban. Magyarországon az elmúlt évben 1400 sertéspestises esetet regisztráltak, Lengyelországban még ennél is többet, 2100 megbetegedést. Érthető tehát, hogy mindkét országhatár közelében gazdálkodó állattartó telepek nagy fenyegetettségnek vannak kitéve, lévén, hogy a betegség felbukkanása esetén egy adott térségben fel kell számolni az összes állományt. Ilyen szempontból a Dunaszerdahelyi járás tenyésztői vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, ugyanis ebben a járásban nevelik a hazai sertésállomány mintegy 25 százalékát.

Mivel a legnagyobb veszélyt a szabadon mozgó vaddisznók jelentik, a védekezés egyik kiemelt területe a vaddisznók létszámának radikális csökkentése kilövések által. A tavalyi évben a vadászok összesen több, mint 65 ezer vaddisznót ejtettek el, az csaknem 15 ezerrel több, mint az azt megelőző évben. A szakminisztérium a hatékony védekezés érdekében fagyasztó berendezések kihelyezésével támogatást nyújt a vadászoknak a kitűzött állategészségügyi intézkedések megvalósításához. Az elmúlt időszakban 550 ilyen berendezés került a vadásztársaságokhoz, hogy a kilőtt vaddisznókat a szükséges inkubációs ideig biztonságosan tárolni tudják. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …