Talajelőkészítés a kukorica alá

Szármaradványok precíz bedolgozása, talajlazítás, üllepedett magágy

A kukorica a talajjal szemben igényes növény, kedveli a jó vízellátottságú és hőgazdálkodású, megfelelő tápanyagszolgáltató-képességgel rendelkező, mély termőrétegű talajokat. A megfelelő talajművelési technológia kiválasztásához figyelembe kell venni mélyre hatoló, erőteljes gyökérzetét és a föld feletti nagy szárazanyag tömegét, így a talajénak előkészítése és művelése során elsősorban a nedvesség megőrzésére és a megfelelő tápanyagellátás feltételeinek biztosítására kell törekedni.

A betakarítás után visszamaradó nagy mennyiségű növényi részek aprítása és talajba való precíz bedolgozása fontos előfeltétele a megfelelő magágy előkészítésének, egyúttal agrotechnikai szempontból alapvető intézkedés a kukoricamoly elleni védekezésben is.

A betakarítás után visszamaradó növényi részek gyors elbomlását, az előző betakarítás során kipergett szemek növekedését, valamint a következő termények számára készülő tökéletes magágy kialakítását elősegítő minőségi tarlóhántás érdekében fontos elvégezni a visszamaradt növényi részek minőségi szárzúzását. A felaprított szármaradványok gyorsabban bomlanak el, és ezáltal minden következő munkaművelet könnyebben és jobb minőségben végezhető, ami alacsonyabb költségeket és nagyobb hozamokat jelent.

A betakarítás után közvetlenül elvégzett tarlóhántás és talajlezárás a nedvesség megőrzése szempontjából a legfontosabb művelet. Kukoricatarló esetén egy robusztus szerkezeti kialakítású, nagy tárcsalevél átmérőjű, nehéz tarlóhántó eszközre van szükség. Az ilyen gép egyenletes talajfelszínt hoz létre, ami később megkönnyíti az olyan műveletek elvégzését mint a permetezés, műtrágyaszórás és a vetés.

A kukorica, mivel érzékeny a talaj víz- és légjárhatóságára, igényli a legalább 30 cm mély alapművelést. Ha a tarlómaradványokat és az istállótrágyát már megfelelő mélységbe forgattuk a nehéztárcsával, ezután a forgatás nélküli alapművelés ajánlott. A szántás ugyanis a talaj nedvességkészletének nagymértékű és gyors csökkenését eredményezi, valamint az évek folyamán eketalpat hoz létre. A megoldást egy középmély lazító jelenti, amely megbontja a tömörödött talajrétegeket, lehetővé teszi a talajvíz könnyű eljutását a növények gyökérzetéig és több levegőt juttat a talajba.  Biztosítja, hogy a tápanyagokban szegény alsó talajrétegek ne keveredjenek a felsőbb rétegekkel, a tarlómaradványok megfelelően elegyedjenek a talajjal és végül lezárhassuk a talajt.

Kukorica alá készített magágy ideális mélysége 7-9 cm (a talaj nedvességtartalmától függően). A minőségi magágy további ismérve a leüllepedett alap és a felső porhanyós laza réteg, amely gyorsan felmelegszik.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …