Hagymafélék időszerű betegségei és környezetkímélő eljárások a zöldségtermesztésben

A szlovákiai zöldségtermesztés időszerű növényvédelmi kérdéseit is megvitatták a Semo Smrzice csehországi nemesítő vállalat Érsekújvárban tartott legutóbbi rendezvényén, amelyen a következő szezonra ajánlott zöldségfajták mellett a termesztésben alkalmazható környezetkímélő növényvédelmi eljárásokról és a hagymafélék időszerű veszélyes betegségeiről is tájékoztatást kaptak a résztvevők.

Ján Tancik, a környezetkímélő biológiai növényvédelmi megoldásokkal foglalkozó Ecophyta cég képviselője az 5 éve alakult nyitrai székhelyű tanácsadó-szolgáltató vállalat tevékenységét bemutatva hangsúlyozta, hogy az elsősorban a háztájiban gazdálkodó kertészek igényeinek kielégítésére irányul, az ő számukra szeretnék közelebb hozni és minél szélesebb körben elterjeszteni a környezetkímélő növényvédelmi eljárásokat. Ennek érdekében növényi betegségek diagnosztizálásával, tanácsadással és konkrét esetekben testreszabott növényvédelmi megoldások kivitelezésével foglalkoznak, egyúttal saját üzletükben biológiai növényvédelmi készítményeket is árusítanak. Előadásában néhány időszerű növényvédelmi kérdésre hívta fel a figyelmet.  Részletesen foglalkozott egy nálunk nemrégen megjelent gombás eredetű betegséggel, a fokhagyma gerezdek fuzáriumos eredetű száraz rothadásával (Fusarium proliferatum), amely a gerezdek megpuhulásával és teljes kiszáradásával jár. Elsősorban Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, illetve Európa keleti részén van jelen, Nyugat-Európában az ezredforduló elején regisztrálták Németországban, később Spanyolországban, Olaszországban Franciaországban, nálunk 2021-ben mutatták ki. Jelentősége nem elhanyagolható, hiszen 10-30 %-os termésveszteséget okozhat a betárolt fokhagymában, sőt a fertőzött vetőmag csírázó képességét is csökkenti, ráadásul toxinokat termel, amely élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. Tünetei 4-6 héttel a szedés után vizenyős sötét foltokban jelentkeznek a gerezdeken esetenként fehér micéliummal a középpontjukban. A fertőzés jeleit azonban már a vegetáció alatt észlelni lehet a gyökereken. Az említett gomba a talajon át fertőz, terjedését egyéb szántóföldi tápnövényei (kukorica, búza, árpa, cirok) is támogatják. Az agrotechnikai  védekezésben fontos szempont a megfelelő vetésforgó betartása, az egészséges ültetőanyag alkalmazása, a fokhagyma gerezdek sérülésének elkerülése a betakarításkor, esetenként ún. termoterápia, amit Spanyolországban alkalmaznak, és a talajfertőtlenítés. Vegyi és biológiai védelem keretében triazol, azol és strobilurín alapú fungicidek időbeni alkalmazása a fertőzés korai stádiumában, a biológiai készítmények közül a Bacillus subtilis és a Trichoderma  javasolt.

A hagyma Stemphyliumos levélrothadása az egész világon elterjedt betegség, amely levélfoltosság formájában jelentkezik. Eleinte sárgásbarna vizenyős foltok jelennek meg a leveleken, ezek később orsó és tojás alakot vesznek fel, majd összefonódnak, a növény így elveszti asszimilációs képességét, és megáll a fejlődésben vagy elhal. A fertőzés következtében akár 90 %-os termésveszteség is bekövetkezhet, nem beszélve arról, hogy rontja a termés tárolhatóságát is. A fertőzés 10-26 oC közötti hőmérsékleten fordul elő a leveleken, illetve kialakulásához és terjedéséhez legalább 8 órán át magas 85%-os páratartalom, 18-22 oC hőmérséklet szükséges. A fertőzés forrása a hagymán és egyéb tápnövényen is áttelelhet, terjedését a fertőzött vetőmag is elősegítheti. A védekezés a szármaradványok beszántása, a közeli tápnövények irtása, a vetésforgóban csak 3 évenkénti termesztése, az állomány sűrűségének csökkentése, a levelek folyamatos nedvességének korlátozása, ellenálló fajták ültetése, az atkák terjedésének megakadályozása. Fungicidek alkalmazása esetén a korai kezelés (3-4 leveles állapotban, 7-10 naponként, 6-8 alkalommal) ajánlott. Ügyelni kell a hatóanyagok váltogatására is. Biológiai készítményként a Trichoderma ajánlott.

A rovarkártevők közül a zöld vándorpoloska jelentős károkat okoz a kertészeti és szántóföldi termesztésben is. Az ellene való védekezésben a vegyi anyagok (piretroidok és neonikotinoidok) hatékonyak, ugyanakkor a termésérés időszakában ezek alkalmazása nem javasolt.

A drótférgek ugyancsak komoly gondot okoznak a köztermesztésben, főleg az utóbbi időszakban, mikor az uniós előírások következtében betiltották az ellenük hatékony hatóanyagú készítmények alkalmazását. Emellett a talajművelésben alkalmazott új megoldások, többek között a forgatás nélküli talajművelés szintén hozzájárultak felszaporodásukhoz. Az ellenük való védekezés bonyolult, leginkább az integrált növényvédelmi rendszer keretében ajánlott. Az agrotechnikai módszerek közül az ajánlott vetésforgó betartása, a talajművelés időzítésének változtatása, a kártevők monitorozása jöhet szóba, a környezetkímélő megoldások keretében gombák, baktériumok és biocid növények termesztése, valamint a biofumigálás módszere ajánlott, amely a vegyszeres kezelésekhez (piretroidok)  hasonló hatékonysággal bír. (szil)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …