A szőlő szaporítása oltványokkal

A szőlő magról és föld feletti vegetatív képleteiről szaporítható. Hozzá kell tenni azonban, hogy a szőlő gyökérzete szaporításra nem alkalmas. Ha magunk akarunk szőlőt szaporítni, és van ismerősünk, akitől a téli metszés idején vesszőt kérhetünk, aránylag könnyen előállíthatjuk.

Ott, ahol télen kemény fagyok vannak, vagy aszályos vidéken, hosszabb 4–5 rügyes vesszőkkel dolgozunk, hogy a gyökérzet mélyen kerülhessen a földbe. Másutt, pl. tenyészedényes, vagy akár növényházi termesztésnél 2–4 rügyes vesszők elegendők.

Üvegházakban régebben magányos rügyeket gyökereztettek. Érett szőlővessző rügyeiből ugyanis egyaránt tud hajtás és gyökérzet fejlődni. Hosszú vesszők esetében legjobb három rügyet a vízben, kettőt felette kell tartani. Ez esetben felül többnyire két hajtás fog fejlődni, míg a két alsóból, de leginkább a legalsóból erőteljes talpgyökerek. A két hajtásból később csak az erősebbet hagyjuk kifejődni.

A vesszőket a télutón ill. koratavasszal csapvizes üvegekben gyökereztethetjük. A vízben-gyökereztetést – a zöld hajtások miatt – világos, meleg helységben, pl. egy konyhaablakban végezzük. Ennek során kb. két hét után kezdenek a felső rügyekből hajtások fejlődni, majd kb. egy hónappal később a gyökerek. Mindez a vessző tartalékanyagaiból történik a meleg és nedvesség hatására. Tápanyagot a szaporítvány ilyenkor nem igényel.

Amikor a gyökérzeten megjelennek a másodgyökerek, tehát a gyökérzet kezd bozótosodni, akkor magas tenyészedényekbe – pl. szitált kerti komposztos közegbe – ültetjük szaporítványainkat, és neveljük azokat tovább az őszig.

A szőlővesszőket közvetlenül – mélyen – a földbe dugva, vagy fedett bakhátakon a szabadföldön is lehet gyökereztetni, ahogyan azt az oltott simavesszőkkel nagyüzemi szaporításnál is végzik. Az eredés valószínűsége azonban ilyenkor kisebb, a szaporítvány az őszre gyengébb, de a módszer jelentősen olcsóbb.  (sz-Kert/év)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …