A rendszeres tápanyagellátás a lényeg

Napjainkban nemcsak a nagy terméseredményeket produkáló intenzív gyümölcsösökben nélkülözhetetlen a rendszeres tápanyagpótlás, hanem a háztáji kertekben telepített intenzív koronaformájú ültetvényekben is egyre többen alkalmazzák. Míg korábban úgy vélték, hogy a házikertekben levő gyümölcsfákat nem szükséges trágyázni, ma már ez a nézet nem állja meg a helyét. Annak ellenére, hogy a több évtizede trágyázatlan gyümölcsösökben sem észleltek semmi kedvezőtlen hatást, így is kielégítő termést adnak. A magyarázat logikus: a gyümölcsfák gyökerei igen mélyre lehatolnak a földbe, és nagy területet hálóznak be, ezért valamennyi táplálékot mindig találnak a termés kineveléséhez.

A gyümölcsfák tápanyagellátásban lényeges szempont, hogy évente trágyát kapjanak. Ez négyzetméterenként hozzávetőlegesen 2 kg istállótrágyát vagy komposztot jelent. Ha csak 3-4 évenként kapnak nagyobb mennyiségű szerves trágyát a a fák, akkor termésük szakaszossá válik, és egy-egy év kimagasló termése után gyengébb termésű évek következnek. Évi műtrágyaadagnak m2-enként 2-4 dkg nitrogéntartalmú, 2-3 dkg foszfortartalmú és 3-5 dkg káliumtartalmú műtrágya kiszórása általában megfelelő mennyiség.  A trágya bemunkálásakor ügyeljünk a gyökerekre. A gyümölcsfák gyökerei ugyanis már viszonylag közel a talajfelszínhez is megtalálhatók, ezért itt nem célszerű a túl mély művelés.

A gyümölcsösök fejtrágyázásával igen jó eredményt érhetünk el. Különösen fontos öntözött gyümölcsösben az évközi tápanyag- utánpótlás: egyrészt az erős kilúgozás ellensúlyozására, másrészt a műtrágya öntözővízben feloldva – a talajban jobban eloszlik – sokkal nagyobb százalékban hasznosul a növény számára.

A fejtrágyázás leghatásosabb módszere – különösen a talajban nehezen mozgó foszfor- és káliumműtrágyák esetén – az ún.-injektoros módszer. Egyszerű vasrudat a gyökerek mélységéig (80-100 cm) kb. 30 cm-enként a talajba szúrunk, és a keletkezett lyukakba öntöző kannával vízben feloldott műtrágyaoldatot (3-5%-os) öntünk.

Minden gyümölcsös (öntözött vagy száraz, trágyázott vagy trágyázatlan) legelőnyösebb talajápolása az év közben elvégzett talajtakarás, amely kedvező viszonyokat teremt a tápanyagokat feltáró talajban élő szervezeteknek, megőrzi a nedvességet a felső gyökerek számára is, amelyek tápanyag-ellátottság szempontjából előnyösebb rétegben helyezkednék el, mint az alsók. A takart talaj szerkezete az esőztető öntözés hatására nem romlik. Szalmával, gyommal, lekaszált fűvel, szénával, lombbal, fekete fóliával stb. takarhatunk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …