Semo zöldségújdonságok, biostimulátorok és biológiai növényvédelem

A Semo Smržice csehországi zöldségnemesítő és vetőmagforgalmazó cég valamint szlovákiai partnere a somorjai Agrotrans szervezésében tavaly december közepén Érsekújvárott mutatta be az elkövetkező szezonra összeállított termékkínálatukat. Tudni kell, hogy a Semo pár évvel ezelőtt az egyik legismertebb szlovákiai zöldségnemesítő vállalat, a Zelseed tulajdonjogát is megszerezte, így annak termékei is szerepelnek a kínálatukban. A rendezvény résztvevői egyúttal a biostimulátorokról és az időszerű környezetkímélő növényvédelmi eljárásokról is tájékoztatást kaptak.

Branislav Nováknak, az Agrotrans kereskedelmi képviselőjének rövid bevezetője után Vladislav Janeček és Václav Prášil a cseh nemesítő vállalat képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy a következő szezonra összeállított fajtakínálatukban természetesen a már ismert és a termesztők körében bevált zöldségfajták vetőmagjai alkotják a fő profiljukat, emellett azonban számtalan újdonság is megtalálható közöttük.

Vetőmagok Standard és Profi változatban

Amint elmondták, továbbra is biztosítják a vetőmagok kezelését, csávázását, illetve minőségbiztosítási rendszerük révén ezek garantált minőségét is. A vetőmagok kezelését Standard és Profi változatban kínálják, a standard minőségűeket súly szerint ömlesztve forgalmazzák, ezek megfelelnek az általános uniós szabványoknak. A Profi változatban csúcsminőségű speciális kezelésekkel ellátott vetőmagokat kínálnak szemenkénti mennyiségben. A kezelések keretében a vetőmag kalibrálása révén egyforma méretű és alakú magok biztosítják az egyenletes vetést és kelést. A HWT kezelés a paprika magok bakteriális fertőzése elleni védekezést szolgálja, lényege, hogy hőkezeléssel a mag felületéről eltávolítják a fertőző baktériumokat. Újabban ilyen kezelést kaphatnak a sárgarépa, petrezselyem, zeller és a pasztinák vetőmagok is. A Semo Vital kezeléssel a vetőmag felületére nemcsak a betegségekkel szembeni ellenálló képességet szolgáló anyagot juttatnak, hanem kelést segítő, a gyökérrendszer fejlődését támogató és a stresszhelyzetekhez való alkalmazkodást erősítő anyagokat is felvisznek. Ezzel a módszerrel a Profi kezelésű összes hagymafajta, a gyökérpetrezselyem és egyes paprikafajták vetőmagjait kezelik. Emellett külön rendelésre egyes zöldségfajták (zeller, kapor, pasztinák és petrezselyem) esetében speciális kezeléssel előcsíráztatott vetőmagok is megtalálhatók a kínálatban. Egyes apró magvú zöldségfajták esetében a pelletállással egységes alakú burkot alkotnak a magok körül, ami megkönnyíti azok vetését. A saláta- és zellerfajták esetében a holland Incotec módszert alkalmazzák, a salátáknál újabban a Thermocure módszerrel kezelt vetőmagok magasabb hőmérsékleten, későbbi vetés esetén is megbízhatóan kelnek.

Uborka

A  zöldségfajták bemutatását a csemegeuborkával indították. A 18 fajtát felölelő kínálatukból kiemelésre kerültek a gépi betakarításra is alkalmas Dafne F1, a szabadföldön és fóliában is hozamerős Anya F1, a nagyon korai Gracie F1, Charlotte F1, és az intenzív termesztésbe ajánlott Harriet F1, valamint újdonságként az Artemis F1, amely szintén nagyon korai érésű partenokarpikus fajta, tipikus 3-6 cm-es ill. 6-8 cm-es termésekkel. Kiváló egészségi állapottal rendelkezik, toleráns az uborkavésszel szemben. Kiemelkedő hozamképessége a teljes vegetáció alatt érvényesül.

A salátauborka fajták közül a fólia alatt és a szántóföldön is termeszthető Markyza F1-et és a nagyon korai Marlen F1-et, valamint az Amanda F1-et ajánlották a termesztők figyelmébe, rajtuk kívül a kifejezetten üvegházi termesztésre javasolt fajtákból a a nagyhozamú  15-17 cm-es terméseket adó Snack F1, a nagyon korai Formule F1 (16-24 cm), a Tribute F1 (28-35 cm) korai kígyóuborka, és az Avantgarde F1 (26-28 cm), mellett újdonságként az Andromeda F1 került bemutatásra, amely szintén nagyon korai érésű ún. japán típusú öntermékeny salátauborka, 28-32 cm hosszú karcsú termései lédúsak, ízletesek. Külön jellegzetessége, hogy a termései nem keserűek.

Paprika

A csípős paprikák 26 fajtát felölelő kínálatából különböző erősségű SHU-értékkel (másnéven Scoville-skála) fémjelzett fajták közül válogathatnak a termelők.  Kezdve a Somborius F1 enyhén csípős (500 SHU) újdonságtól a 700 SHU-val rendelkező ismert szintén enyhén csípős PCR-en át az 1 millió SHU érték feletti méregerős fajtákig. Többek között ide tartozik a kosszarvú  Barkol (1000 SHU – a Pálivec-et váltja a kínálatban), a Srilanus F1 már viszonylagosan erősebb csípős fajta (12 000 SHU), a Pumpkin csípőssége pedig már meghaladja a 100 000 SHU-t. De rajta kívül is vannak még csípősebb fajták, a BHUT Jolokia 3 színváltozatban 1 millió feletti SHU-értékkel vezeti a listát.

Nagyon sok újdonság található az édes csemegepaprikák között. A Rafaelus F1 a korábbi Rafaela F1 utóda, nagyon korai, nagyhozamú, betegség-ellenálló hibrid. A Dilara Zel F1 a Zelseed nemesítése, elsősorban koraiságával és nagyméretű terméseivel tűnik ki. A Goldius ugyancsak újdonság, jellemzői a magas és kiegyensúlyozott hozam az egész vegetáció alatt, jól tűri a hidegebb és melegebb időjárással járó stresszhatásokat. A Slávius F1 korábbi érésű az elődjénél (Slávy F1), ennél kiegyensúlyozottabb és nagyobb méretű termése van. A Solanus F1 kiemelkedő hozamú halványzöld színű, korai érésű hibrid. Az Amykus F1 az Amy paprikacsalád legújabb hibridje, kiegyensúlyozott és stabil hozamát vastag falú világos színű termései biztosítják. A Smile F1 újdonság, a Gelby F1-et váltja, négykamarás, vastag falú termései a 220 gr-ot is elérik. Ide tartozik még a kisebb termésű Hamík ún. baby paprika, amelynek nagyon ízletes termései jóformán nem tartalmaznak magot.

Paradicsom

A paradicsomfajtákat több fajtacsoportba sorolva mutatták be. Az ún. karós paradicsomok között a Jerguš F1 a Zelseed nemesítése, húsos 30-400 gr-os termései főleg közvetlen fogyasztásra javasoltak. A Veloria Zel F1, ugyancsak a Zelseed terméke, középkorai érésű, kisebb méretű termései vannak. A Bibi nagyon korai, apró 12-16 gr-os fürtön lógó termései gömb alakúak. A Datlo nevéhez méltón apró narancssárga színű datolyához hasonló fürtös 16-20 gr-os terméseivel és kiváló ízével tűnik ki. A Jahodo ugyancsak apró fürtös termései 25-30 gr-osak, a repedéssel szemben ellenállók. A Brunito újdonság, 100-120 gr-os termései ellenállók a megrepedéssel, a fertőzésekkel és a stresszel szemben, szabadföldi termesztésre is ajánlott. A Sweet Valentines különlegesség, apró szív alakú termései vannak, alacsony növésű (35-40 cm) termesztése főleg cserepekbe, balkonládákba javasolt.

A szántóföldi termesztésre és ipari feldolgozásra alkalmas bokros paradicsomfajták termesztése az utóbbi években háttérbe szorult, ennek ellenére a kínálatban ezek a fajták is megtalálhatók. Ilyen a Sejk, a Proton, a Tritonex, valamint a Semaprint F1 (újdonság), a Semaking F1, Semalate F1 és a Semapeel F1, valamint a szabadföldi termesztésre és közvetlen fogyasztásra javasolt nagyon korai újdonság, a Darinka F1 100 gr-os terméseivel.

Tojásgyümölcsből a sötétlila Serena F1, a világosabb Beatrice F1 és a fehér Clara F1 mellett újdonságként a csíkozott bordó színű Rania F1 is bekerült a kínálatba.

Hagymafélék, borsó, bab

A hagymafélékből ugyancsak széles választékot kínál a nemesítő vállalat. A jól tárolható tavaszi Klaria mellett az Aeneus F1 középkései érésű nagyhozamú hosszabb távon is jól tárolható fajta, valamint a Wintera őszi fajta, amely a kifagyással és a felmagzással szemben is ellenálló. A kötözőhagymák között a Gerda egész évi csomózásra alkalmas, a Kaj a Gerdánál nagyobb méretű, a későbbi vetések fajtája, a Snow Queen F1 viszont a nagyon korai betakarításra ajánlott hibrid. Dughagymából a holland Top Onion fajtáit forgalmazzák, amelyek csávázottak és a virágba fordulás ellen is kezeltek. Ebben a kategóriában a Crusado F1, Contado F1, Corrado F1, a Sturon, Setton és a Romy mellett a Shakespeare őszi ültetésre a kistermelők számára ajánlott. A salotta hagymák közül a piros héjú Biztro érdemel említést, a póréhagymák kínálatában a Bystrin, Moravin és az Odrin alkotják a kínálatot.

A zöldborsók és babok közül az Oskar mellett újdonságként a Cedrik került bemutatásra, amely kézi és gépi betakarításra is alkalmas. Külön érdekességnek számít az Akacia speciális babfajta, amelynek az akáchoz hasonló levélrózsában termő fiatal leveleinek íze a friss zöldborsóra emlékeztet. Számtalan felhasználási lehetősége van, egyúttal termése hagyományos kerti babként különböző ételként elkészítve fogyasztható.

Gyökérzöldségek

A retekfajták közül a Katrena F1 korai szabadföldi ill. fátyolfólia alatti termesztésre ajánlott, a Kvintara F1 vetőmagja bio változatban is kapható, a Purpura F1 lila színű termése kora tavasztól késő őszig termeszthető. A Belana F1 fehér színű termést nevel a repedéssel szemben ellenállók, szintén egész évben termeszthető. A Stalagnit F1-nek hosszú fehér jégcsap alakú termése van.  Hosszú hengeres kúp alakú nagyméretű termése van a Japana F1 és a Jarola F1 fajtáknak.

A Babetka nagyon korai 85 napos nantesi típusú sárgarépafajta újdonság a kínálatban. Termése 14 cm hosszú, hengeres alakú a vége tompa, korai csomózásra ajánlott. Az Anina középkorai, 125napos közvetlen fogyasztásra és raktározásra is alkalmas. A Hami F1 120 napos, hosszú keskeny hengeres alakú termése van, ellenálló a levélbetegségekkel és a repedéssel szemben. A Judita F1 130 napos újdonság,  erős szára a gépi betakarítást is lehetővé teszi. A Tena F1 135 napos, rövid vastag gyökere közvetlen fogyasztásra, hosszú távú tárolásra és ipari feldolgozásra, egyúttal a nehéz talajokon való termesztésre is alkalmas. A Korada F1 széles kúp alakú gyökere közvetlen fogyasztásra és dzsúsz készítésére is felhasználható.

A gyökérpetrezselyem fajták vetőmagja kalibrált, előcsíráztatott és Semo Vital kezeléssel kerül forgalomba. A lisztharmattal szemben ellenálló Atika, a nagyhozamú Efez, és a Troja tartozik ebbe a termékkörbe. A pasztinákfajták közül a Dlouhy bíly és a Bielas, a gumós zellerekből a Neon, a szárzellerekből a Merlin került említésre.

A salátafajták bőséges kínálatából a fejes saláták mellett (Smaragdus, Kamenex, Saturion, Batavius) a különböző színű leveles saláták (Dark Roden, Roset, Karminova, Zoltán, Rosaura, Zlatava) és a jégsaláták (Maximo, Medino)  is bemutatásra kerültek.

A cukkini fajták között a sötétzöld színű Senzace F1, a világoszöld Emperol F1 és az újdonságként bemutatott 20-30 cm hosszú, sárga termésű Yellowstar F1 számít a termesztők érdeklődésére. A  patisszon és a tökfajták szintén bőséges változatban állnak rendelkezésre, akárcsak a dinnyefajták.

Kifejezetten Zelseed nemesítések a csemege-kukorica fajták, a Luminox F1, a Longa F1 és a Ramondia F1. Említést érdemelnek még a palánták oltásához szükséges alanyok, a mikrozöldségek vetőmagjai és a zöldtrágyázásra alkalmas köztes növények valamint a méhlegelő-keverékek.

Biostimulátorok

A rendezvényen Alena Andrejiová docens, a Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem kertészeti tanszékének vezetője a zöldségtermesztésben alkalmazható biostimulátorok jellemzőit és felhasználási lehetőségeiket ismertette. E készítmények iránt az utóbbi időkben jelentősen megnőtt az érdeklődés, amit a termeléssel szemben megnövekedett fogyasztói igények változásai is kiváltanak. A biostmulátorok alkalmazásának célja a növények tápanyag-ellátásának javítása, a növények ellenálló képességének és az abiotikus stresszel szembeni védekezésük erősítése, a növények minőségi paramétereinek javítása. Az előadó ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a biostimulátor se nem trágya, sem pedig növényvédő szer, vagyis nem hat közvetlenül a különböző betegségekkel szemben, hanem áttételesen a növények ellenálló- illetve alkalmazkodó képességének javításával hat kedvezően a növény állapotára. E készítmények alapanyagai a tengeri moszatok, aminosavak, mikroorganizmusok, gombák és baktériumok, valamint huminsavak.  A zöldségtermesztésben csaknem minden növényfaj  termesztésében alkalmazhatók, bizonyos esetekben konkrét hozamnövekedést, illetve kedvező minőségi változásokat eredményezett a bevetésük. Szlovákiai szántóföldi vizsgálatok eredményei a hagymában például 16 %-os hozamnövekedést mutattak, a sárgarépában és a paprikában pedig kifejezetten javult az 1. osztályú minőségi osztályba sorolható termékek aránya.

Környezetkímélő eljárások

Ján Tancik, a környezetkímélő biológiai növényvédelmi megoldásokkal foglalkozó Ecophyta cég képviselője az 5 éve alakult nyitrai székhelyű tanácsadó-szolgáltató vállalat tevékenységét bemutatva hangsúlyozta, hogy az elsősorban a háztájiban gazdálkodó kertészek igényeinek kielégítésére irányul, az ő számukra szeretnék közelebb hozni és minél szélesebb körben elterjeszteni a környezetkímélő növényvédelmi eljárásokat. Ennek érdekében növényi betegségek diagnosztizálásával, tanácsadással és konkrét esetekben testreszabott növényvédelmi megoldások kivitelezésével foglalkoznak, egyúttal saját üzletükben biológiai növényvédelmi készítményeket is árusítanak. Előadásában néhány időszerű növényvédelmi kérdésre hívta fel a figyelmet.  Részletesen foglalkozott egy nálunk nemrégen megjelent gombás eredetű betegséggel, a fokhagyma gerezdek fuzáriumos eredetű száraz rothadásával (Fusarium proliferatum), amely a gerezdek megpuhulásával és teljes kiszáradásával jár. Elsősorban Ázsiában, Közép- és Dél-Amerikában, illetve Európa keleti részén van jelen, Nyugat-Európában az ezredforduló elején regisztrálták Németországban, később Spanyolországban, Olaszországban Franciaországban, nálunk 2021-ben mutatták ki. Jelentősége nem elhanyagolható, hiszen 10-30 %-os termésveszteséget okozhat a betárolt fokhagymában, sőt a fertőzött vetőmag csírázó képességét is csökkenti, ráadásul toxinokat termel, amely élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelent. Tünetei 4-6 héttel a szedés után vizenyős sötét foltokban jelentkeznek a gerezdeken esetenként fehér micéliummal a középpontjukban. A fertőzés jeleit azonban már a vegetáció alatt észlelni lehet a gyökereken. Az említett gomba a talajon át fertőz, terjedését egyéb szántóföldi tápnövényei (kukorica, búza, árpa, cirok) is támogatják. Az agrotechnikai  védekezésben fontos szempont a megfelelő vetésforgó betartása, az egészséges ültetőanyag alkalmazása, a fokhagyma gerezdek sérülésének elkerülése a betakarításkor, esetenként ún. termoterápia, amit Spanyolországban alkalmaznak, és a talajfertőtlenítés. Vegyi és biológiai védelem keretében triazol, azol és strobilurín alapú fungicidek időbeni alkalmazása a fertőzés korai stádiumában, a biológiai készítmények közül a Bacillus subtilis és a Trichoderma  javasolt.

A hagyma Stemphyliumos levélrothadása az egész világon elterjedt betegség, amely levélfoltosság formájában jelentkezik. Eleinte sárgásbarna vizenyős foltok jelennek meg a leveleken, ezek később orsó és tojás alakot vesznek fel, majd összefonódnak, a növény így elveszti asszimilációs képességét, és megáll a fejlődésben vagy elhal. A fertőzés következtében akár 90 %-os termésveszteség is bekövetkezhet, nem beszélve arról, hogy rontja a termés tárolhatóságát is. A fertőzés 10-26 oC közötti hőmérsékleten fordul elő a leveleken, illetve kialakulásához és terjedéséhez legalább 8 órán át magas 85%-os páratartalom, 18-22 oC hőmérséklet szükséges. A fertőzés forrása a hagymán és egyéb tápnövényen is áttelelhet, terjedését a fertőzött vetőmag is elősegítheti. A védekezés a szármaradványok beszántása, a közeli tápnövények irtása, a vetésforgóban csak 3 évenkénti termesztése, az állomány sűrűségének csökkentése, a levelek folyamatos nedvességének korlátozása, ellenálló fajták ültetése, az atkák terjedésének megakadályozása. Fungicidek alkalmazása esetén a korai kezelés (3-4 leveles állapotban, 7-10 naponként, 6-8 alkalommal) ajánlott. Ügyelni kell a hatóanyagok váltogatására is. Biológiai készítményként a Trichoderma ajánlott.

A rovarkártevők közül a zöld vándorpoloska jelentős károkat okoz a kertészeti és szántóföldi termesztésben is. Az ellene való védekezésben a vegyi anyagok (piretroidok és neonikotinoidok) hatékonyak, ugyanakkor a termésérés időszakában ezek alkalmazása nem javasolt.

A drótférgek ugyancsak komoly gondot okoznak a köztermesztésben, főleg az utóbbi időszakban, mikor az uniós előírások következtében betiltották az ellenük hatékony hatóanyagú készítmények alkalmazását. Emellett a talajművelésben alkalmazott új megoldások, többek között a forgatás nélküli talajművelés szintén hozzájárultak felszaporodásukhoz. Az ellenük való védekezés bonyolult, leginkább az integrált növényvédelmi rendszer keretében ajánlott. Az agrotechnikai módszerek közül az ajánlott vetésforgó betartása, a talajművelés időzítésének változtatása, a kártevők monitorozása jöhet szóba, a környezetkímélő megoldások keretében gombák, baktériumok és biocid növények termesztése, valamint a biofumigálás módszere ajánlott, amely a vegyszeres kezelésekhez (piretroidok)  hasonló hatékonysággal bír. (szilvássy)

Foto: a szerző és archív

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …