Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az egyik legkorábbi tavaszi zöldségféle, a korai fejes saláta termesztésének feltételeivel, egyúttal áttekintést nyújt az ebben az időszakban a fűszerkertbe telepíthető növényekről is. Tanácsokat ad a paradicsom sikeres háztáji termesztéséhez, javaslatokat tesz a zöldségfélék vetésekor előforduló hibák elkerülésére, emellett bemutatja, hogy milyen növényeket érdemes egymás mellé ültetni a kertben, hogy azok kölcsönösen segítsék egymás fejlődését. Ugyancsak részletesen bőséges képanyaggal kibővítve foglalkozik a spárga termesztésével, kifejezetten hangsúlyt helyezve a háztáji kertbe való telepítésének feltételeire.

A gyümölcstermesztők számára a málna telepítésének feltételeire összpontosítva gyűjtötte össze a legfontosabb információkat a lap, emellett ismerteti a gyümölcsfák tavaszi virágzásának sorrendjét is, ami a fagyvédelem szempontjából szolgáltat megfontolandó információkat. Ezzel a témával külön cikkben is foglalkozik, amely összefoglalja a gyümölcsfák tavaszi fagyokkal szembeni védelmének lehetséges változatait. A szőlőtermesztők a füzérlugasok kialakításához kapnak tanácsokat.

A lap növényvédelmi rovata hagyományosan összefoglalja a kertekben időszerű havi növényvédelmi tennivalókat. Külön cikk foglalkozik a szőlő legfontosabb betegségei, a lisztharmat, a peronoszpóra és a szürkepenész elleni védekezés lehetőségeivel. Részletes cikkben elemzi a talajbaktériumok szerepét az alapvető tápanyagok körforgásának biztosításában és szerepüket a környezetkímélő és fenntartható gazdálkodásban, és a biostimulátorok hatását a kedvezőtlen környezeti tényezők mérséklésére. Az idei enyhe tél miatt várható, hogy az áttelelt repceállományok tavaszi indulásakor fokozottabban kell számolni a gombás betegségek és a rovarkártevők fellépésével, ezért a lap áttekintést nyújt az említett olajnövény legfontosabb növényvédelmi tennivalóiről a gyomirtástól kezdve a rovarirtáson át a gombaölőszeres kezelésekig.

A virágtermesztők számára a szárazságtűrő egynyáriakat mutatja be a lap szakírója, emellett tanácsot kapnak a szobanövények időszerű kezeléséhez és a levendula metszéséhez is. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …