Télikertek

          A legtöbb ember a télikert hallatára a tizenkilencedik században a főúri villák mellett épült ún. oranzsáriumokra (üvegházakra) gondol, amelyekben különböző, főleg mediterrániumi, gyümölcstermő növényeket termeltek. Az oranzsárium név is a narancs nevéből ered. Néhány üvegházban azonban trópusi gyümölcsöket is termeltek, mint például az Eszterházyak kismartoni üvegházai-ban az 1830-as években évente 400 darab ananász termett.

          Azonban a télikert fogalma az idők folyamán merőben megváltozott. Ma már télikertnek nevezzük azokat a lakható helyiségeket, melyekkel házunkat bővítjük , azt esztétikusabbá, használhatóbbá tesszük, szabadidőnk aktív eltölté-sére is használhatjuk. Ez különbözteti meg a télikertet az üvegháztól, melyet kizárólag növénytermesztésre használunk.

          Elsődleges funkciójuk közé tartozik, hogy házunkat a környező világgal, természettel összekapcsolja. Ezért minden szabad felületüknek átlátszónak, de legalább fényáteresztőnek illik lennie, különben nem valósulhat meg legfontosabb rendeltetésük. Továbbá nem lehet huzatos, nem eshet be sem az eső, sem a hó és bírnia kell a nyaranta egyre fokozódó hőterhelést is. A télikert nagy homlokzatai és annak fényáteresztő üvegfelületei jelentős mértékben hozzájárulnak  a kellemes közérzet kialakulásához, és ezzel együtt életminősé-günk magasabb színvonalának megteremtéséhez.

          A beépített teraszok, erkélyek, esetleg medencék, mint lezárható télikertek további előnyös tulajdonságuk, hogy nagymértékben segítenek a napenergia passzív hasznosítása útján fűtési energia megtakarításában is (ún. üvegházhatás). Abban az esetben pedig, ha a télikert és a nappali közé nagyméretű eltolható üvegfalat építünk akkor otthonunk tereit tudjuk változtatni. Ezt a funkcióját addig tudjuk használni, míg be nem állnak a nyári melegek vagy a téli hidegek. Nyáron az üvegfalat zárva tartjuk, ezzel biztosítjuk a szoba hűvösségét. Télen ellenkezőleg az üvegfalat folyamatosan nyitva tartjuk így a téli napsugarak segítségével hőérzetünket javítjuk.

          A nyári túlzott felmelegedés ellen reflexiós vagy ún. solar üvegszerkezet-tel, árnyékolással, megfelelő számú nyílászáróval, légkondicionálással védekez-hetünk. Nagy hidegek estén pedig a tökéletesen illeszkedő szerkezetek, a jól záró nyílászárók, valamint a kiváló hőszigetelő képességű panelek biztosítják a télikertben, lezárt teraszon, erkélyen a kellemes hőmérsékletet.

          Ma azonban már nemcsak a házunk bővítésére, esztétikusabbá, használ-hatóbbá tételére alkalmazunk télikerteket, terasz lezárását, hanem a szabadidőnk aktív eltöltésére szolgáló helyiségként is használhatjuk. Egyre gyakoribb, hogy a családok saját úszómedencével rendelkeznek, melyeket szükséges befedni. Folyamatos fürdési lehetőséget kizárólag hőszigetelt medencebefedéssel bizto-síthatunk, bár ez önmagában csak május és szeptember között biztosít megfelelő vízhőmérsékletet. Azonban a víz fűtésével gyakorlatilag 12 hónapon keresztül használható házi uszodánk lehet.

A télikertek építésénél használható anyagok

1. Fa

A fa használatának legnagyobb előnye a természetesség, a kiváló megjelenés és a jó hőszigetelés. A szépen kezelt fa párosítható bármilyen színű, kivitelű házzal, legyen szó a belső- vagy akár s külső falakról. Az  sem elhanyagolható szempont, hogy a vizes bázisú felületkezelés tartós védelmet biztosít.

2. Műanyag

A műanyag szerkezet  ház többi műanyag nyílászárójával együtt nagyon harmonikus képet kölcsönöz az egész épületnek. Rugalmasan alkalmazható, sokkalta több a variációs lehetőség, min a fa esetében. Időállósága pedig vetekszik az alumínium szerkezetével.

3. Alumínium

A legnagyobb télikert beruházások, projektek többnyire alumínium konstruk-cióra épülnek. A szerkezet előnyei: könnyű és ellenálló az időjárás viszon-tagságaival szemben, így nem igényel különösebb kezelést.

A télikertek berendezései

1. A megvilágítás

          Bár a télikertet nemcsak növénytermesztésre használjuk mégis a megvi-lágítást úgy kell megválasztanunk, hogy annak fényösszetétele megfeleljen az ott elhelyezett, beültetett növények igényeinek.

          Vegyük azonban figyelembe azt a tényt, hogy nálunk a napfény tavasztól őszig a legnagyobb fényigényű növények szükségleteit is kielégíti. A téli hónapokban azonban a fényigényes dísznövények fejlődéséhez a természetes fényintenzitás nem elegendő.

2. Öntözőhálózat

          A víz a növények életében sokoldalú szerepet tölt be. Tartós hiánya vagy káros bősége a növény pusztulásához vezet. Az öntözéshez szükséges vizet a télikertbe beépített vízcsapból biztosítjuk. A vízcsap alá készítsünk egy öntöző-kannát. Az öntözést megoldhatjuk automatikusan vezérelt csöpögtető öntöző-rendszerrel is. Az utóbbi megoldás jobb, mert így az öntözés megoldott akkor is, ha szabadságunkat töltjük.

3. Padlózat

          A télikertben gyakran megtörténik, hogy a magas páratartalom miatt a víz  gyakran kicsapódik, így a padló folyamatosan nedves lehet. Emiatt a padló végkép nem lehet fából (parkettából). Legmegfelelőbb a csúszásmentes kerámia padló.

4. Szegélyek

          A télikertben kialakított ágyásokat szegélyekkel kell bekerítenünk, hogy abból a föld ne hulljon ki a padlózatra és megakadályozza a burkolólapok szétcsúszását. Szegélynek legmegfelelőbb az égetett tégla. Az ágyás szélessége kb. 90 cm legyen, hogy az megfeleljen a kiültetett növényeknek.

5. Polcok

          A télikert egyik falára elhelyezhetünk polcokat is a cserepes növények számára. Ügyeljünk azonban arra, hogy a helyiséget ne zsúfoljuk túl növényekkel, mert ez nem botanikus kert, hanem lakóhelyiség.

6. Medence

          Abban az esetben, ha nagyobb télikerttel rendelkezünk, elhelyezhetünk benne kisebb medencét is a tavi virágok részére. A medencét kb. 45 cm-es fallal vegyük körbe, hogy valaki meg ne fürödjön benne.

7. Bútorok

          A bútorok beszerzésénél vegyük figyelembe, hogy ez egy folyamatosan nedves környezet. A textil bútorok penészednek, a fa bútorok korhadnak, a kezeletlen fémbútorokat a korrózió támadja a műanyag bútorok pedig esztétikailag kifogásolhatók.

A télikertek tervezése és kivitelezése

          A télikertek tervezését és kivitelezését bízzuk szakemberekre, mivel ez nem kertészeti tevékenység.

– Folytatjuk –

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …