Szármaradványból aranyat érő tápanyag

Megindult az aratás, a szántóföldeken jó esetben ott marad a sok értékes szármaradvány, cellulóz, azaz a sok szén, a baktériumok számára fontos tápanyag. A tápanyag-gazdálkodás és a növényegészségügy szempontjából is kiemelten fontos feladat a kukorica és a napraforgó betakarítása után visszamaradt jelentős (akár 12–14 tonna/ha) tarlómaradvány bedolgozása a talajba. Vannak, akik leöntik karbamiddal vagy Dammal, azt remélve, hogy jobban szétesik a szármaradvány, és ezzel ott marad a sok tápanyag a következő évi terménynek. Sajnos azzal nem számolnak, hogy ha a karbamidot vagy a Damot ráteszik, elpusztítják az összes hasznos élő szervezetet a talaj 10 cm-es felső rétegében. Pedig szerte a világon arra figyelmeztetnek a szakemberek, hogy ne pusztítsuk el a talajt, mert egyszer csak itt maradunk a terméketlen földön.

Szinte esedezik a talaj a mikrobiális tarlókezelésért, a cellulózbontás beindításához a Trifendert hívja segítségül, amely beindítja a cellulóz bontását a baktériumok által. De nem sokfélével, mert senki nem garantálja, hogy a sokféle, talajban beoltott baktérium közül melyik győz, és az elvárt nitrogénkötésből például csak káliumhozzáférés lesz, vagy valamilyen más tevékenység.

Az INRA francia kutatóintézet, a kaliforniat és az új-zélandi kutatásoktól függetlenül arra mutatnak rá, hogy nem sok baktériumot kell keverni és kijuttatni a tarlóra, inkább egyet, amitől pontosan azt várjuk el, hogy a cellulózbontás révén lekössön 30 kg nitrogént, ami nem pusztítja el a talaj élővilágát. Ezért a biogéN készítmény egyetlen baktériumát használják minden földrészen erre a célra. Egyszerű, olcsó, hatékony, hozza az elvárt eredményt, és főleg semmi idegen anyagot nem visz be a földbe, és a Trifenderrel karöltve segíti a szárbontást. Azaz valójában semmi újat nem csinálunk, csak amit a földön több millió éve élő Trichederma gomba és a Bacilus licheniformis baktérium csinál: szárat bont, nitrogént köt le (biogén formában, azaz amit nem mos ki a víz, nem visz el a meleg), tápanyagot ad, javítja a száraságtűrést és nagyon hatásosan segít megőrizni a növény egészségét. Használatát több kutatóintézet ajánlja a sokszor nagy mennyiségű növényi maradvány gyorsabb lebontásához.

 

Miért van szükség erre?

  1. A nagy mennyiségű növényi maradvány értékes tápelemeket tartalmaz, amelyek ráadásul szerves formában vannak jelen.
  2. A növényi maradványok elbontásában a talaj élővilága (makro-, mezo- és mikrofauna) együttesen vesz részt. Ennek hatásfoka és minősége javítható, ha a szárat a bedolgozás előtt egyenletesen apró méretűre aprítjuk, és Trifenderel, illetve biogeN szerrel kezeljük.
  3. Ne feledjük, ha a Trifenderel, illetve s biogeN szerrel kezelt tarlón gyorsan csökkentjük a szár mennyiségét a talajban, akkor kisebb lesz a rajtuk megtalálható növényi kórokozók élettere és áttelelési esélye, azaz tavaszra sokkal kevesebb lesz a penészgombák (Fusarium sp., Aspergillus sp.) kártétele.
  4. A Trifenderel, és a biogeN készítménnyel kezelt szármaradványok bontásából származó tápelemek hozzájárulnak a következő kultúra tápanyagellátásához, és a tápanyag nem mosódik ki, ami lehetővé teszi a műtrágyaadagok csökkentését.

A Trifendert (0,5kg/ha), illetve biogeN-t (1 kg/ha) közvetlenül az egyenletes darabokra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd bedolgozni a talajba, lehetőleg 7 napon belül. A munkára legalkalmasabb eszköz a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

www.biotomal.sk

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …