Beérett a csemegekukorica

A csemegekukorica ma már népszerű kerti növény, a háztáji kertekben, illetve konzervipari feldolgozásra szántóföldi feltételek között is egyre többen termesztik. A hagyományos, takarmányozásra termesztett kukoricától egy recesszív gén jelenléte különbözteti meg, aminek következtében nagyobb a cukortartalma. Abban is különbözik, hogy gondozásra igényesebb, kisebb méretű, hajlamos az oldal- vagy fattyúhajtások nevelésére és a szemek éretten ráncosak.

Általában közvetlenül helyre vetik, miután a fagyveszély már nem fenyeget. Vethető április végétől június közepéig – amikor a talaj hőmérséklete 10°C fölé emelkedik –  korán lekerülő zöldségfélék (saláta, retek, zöldhagyma stb.) után, vagy kabakosok között, köztesnövényként is. Vetési mélysége 3-5 cm. A kertben ajánlott sor- és tőtávolság: 70 cm x 20 cm.

Háztáji kertekben pár nappal lerövidíthető a termesztési ideje: ha előcsíráztatott magokat vetünk, vagy ha az előcsíráztatott magokat tálcán előneveljük és a 3-4 lombleveles palántaként ültetjük ki végleges helyükre.

A csemegekukorica meglehetősen jó tápanyag-ellátottságú kellően nedves talajt igényel, kedveli a a szerves trágyával jól ellátott talajt, ha erre nincs lehetőség, a  tápanyagigényét műtrágyákkal elégítjük ki. A fejtrágyázást a 15-20 cm-es magasság elérése után végezhetjük el.

A legtöbb vizet és tápanyagot fejlődésének legintenzívebb időszakában – a virágzás előtt 1–2 héttel és a virágzás után 2–3 héttel – igényli, ilyenkor nagyobb vízadagokkal öntözzük.

Az öntözésen kívül a kukorica termesztésében fontos tennivaló a rendszeres mechanikai gyomirtás. Arra azonban a kapáláskor ügyelni kell, hogy sértsük meg a növény gyökereit, mivel ezek  többsége a felső talajrétegben helyezkedik el.

A közvetlen fogyasztáshoz fontos a helyes betakarítási idő meghatározása. Ehhez gyakorlati próbát kell elvégeznünk, ha a szemeket körömmel megkarcoljuk és tejszerű folyadékot eresztenek, a csemegekukorica ekkor érett a fogyasztásra.

A hazai kínálatból a külföldi csemege hibridek mellett érdemes kipróbálni a Zelseed hazai nemesítésű csemegekukorica hibridjeit is, amelyek között ún. szuperédes hibridek is megtalálhatók. (sz-kert)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …