Aratás 2021

Óvatos becslések és várakozások

Július közepén az ország déli térségeiben megkezdődött az idei aratás, s noha az esőzések esetenkénti viharok kezdetben sokszor megakasztották a betakarítás folyamatos menetét, a hónap végére a munkálatok már az ország középső és északi felében is teljes ütemben zajlottak.

A termésbecslések alapján a szlovákiai gabonatermelők előzetesen átlagos, vagy annál valamivel gyengébb terméshozamokkal számolhatnak. Bár egyes térségekben a kenyérgabonából meglehetősen jó terméseket várnak. Az országos statisztikai hivatal által kiadott előrejelzés szerint azonban az előző évi adatokhoz képest több mint 11 százalékkal kisebb termésmennyiséget tudnalk majd betakarítani a gazdálkodók, nevezetesen a kalászosok idei össztermését 2,6 millió tonnára becsülik, ebből a búza termésmennyisége 1,89 millió tonnát tesz majd ki. A csökkenés oka a vetésterületek csaknem 9 százalékos csökkenésében keresendő, egyúttal az átlaghozamok szintjét is 4,5 százalékkal alacsonyabbra jósolják.

A gazdálkodók abban bíznak, hogy az új tárcavezető kinevezésével javul majd a minisztéium és az agrárérdekvédelmi szervezetek között kommunikáció és egyeztetés, amelynek eredményeként reményeik szerint magasabb támogatásokkal számolhatnak majd a következő időszakban. Az aratási munkákat munkalátogatás formájában meglátogató kormányfő és az agrárminiszter Ábrahámban ígéretet is tett arra, hogy a támogatási forrásokat elosztó agrárkifizetési ügynökség rendbetételét követően tisztább és átláthatóbb feltételek között történik majd a támogatások folyósítása. A Szlovákiai Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara képviselői szerint elsősorban a hazai állami támogatások radikális megemelésével kellene kezdeni az ágazat helyzetének rendezését. Ezen a téren jelentős a lemaradásunk a szomszédos országokhoz képest, így nem csoda, ha folyamatosan a piaci pozícióink feladására kányszerülünk. Az elmúlt évtizedben ezen a téren az uniós országok átlagához viszonyítva nagyságrendileg háromszoros a lemaradásunk. (sz- mpvr)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …