Az őszi fokhagyma

[dropcaps]A fokhagyma ősszel és tavaszi ültetéssel is nevelhető, az őszi ültetés korábbi termést a tavaszi jobb eltarthatóságot eredményez.[/dropcaps]

Az őszi fokhagyma ültetése októberben esedékes. Ültetés előtt a hagymákat válogassuk át, és a tárolás időszakában megtöppedt, vagy betegség ill. rovarkártétel nyomait mutató, esetleg kihajtott egyedeket távolítsuk el. Egyes vélemények szerint jó, ha ültetés előtt hideghatás éri őket. Ezért ültetés előtt kb. három hétig hűtőben tároljuk. Az ültetés előtti napon bontsuk gerezdekre őket, megfelelő csávázás után 4-6 cm mélységbe duggassuk, a sortávolság 30 cm legyen.

A fokhagymánál fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol az utóbbi négy évben nem termesztettek hagymaféléket. Talajban nem válogat, legjobban a kötött agyagtalajokban fejlődik. Az ültetés előtt a szántást vagy az ásást időben végezzük el, hogy a talaj kellően leülepedhessen. Ennek során adjuk ki a fokhagyma káliumszükségletének felét, a foszforból pedig a teljes mennyiséget juttassuk ki a talajba. Nitrogénből az őszi adag a szükséges mennyiség egyharmada.

Vetőmagszükséglet szempontjából az őszi ültetéskor 12–15 gerezd fokhagymával számolunk folyóméterenként. Egy kiló fokhagymában 30-32 fokhagymafej van. Egy fej átlagban 8-9 gerezdből áll. A középső gerezdet nem ültetjük el, így kb. 200-210 ültetésre alkalmas gerezdünk lehet. Ha a kisebb gerezdeket is kivesszük, kb. 150-180 gerezd marad az ültetésre.

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …