Október szobanövénye a krizantém

Hétről hétre egyre bőségesebb a kínálat az üzletekben krizantémból. Nagyszerű választás, ha színpompás látványt szeretnénk.

Krizantémmal pazar színpompát varázsolhatunk a lakásba, a harsány élénkrózsaszíntől a tüzes narancson át egészen a mályvaszínig és a gesztenyebarnáig. Pompázatos látványt nyújt dézsában, cserépben. A krizantém igazi díva. Stílusikon, ami mellett minden más eltörpül. Oly látványos, hogy messziről magára vonja a figyelmet.

Egészen közelről nézve is lenyűgöző látványt nyújt a krizantém.  Ebből a nézőpontból a színpompa mögül előtűnik a virágok formája és szirommintázata. Némelyik olyan, mintha a margaréta vagy a boglárka virágának utánzata lenne. Vannak közöttük sok apró virágból álló csokros változatok is. Vannak egészen nagy virágúak, illetve új, terülő jellegű fajták. A széles színválasztékából minden lakberendezési stílushoz választhatunk megfelelőt. A tiszta fehér, a mélyebb, bronzos árnyalatok, a halványsárga, a rózsaszín, a harsány lila és a különleges narancssárgás színváltozatok, az egyszínű vagy csíkozott szirmú, sötétebb vagy világosabb közepű fajták között biztosan megtaláljuk a legmegfelelőbbet.

Kedvenc krizantémfajtánkat kiválaszthatjuk a virágüzletekben és a kertészetben. Miután hazavittük, a lehető leghamarabb távolítsuk el a szoros csomagolófóliát. Gyakran öntözzük, de ne öntözzük túl. Az elhervadt virágokat rendszeresen csípjük ki a növényből, hogy ez a virágzó szobadísz mindig friss maradjon. Hűvös helyen tartva hosszabb ideig marad friss, de a legbőségesebben meleg, napfényes helyen virágzik.  A cserepes krizantémot óvjuk a közvetlen napsütéstől.

(harmonet) – ki

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …