A baromfi kedvelt takarmányai

A baromfi legtermészetesebb takarmányai a különböző magvak. Az állatok emésztőszervei, – a begy, a zúzógyomor – kifejezetten a magevést szolgálják, így a különböző magok a baromfi legnagyobb tömegű takarmányát adják. Szemesen, darálva, vagy őrölve etetjük őket.

A szemesek közül az árpa a legtermészetesebb baromfieledel. A takarmányárpa mindig gazdagabb fehérjében, mint a sörárpa, olcsóbb is, tehát ezt etetik. A növendék- és tojóállatoknak egyaránt igen jó takarmánya. A takarmánykeverékbe finomra őrölten adagolják, mert a kemény és éles maghéj a begyet megbetegíti.

A zab ugyancsak jó és kedvelt takarmánya a baromfinak. A tápértéke mellett étrendi hatása is kitűnő, nagyszerű izomzatot fejleszt, erősíti a párzási ösztönt és az ingereket. Növendék- és tojóállatokkal érdemes etetni, de a növendékállatoknak darált és szitált állapotban adjuk. Pár napi csírázás után télen és kora tavasszal etetve kitűnő hatású.

A köles összetétele és táplálóértéke megegyezik a zabéval. Minden baromfiféleséggel jól etethetjük. Étrendi hatása kitűnő. Sikamlós magvait lehetőleg daráltan etessük. Téli időben nagyon gazdaságos a csírázott köles etetése.

Az olajosmagvakból készült „olajpogácsa darát” fokozott mértékben etethetjük a baromfival, különösen ősszel és télen. Etethetjük a jércékkel és a tyúkokkal, de egyéb tenyészbaromfival is. Megfigyelések szerint, ősszel megkönnyíti a vedlés befejezését és nagy fehérjetartalmával igen jó hatású a tojástermelésre.

A búza szintén igen jó baromfitakarmány, de legtöbbször drága. Éppen ezért inkább csak az „ocsúját” etetik a baromfival. Könnyen emészthető, fehérjetartalma közepes. Tojótyúkoknak és növendékállatoknak adják, ritkábban hízóállatok takarmányozására használják.

A kukorica nagy zsír- és szénhidráttartalmánál fogva elsősorban hizlaló takarmány. Ha huzamosabb időn át etetünk fehér kukoricát, bőségesen adjunk hozzá zöldtakarmányokat is.

A szójabab nagy fehérjetartalmú, igen fontos tojótakarmány. A drága állati eredetű, fehérjékben gazdag takarmányokat részben pótolhatjuk a szójával. A hüvelyesek közül – a szóján kívül – számításba jövő takarmány még: a bab, borsó, lencse, szeges borsó és az édes csillagfürt. Ezek azonban már nehezebben emészthetők. Megdaráltan és kesernyés ízük kiáztatása után azonban egyéb takarmányokkal keverve biztonságosan etethetők. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …