Az agrárvállalkozások megerősítése a cél

A Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig szóló Intervenciós stratégiája keretében az SZK Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériuma a hazai mezőgazdasági termékfeldolgozók és élelmiszergyártók, valamint az ún. termelési–feldolgozói vertikum megerősítésére összpontosít majd – jelentették be a szakminisztérium és a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának Dolná Krupá-i tanácskozása után.

A hazai termelők és termékek versenyképességét az európai piacokon azok egyedi minősége és az értékesítési láncok (vertikumok) keretében működő vállalkozások tudják biztosítani, vélekedett a szaktárca vezetője, aki állította, hogy a kisebb agrár-élelmiszeripari vállalkozások fejlesztési támogatásával szeretnék elérni, hogy azok regiponális szinten akár magasabb árakon is kínálják és értékesítsék kiváló minőségű termékeiket. Így az ágazatban nagyüzemi vállalkozások mellett kialakulnak kisebb, regionális termékeket előállító és forgalmazó vállalatok, amelyeket a saját értékesítési láncuk véd majd.

Az új intervenciós stratégia keretében az ökológiai termelési rendszerek támogatása is előtérbe kerül. Erre főleg a biodiverzitás megőrzése és a talajok védelme érdekében van szükség. S noha a gazdálkodók körében inkább tartottak az öko-sémák alkalmazásától, a minisztérium rábólintott a támogatások egész farmokra vonatkozó kifizetésére. Ennek eredményeként mind az első, mind pedig a második pillérben megnövelték a rendelkezésre álló forrásokat, annak köszönhetően, hogy az eddigi 25,7 százalékos társfinanszírozást 36,92 %-ra növelik. A farmokra szóló kifizetések keretében az agrárvállakozások 93 %-a kapja meg a támogatást nem kötött formában, vagyis területi támogatásként ugyanakkor magasabb összegekben. Ennek nyertesei főleg a fiatal és kezdő farmerek lesznek, akikre az ágazat további sorsa szempontjából nagy szükség van. Egyúttal magasabb támogatással számolhatnak a nagy területeken gazdálkodó agrárvállalkozások is, ők a projektek hozzáadott értékétől és a minőségétől függően kapnak több forrást, évente 102 millió euróval. Az új stratégia kiemelt figyelmet szentel az állattenyésztés stabilizálásának is, jelentős támogatással számolhatnak a tehén-, juh- és kecsketartók is. (sz-mprv)6

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …