Mechta Fermera

Csemegeszőlő kóstoló

A nyárasdi AGROCENTRUM-ban már 17 éve forgalmazunk csemegeszőlő oltványokat. Kezdetben zacskóban, gyökércsomagoltan kínáltuk őket. Ezek valóban a kezdetek voltak. Néhány év után áttértünk a konténeres termesztésre. Ma már az ültetés során a csemeték gyökereihez Symbivit gombákat adagolunk, amelyek a kiültetés során a termelőnél is kifejtik jótékony hatásukat. A növényeket címkével látjuk el, amely a fajta képén és leírásán kívül tartalmazza az ültetési útmutatót, növényútlevelet és vonalkódot is. Így aki vásárol termékeinkből, egy csomó plussz információt is kap hozzá.

Az évek során a csemegeszőlő fokozatosan a hobbimmá vált, ezért évről évre arra törekszem, hogy minél szélesebb legyen a kínálatunk és természetesen minél jobb fajtákat tartalmazzon. Az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a keletről származó különleges csemegeszőlők iránt. Jellemző rájuk, hogy Ukrajnában, Moldáviában, vagy Oroszországban nemesítették ki őket, bogyójuk nagy, vagy nagyon nagy, fürtjük néha – nem ritkán az öt kilogramot (nem elírás!) is elérheti. Jellemző rájuk továbbá, hogy nagyobb fagyoknak és betegségeknek is nagyon jól ellenállnak. Teljesen permetezés nélkül nem, de jó évjáratban 3-4 permetezéssel meg lehet őket termelni. Ezeket a fajtákat Premium Rezisztens fajtáknak neveztük el, hogy a termelők könnyebben meg tudják őket különböztetni. Gyökeres dugványok, a nemesítés során olyan alanyokat használnak, amelyekellenállnak a filoxérának.

Nemrégiben kellemes és hasznos meghívásnak tettünk eleget. Szőlőkóstolóra invitálták csapatunkat. Jozef Teplan és Tomáš Strelinger mérnök urak Zsitvabesenyőről. Ők a fő beszállítóink a Premium Rezisztens szőlőkből. Talán nem túlzok, ha azt mondom, a két úriember a szakma megszállottja. A csemegeszőlőn kívül fantasztikus kézműves borokat is készítenek, hihetetlen minőségben. Mindemellett virágtermesztéssel foglalkoznak.

A szemlén 70 fajta került bemutatásra, illetve kóstolásra. Mivel a kínálat óriási volt, ezért csapatunk tagjainak készítettem egy táblázatot. Mindenki értékelte az egyes fajtákat, s utána ezeketaz értékeléseket egybevetettem. Most Önöknek – helyszűke miatt – az általunk tíz legjobbnak ítélt fajtát mutatom be. Ez az értékelés 12 résztvevő véleményét, benyomását összegzi. Nem tartalmazza a terméshozamot, betegség- ellenállóságot, növekedési erélyt, stb., de tükrözi a bogyó nagyságát, küllemét és természetesen az ízét.

Első helyen egyértelműen a Rembo fajta végzett. V.M. Kaluhin magánnemesítő munkáját dícséri, aki az orosz Talisman és a bolgár Velika fajták keresztezéséből állította elő. Nagyon korai fajta, július végén, augusztus elején érik. Fürtjei nagyok, hatalmasak, az egy kilogrammot is elérhetik. Bogyói szintén nagyok, 20-25 grammosak, 24×25 mm nagyságúak is lehetnek. A bogyók húsosak, roppanók és egyben lédúsak, harmonikus ízvilággal. Az érett bogyók hosszan a tőkén tarthatók. A szállítást is nagyon jól bírja. Erős, robusztus növekedésű, a fagyokat – 25 C°-ig is bírja. Betegség-ellenállósága kiváló.

Rembo

Mechta Fermera – Középkorai, augusztus derekán szüretelhető. Az Achilles és a Vavillon fajták keresztezéséből nemesítették. Szintén óriásiak a bogyói, a 20 grammot is elérik. Fürtjei hatalmasak, nem ritkán a 2 kilogrammot is elérik, laza szerkezetűek. Gyönyörű gyümölcsei nem ropogósak, de lédúsak, édesek. A fagyokat – 22 C°-ig bírja, gombabetegségeknek jól ellenáll.

Mechta Fermera

Podarok Zaporožiu – Ukrán nemesítés. Középkorai fajta, augusztus végén – szeptember derekán érik. Fürtjei 600 – 800 g nagyságúak, de nem ritka az 1500 g-os fürt sem. Hengeres, vagy kúp alakúak, közepesen lazák. Nagyméretű ovális bogyói egyenletesek a fürtön. Roppanó héjúak, édesek. Repedésre nem hajlamos, darazsak nem bántják. Betegség ellenállása átlagon felüli. Fagyokat -25 C °-ig bírja. Tetszetős, megbízható fajta.

Podarok Zaporožiu

Podarok Bratu–Egy gyönyörű csemegeszőlő újdonság, szintén a már említett V.M. Kaluhin kertészetéből. Ezért bizonyára nem meglepő, hogy bogyói a 20 grammot is simán meghaladják, fürtjei pedig az 1,5 kilogrammot. Az Árkádia továbbfejlesztett változatának is tartják. Augusztus második felében érik. Íze harmonikus, kellemes. Bogyói lédúsak, szilárdak, ropogósak. Fagytűrő képessége -23 C°-ig, betegségekkel szembeni ellenálló képessége átlagon felüli.

Podarok bratu

Bogema – Nemes egyszerűséggel a vendéglátónk egy Isteni fajtának nevezte. Igaza lehet. Nagyon erős növekedésű, nagy, egészséges levélzetű szőlőfajta. Ukrajnában nemesítették ki. Augusztus elején szedhető. Fürtjei nagyok, kúp alakúak, az 1 kg-ot is meghaladják.  Bogyói 15 gramm körüliek, tojásdad alakúak. Gyönyörű narancs-rózsaszínűek, a kert csodálatos díszei, már messziről vonzzák a tekintetet. Nagyon édesek, erős muskotályos aromával.Minden szőlőtermesztő örömét leli benne. Betegségeknek, fagyoknak jól ellenáll. Nagy hozamokra képes.

Bogema

Taldun – A fajta kimagaslik szemet gyönyörködtető küllemével és kivételes muskotályos – de egyben citrusos ízvilágával. Ukrajnábannemesítették a Talisman és Dunaw fajtákból. Július végén – augusztus elején érik. Fürtjei fél – másfél kilósak. A bogyók vörös színűek, napsütötte helyen lila tónusokkal. Húsosak, ropogósak. Cukortartalma magas. Betegség ellenállása átlag feletti.

Taldun

Lívia – Az egyik legfinomabb szőlőfajták közé tartozik. Augusztus első felében érik. Ukrajnából származik. A Flamingó és Árkádia fajtákból állították elő. Tőkéje közepes növekedési erélyű. Fürtjei fél – egy kilósak, közepesen laza szerkezetűek, nem ritkán 25 cm hosszúak. Közepes méretű, egyforma  nagyságú bogyói húsosak, lédúsak, muskotályos ízűek, zamatosak.  Cukorfoka magas. Darazsak nem bántják, hosszan a tőkén tartható, még szeptember végéig is.

Lívia

Dubovskij Rožovij – A legmodernebb nagy bogyójú fajták közé tartozik. Oroszországban nemesítették a Vostorg krasnyj és Jubilej Novočerkaska fajtákból. Korai szőlő. Laza szerkezetű fürtjei a másfél kilogrammot is elérik. Különlegessége, hogy bogyói az 5 cm-es hosszúságot is elérik, mind e mellett finom harmonikus ízűek, ropogósak, lédúsak, nem repednek. Egy érdekes, szép, ellenálló fajta.

Dubovskij rozovyj

Bažena – Az egyik kedvencem, mert nagyon ellenálló, rendkívül attraktív fajta, s nagy hozamokra képes. Az ukrán nemesítők munkáját dícséri. A Podarok Zaporožiu és az Árkádia fajták keresztezéséből jött létre. Augusztus elején érik. Fürtje 600 – 800 g. Nagy méretű bogyói a 27 grammot is elérhetik. Fényes zöld-sárga színűek, enyhén muskotályos ízűek. Darazsak alig bántják.

Bažena

Vatikán – Szintén a kert dísze lehet ez a különleges szőlőfajta. Korai, augusztus első felében érik. Fürtje meghaladhatja a másfél kilogrammot, bogyói szintén óriási nagyok. Nagyon finomak. Egy új, ígéretes fajta.

Vatikan

Vendéglátóink a helyszínen elmondták, hogy az ültetvényt már augusztus elejétől semmivel nem permetezték. Azt megelőzően is főleg biológiai szerekkel védekeztek.

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …