Mechta Fermera

Csemegeszőlő kóstoló

A nyárasdi AGROCENTRUM-ban már 17 éve forgalmazunk csemegeszőlő oltványokat. Kezdetben zacskóban, gyökércsomagoltan kínáltuk őket. Ezek valóban a kezdetek voltak. Néhány év után áttértünk a konténeres termesztésre. Ma már az ültetés során a csemeték gyökereihez Symbivit gombákat adagolunk, amelyek a kiültetés során a termelőnél is kifejtik jótékony hatásukat. A növényeket címkével látjuk el, amely a fajta képén és leírásán kívül tartalmazza az ültetési útmutatót, növényútlevelet és vonalkódot is. Így aki vásárol termékeinkből, egy csomó plussz információt is kap hozzá.

Az évek során a csemegeszőlő fokozatosan a hobbimmá vált, ezért évről évre arra törekszem, hogy minél szélesebb legyen a kínálatunk és természetesen minél jobb fajtákat tartalmazzon. Az utóbbi években egyre többen érdeklődnek a keletről származó különleges csemegeszőlők iránt. Jellemző rájuk, hogy Ukrajnában, Moldáviában, vagy Oroszországban nemesítették ki őket, bogyójuk nagy, vagy nagyon nagy, fürtjük néha – nem ritkán az öt kilogramot (nem elírás!) is elérheti. Jellemző rájuk továbbá, hogy nagyobb fagyoknak és betegségeknek is nagyon jól ellenállnak. Teljesen permetezés nélkül nem, de jó évjáratban 3-4 permetezéssel meg lehet őket termelni. Ezeket a fajtákat Premium Rezisztens fajtáknak neveztük el, hogy a termelők könnyebben meg tudják őket különböztetni. Gyökeres dugványok, a nemesítés során olyan alanyokat használnak, amelyekellenállnak a filoxérának.

Nemrégiben kellemes és hasznos meghívásnak tettünk eleget. Szőlőkóstolóra invitálták csapatunkat. Jozef Teplan és Tomáš Strelinger mérnök urak Zsitvabesenyőről. Ők a fő beszállítóink a Premium Rezisztens szőlőkből. Talán nem túlzok, ha azt mondom, a két úriember a szakma megszállottja. A csemegeszőlőn kívül fantasztikus kézműves borokat is készítenek, hihetetlen minőségben. Mindemellett virágtermesztéssel foglalkoznak.

A szemlén 70 fajta került bemutatásra, illetve kóstolásra. Mivel a kínálat óriási volt, ezért csapatunk tagjainak készítettem egy táblázatot. Mindenki értékelte az egyes fajtákat, s utána ezeketaz értékeléseket egybevetettem. Most Önöknek – helyszűke miatt – az általunk tíz legjobbnak ítélt fajtát mutatom be. Ez az értékelés 12 résztvevő véleményét, benyomását összegzi. Nem tartalmazza a terméshozamot, betegség- ellenállóságot, növekedési erélyt, stb., de tükrözi a bogyó nagyságát, küllemét és természetesen az ízét.

Első helyen egyértelműen a Rembo fajta végzett. V.M. Kaluhin magánnemesítő munkáját dícséri, aki az orosz Talisman és a bolgár Velika fajták keresztezéséből állította elő. Nagyon korai fajta, július végén, augusztus elején érik. Fürtjei nagyok, hatalmasak, az egy kilogrammot is elérhetik. Bogyói szintén nagyok, 20-25 grammosak, 24×25 mm nagyságúak is lehetnek. A bogyók húsosak, roppanók és egyben lédúsak, harmonikus ízvilággal. Az érett bogyók hosszan a tőkén tarthatók. A szállítást is nagyon jól bírja. Erős, robusztus növekedésű, a fagyokat – 25 C°-ig is bírja. Betegség-ellenállósága kiváló.

Rembo

Mechta Fermera – Középkorai, augusztus derekán szüretelhető. Az Achilles és a Vavillon fajták keresztezéséből nemesítették. Szintén óriásiak a bogyói, a 20 grammot is elérik. Fürtjei hatalmasak, nem ritkán a 2 kilogrammot is elérik, laza szerkezetűek. Gyönyörű gyümölcsei nem ropogósak, de lédúsak, édesek. A fagyokat – 22 C°-ig bírja, gombabetegségeknek jól ellenáll.

Mechta Fermera

Podarok Zaporožiu – Ukrán nemesítés. Középkorai fajta, augusztus végén – szeptember derekán érik. Fürtjei 600 – 800 g nagyságúak, de nem ritka az 1500 g-os fürt sem. Hengeres, vagy kúp alakúak, közepesen lazák. Nagyméretű ovális bogyói egyenletesek a fürtön. Roppanó héjúak, édesek. Repedésre nem hajlamos, darazsak nem bántják. Betegség ellenállása átlagon felüli. Fagyokat -25 C °-ig bírja. Tetszetős, megbízható fajta.

Podarok Zaporožiu

Podarok Bratu–Egy gyönyörű csemegeszőlő újdonság, szintén a már említett V.M. Kaluhin kertészetéből. Ezért bizonyára nem meglepő, hogy bogyói a 20 grammot is simán meghaladják, fürtjei pedig az 1,5 kilogrammot. Az Árkádia továbbfejlesztett változatának is tartják. Augusztus második felében érik. Íze harmonikus, kellemes. Bogyói lédúsak, szilárdak, ropogósak. Fagytűrő képessége -23 C°-ig, betegségekkel szembeni ellenálló képessége átlagon felüli.

Podarok bratu

Bogema – Nemes egyszerűséggel a vendéglátónk egy Isteni fajtának nevezte. Igaza lehet. Nagyon erős növekedésű, nagy, egészséges levélzetű szőlőfajta. Ukrajnában nemesítették ki. Augusztus elején szedhető. Fürtjei nagyok, kúp alakúak, az 1 kg-ot is meghaladják.  Bogyói 15 gramm körüliek, tojásdad alakúak. Gyönyörű narancs-rózsaszínűek, a kert csodálatos díszei, már messziről vonzzák a tekintetet. Nagyon édesek, erős muskotályos aromával.Minden szőlőtermesztő örömét leli benne. Betegségeknek, fagyoknak jól ellenáll. Nagy hozamokra képes.

Bogema

Taldun – A fajta kimagaslik szemet gyönyörködtető küllemével és kivételes muskotályos – de egyben citrusos ízvilágával. Ukrajnábannemesítették a Talisman és Dunaw fajtákból. Július végén – augusztus elején érik. Fürtjei fél – másfél kilósak. A bogyók vörös színűek, napsütötte helyen lila tónusokkal. Húsosak, ropogósak. Cukortartalma magas. Betegség ellenállása átlag feletti.

Taldun

Lívia – Az egyik legfinomabb szőlőfajták közé tartozik. Augusztus első felében érik. Ukrajnából származik. A Flamingó és Árkádia fajtákból állították elő. Tőkéje közepes növekedési erélyű. Fürtjei fél – egy kilósak, közepesen laza szerkezetűek, nem ritkán 25 cm hosszúak. Közepes méretű, egyforma  nagyságú bogyói húsosak, lédúsak, muskotályos ízűek, zamatosak.  Cukorfoka magas. Darazsak nem bántják, hosszan a tőkén tartható, még szeptember végéig is.

Lívia

Dubovskij Rožovij – A legmodernebb nagy bogyójú fajták közé tartozik. Oroszországban nemesítették a Vostorg krasnyj és Jubilej Novočerkaska fajtákból. Korai szőlő. Laza szerkezetű fürtjei a másfél kilogrammot is elérik. Különlegessége, hogy bogyói az 5 cm-es hosszúságot is elérik, mind e mellett finom harmonikus ízűek, ropogósak, lédúsak, nem repednek. Egy érdekes, szép, ellenálló fajta.

Dubovskij rozovyj

Bažena – Az egyik kedvencem, mert nagyon ellenálló, rendkívül attraktív fajta, s nagy hozamokra képes. Az ukrán nemesítők munkáját dícséri. A Podarok Zaporožiu és az Árkádia fajták keresztezéséből jött létre. Augusztus elején érik. Fürtje 600 – 800 g. Nagy méretű bogyói a 27 grammot is elérhetik. Fényes zöld-sárga színűek, enyhén muskotályos ízűek. Darazsak alig bántják.

Bažena

Vatikán – Szintén a kert dísze lehet ez a különleges szőlőfajta. Korai, augusztus első felében érik. Fürtje meghaladhatja a másfél kilogrammot, bogyói szintén óriási nagyok. Nagyon finomak. Egy új, ígéretes fajta.

Vatikan

Vendéglátóink a helyszínen elmondták, hogy az ültetvényt már augusztus elejétől semmivel nem permetezték. Azt megelőzően is főleg biológiai szerekkel védekeztek.

Angyal József, AGROCENTRUM Nyárasd

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …