Lidea – friss ötletek a mezőgazdaság számára

Új név a vetőmag-nemesítők piacán

Már tavaly ősszel bejelentették, de hivatalosan csak idén szeptember 1-től vált önálló szervezeti és gazdálkodó egységgé a LIDEA vetőmag-nemesítő vállalat, amely két nemesítő cég (Euralis Semences és a Caussade Semences Group) egyesülése után az említett LIDEA néven lépett a vetőmagpiacra. Az ágazatban zajló koncentrációs folyamatok újabb eredményeként a világon a 9., Európában a 6. legnagyobb nemesítő vállalat jött létre, amelynek portfóliójában az eddig meghatározó kukorica, napraforgó, repce, szója és cirok mellett immár a kalászosok, a takarmánynövények, a hüvelyesek és az. ún. talajtakaró növények is megjelentek. Peter Kolenčík a Lidea szlovákiai képviseletének vezetője a cég nagymegyeri kísérleti telepén tartott szakmai bemutatón elmondta, hogy az új nemesítő vállalat több mint kétezer alkalmazottat foglalkoztat, éves forgalma 350 millió eurót tesz ki. Európában 8 termelő üzeme van, többek között Franciaországban, Romániában, Ukrajnában, Spanyolországban és Oroszországban, ezek összesen 47 ezer hektáron állítanak elő szaporító anyagot. Emellett Európában 17 kutató állomásuk is működik, amelyek tevékenységére, illetve kutatás-fejlesztésre évente több mint 34 millió eurót fordítanak. Termékkínálatukban a legerősebbnek tartott szegmensben kukoricából szemes, siló és biogáz előállítására alkalmas fajták és hibridek széles választéka megtalálható, tavaly az általuk forgalmazott kukorica vetőmagot mintegy 2 millió hektáron vetették el a gazdák. Ezen belül az ökológiai kukoricatermesztésben vezető pozíciót foglalnak el, minden 5. hektáron a Lidea biokukorica fajtái kerülnek a földbe.

Napraforgóból rendkívül széleskörű nemesítő programjuknak köszönhetően ugyancsak előkelő piaci pozíciót foglalnak el. A világpiacon 15 százalékos részesedéssel a 3. helyen állnak, Európában évente 3 millió hektáron vetnek az általuk forgalmazott napraforgóból.

Kalászosokból 8 fajtát forgalmaznak (őszi búza, durum búza, őszi árpa, tavaszi árpa, tritikálé, rozs, őszi zab, tavaszi zab). Közülük kiemelkedik az Izalco CS búzafajta, amelynek proteintartalma a legmagasabbak közé tartozik a jelenlegi kínálatban.

Szójából  ugyancsak teljes választékkal  szólítják meg a termelőket, a legkorábbi (000) fajtáktól a legkésőbb érőkig (III).  Európában a GMO-mentes szója nemesítésében az 1. helyen állnak, legismertebb fajtáik közül az ES Mentor Európában a legnagyobb mennyiségben eladott vetőmagmennyiséggel, az ES Pallador pedig a legmagasabb hozamképességgel büszkélkedhet. Említést érdemel még az ES Inventor, amely magas proteintartalma miatt számíthat a termelők fokozottabb érdeklődésére.

A termékkínálatból nem hagyható ki a cirok sem, amely már hosszabb ideje az egyik fontos terményüknek számít. Nem véletlen, hogy Európában a cirok vetésterületének 20 százalékán Lidea fajtákat termesztenek. A hazai piacon egyelőre mérsékeltebb érdeklődés mutatkozik irántuk, de az utóbbi évek csapadékszegény időszakainak következményei egyre több termelőt gondolkodtatnak el azon, hogy a csapadékigényesebb kukorica helyett, vagy azt kiegészítve a mintegy feleannyi vízigénnyel rendelkező, ugyanakkor megfelelő beltartalmi értékeket biztosító cirkot is besorolják a vetésforgóba. Ehhez takarmányozási, élelmiszeripari és biogáz előállítására alkalmas fajtakínálatból válogathatnak, a korai fajtáktól kezdve a legkésőbb érőkig.

A repcefajták és hibridek vetőmagjai termőképesség, ellenálló és alkalmazkodó képesség tekintetében állják a versenyt a többiekkel, ehhez a Lidea nemesítő programjának fő szempontjai biztosítják a megfelelő alapokat. Ezek: termőképesség, hozamstabilitás, betegségekkel és környezeti feltételekkel szembeni állóképesség, a becők idő előtti felrepedésével és az őszi károkozókkal szembeni rezisztencia valamint a magok fehérjetartalma.

A takarmánynövények vetőmagjai különböző célra és felhasználási területekre alkalmasak (széna, szenázs, szilázs, legelők, köztes növények). Ezek közül különösen a köztes növények jelentősége fontos, lévén, hogy a környezetkímélő gazdálkodás elveinek alkalmazásához és az ökológiai termesztéshez is nélkülözhetetlenek. A Lidea a nyári energetikai köztes növények és repcekeverékek terén piacvezető. A hüvelyesek kínálatát 3 növényfaj alkotja: a csicseri borsó, a zöldbab és a borsó.

A friss ötletek és új megoldások jegyében Andrej Kubiš a cég képviselője két új termesztéstechnológai újdonságukat mutatta be a szakmai rendezvény látogatóinak.  A DUO SILO rendszer a kukoricából készült szilázs emészthetőségének és hatékonyságának javítását célozza. Két különböző beltartalmi értékkel rendelkező silókukorica hibridet két-két sorba egymás mellé vetnek, amelyek lesilózva kiegyensúlyozott arányban tartalmazzák a lassabban és gyorsabban emészthető keményítőket, így optimalizálják a takarmány tulajdonságait a szarvasmarhák számára. A Duo Silo technológia keretében a kukorica hibridek széles skálája alkalmazható a korai érésidejűektől kezdve a késeiig. Jelenleg 3 páros kínálata áll rendelkezésre: FAO 300, FAO 450 és FAO 500 érésidejű hibridekkel.

A HiCORN technológia a kukorica virágzási idejének meghosszabbítását, s ez által a megtermékenyülésének javítását szolgálja. Két hasonló érésidejű, egymást kölcsönösen kiegészítő hibrid egyszerre történő vetésével (úgyszintén két-két sorba egymás mellé vetve) a virágzás ideje kitolódik, ami a megtermékenyülést jóval hatékonyabbá teszi a kritikus szárazság időszakában is, így a terméshozamokat illetve a tápanyagellátás hatékonyságát is kedvezően befolyásolja. A technológia gyakorlati alkalmazását segíti, hogy a rendszerbe tartozó hibrideket két különböző színű csomagolásban szállítják ki a termelőknek, hogy ezzel is megkönnyítsék a vetőgépek feltöltését.

A szója nemesítésében és termesztésének elterjesztésében több mint 40 éves tapasztalattal rendelkező szakemberek immár az új cég keretében igyekeznek a legújabb környezeti és termesztéstechnológiai kihívásoknak is megfelelő szójafajták és hibridek tulajdonságait folyamatosan a termelők igényeihez igazítani a változó klimatikus feltételek, a kár- és kórokozókkal szembeni ellenálló képesség és termesztéstechnológiai tulajdonságaik tekintetében. Európában az utóbbi években jelentősen megnövekedett az igény a GMO-mentes szóják iránt, sőt újabban már a glifoszát-mentes (erre a hatóanyagra rezisztens) fajták és hibridek iránt is, egyúttal növényi eredetű fehérjék piaci kereslete ugyancsak növeli a szója termőterületeit. A Lidea nagymegyeri kísérleti parcelláján Peter Kolenčík ennek a nemesítési folyamatnak az eredményeit is prezentáló hibridekre összpontosítva a jövő évre összeállított kínálatukat mutatta be az érdeklődőknek. A nagyon korai (000) érésidejű hibridek között az ES Comandor  hozamképesség tekintetében az élenjárók közé tartozik, főleg élelmiszeripari felhasználásra termesztik. Az ES Navigator ugyancsak nagyon korai hibrid, koraisága mellett gyors kezdeti növekedés és ledőléssel szembeni ellenálló képesség tartoznak előnyei közé. A korai (00) érésidejű ES Director hozamképesség és -stabilitás terén jeleskedik, fehérjetartalma mellett a betegségekkel és a ledőléssel szembeni ellenálló képesség tekintetében is kiváló tulajdonságokat mutat. Ugyanebben az éréscsoportban az ES Mentor Európában piacvezető pozícióban élvezi a termesztők bizalmát, kiváló hozamképesség, magas fehérjetartalom (élelmiszeripari felhasználás) és a ledőléssel szembeni ellenálló képessége erre feljogosítja. A középkorai (0) éréscsoportban az ES Gladiator magas fehérjetartalmát az élelmiszeriparban is kihasználják, emellett a szklerotíniás fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége emelhető ki. Ugyanebben az éréscsoportban az ES Tribor hozamképesség tekintetében a legjobbak közé tartozik, Magyarországon az utóbbi 3 évben terméshozamban az első helyen végzett, emellett hozamstabilitása és betegségekkel szembeni ellenálló képessége is a legjobbak közé rangsorolja.

A cirok nemesítésében ugyancsak több évtizedes kutatói, nemesítői és termesztési tapasztalatokra alapozhat a Lidea, amely széles fajta- és hibridválasztékot kínál a termelőknek. Nem titok, hogy a cirok nálunk eddig bizonyos fokig háttérbe szorult, leginkább kiegészítő növényként (esetenként madáreledelként) tekintettek rá, újabban azonban főleg a klímaváltozás okozta szárazság miatt jelentősen megnőtt a szerepe a takarmánynövények között, főleg a kukorica kiváltásában, mivel jóval kevésbé vízigényes, ugyanakkor hozamképesség tekintetében már felveszi a versenyt a silókukorica hibridekkel, sőt a sertések és a baromfi takarmányozásában is alkalmazható.  Egyúttal új lehetőségek tárultak fel az élelmiszeripari kihasználásában (liszt, dara, sör- és szeszgyártás stb.) és a biogáz előállításában is.  Andrej Kubiš a nagymegyeri bemutatón felvonultatott hibrideket felhasználási kategóriák szerint jellemezte. A magtermésre ajánlott cirokhibridek között az ES Willy, ES Shamal, ES Alize, ES Monsoon  és ES Foehn piros színű magot teremnek, az Arabesk, ES Mousson és Kalatur magja viszont fehér.  Silózásra a Jaspe, Styx, Arigato, ES Harmattan , Emeraude és a BMR  Gold X hibrideket forgalmazzák, közülük a Styx és az Emeraude a biogáz előállítására szolgáló szilázs alapanyagául is szolgál. Külön említést érdemelnek a BMR hibridek, a belőlük készült tömegtakarmány megfelelő kiegészítője vagy akár helyettesítője lehet a kukorica alapú szilázsnak, és akár másodvetésben is termeszthető.

A kukorica hibridek széles választéka az egyik meghatározó része a Lidea portfóliójának. A nagymegyeri kísérleti  parcellán felvonultatott hibridek jellemzőit Stanislav Králik és Cser Dénes mutatták be. A korai éréscsoportba tartozó ES Mylady (FAO 310) mellett az ES Gallery Waxy   (FAO 330) a nevében is szereplő ún. waxy  típusú hibrid, amely speciális keményítő tartalma alapján a keményítő ipari előállításának egyik fontos alapanyaga. Az ES Larhune (FAO 360) első éve szerepel a kínálatban, kiemelkedő hozamképességével, termésstabilitásával és kiváló agronómiai tulajdonságaival méltán számíthat a termelők érdeklődésére. A Pincki CS (FAO 370 ) stressztűrő tulajdonságainak köszönhetően a különböző termesztési és környezeti feltételek között is megállja a helyét, nagyon jó a vízleadási képessége. A  Topkapi (FAO 410) éréscsoportjában a termelés hatékonysága és gazdaságossága tekintetében piacvezető, amit agronómiai tulajdonságai és a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is alátámaszt. A Bali CS  (FAO 450) új, modern kettős hasznosítású (szemes, siló) hibrid, éréscsoportjában a magas hozamok mellett a belőle készített szilázs beltartalmi értékei (a rostok emészthetősége és keményítő-tartalma) egyaránt kiemelkedőek. A Dromedary Wa xy egyelőre még pályafutása elején jár, de beltartalmi értékei, főleg keményítő tartalma alapján szép reményekkel kecsegtet. Az Yzali (FAO 450) már bizonyította képességeit és stabilitását, a Zuccardi CS  (FAO 500) erőteljes magas növekedésű nagyhozamú silóhibrid. Újdonságként tesztelik a Fenway (FAO 550) kései silóhibridet, amelynek sorsáról az elért vizsgálati eredmények alapján döntenek.

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …