A mézbogyó

A mézbogyó egy áfonyához hasonlító bogyós gyümölcs, ami semleges talajviszonyok között is termeszthető az egész ország területén. Íze fajtától függően az áfonya, málna, szeder és szamóca keverékére emlékeztet.

Nyugalmi állapotban -40°C fagyálló. A kihajtott növények -21°C tartják magukat, míg a virágzás ideje alatt -8°C-ig fagyállóak.

Mérsékelt éghajlatú területeken fordul elő. Észak-Amerikában, illetve Szibériában őshonos. Szibériai áfonya, vagy kamcsatkai mézbogyó néven is ismert. Számtalan fajtaváltozata van.

Bokra 1,5 méter magasra megnő. Termése kék, mézédes körülbelül 2 centiméteres bogyó. Gyümölcse rendkívül jó ízű, kellemes állagú.  Antocianidin és C-vitamin-tartalma is kiemelkedő, így antioxidáns aktivitása is rendkívül magas. B vitamin tartalma is jelentős.

A növény rendkívül fagyálló és teljesen igénytelen. Dísz- és gyümölcstermő bokornak is kiválóan alkalmas. Ültetésekor fontos, hogy több fajtát telepítsünk, mert önbeporzásnál nem terem. Nyirkos, félárnyékos helyre való. A tavaszi fagyok nem károsítják virágait. Gyümölcse májusban érik.

A Távol-Keleten, Szibériában már régóta nagyobb ültetvényeken is termesztik, újabban a térségünkben is próbálkoznak üzemi szintű termesztésével. Lapunk 11. oldalán részletesebben is foglalkozunk termesztési feltételeivel és szaporításával. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …