A kapálás felér egy öntözéssel

A kapának nemcsak a gyomok irtásában, hanem a talaj nedvességtartalmának megőrzésében is fontos szerepe van. Különösen a háztáji kertekben, de a népi bölcselet szerint a nagyobb méretű ültetvényekben is egy-egy kapálás legalább egy öntözéssel ér fel. Kapálással a talajt frissen, levegősen tartjuk, így növeljük az életképességét. Ha idejében és rendszeresen elvégezzük, nem várjuk meg, míg a gyomok elhatalmasodnak, magot érlelnek, akkor nem is olyan nehéz munka…  A hatékony termesztésben a talajtakarásnak is komoly jelentősége van. Érdemes takarni a zöldségágyások sorközeit, a gyümölcsfák koronái alatti területet, a fiatal növények tövében a talajt. Erre a célra a lekaszált fű, a friss szalma, a tőzeg, a nádtörmelék és még sok egyéb szerves anyag alkalmas. Hűvösen tartják a talajt, csökkentik a nappali felmelegedést és megakadályozzák a víz elpárolgását.

A nyári időszakban az öntözés az egyik meghatározó és a termés szempontjából döntő jelentőségű tényező. A kerti növények közül a legtöbb vizet a paprika, az uborka és a gyökérzöldségek igénylik. A bogyós gyümölcsűeknek (a szamócának, málnának, szedernek), az őszibarack- és almafáknak valamint a virágok többségének is sok vízre van szükségük. Természetesen vannak olyan növények is, amelyeknek jó a vízhasznosításuk, és nincs szükségük rendszeres vízpótlásra, mivel hatékonyan képesek felvenni a csapadékot a talajból.

A mesterséges vízpótlás során fontos szempont, hogy nyáron ne nappal, napsütésben öntözzünk, mert a víz jelentős része azonnal elpárolog. Ráadásul az érzékenyebbek növénynek felforrósodott lombját a hideg víz ilyenkor meg is perzselheti. A legjobb, ha korán reggel, vagy az esti alkonyatkor juttatjuk ki a vizet. Ugyanakkor, ha a talajfelszín már száraz, sekély kapálással meg is kell azt lazítani, hogy a porhanyós réteg megakadályozza a mélyebben fekvő rétegekben levő víz közvetlen elpárolgását.

Ha a károkozók támadásaitól meg akarjuk védeni a növényeket, a gombás és egyéb fertőzések ellen mindenképpen vegyszerekre van szükség. Alkalmazásukról és a kártevők várható inváziójáról a KMEMI  honlapján (www.uksup.sk) megtalálható heti növényvédelmi előrejelzésből (signalizačná správa) szerezhetünk információkat, amelyben a felhasználható vegyszerek jegyzéke is megtalálható. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …