Új év, új remények

Ilyenkor, az új esztendő kezdetén, a hagyományos év eleji jókívánságok és előrejelzések időszakában  nem meglepő, sőt ajánlott, hogy  megpróbáljuk optimista szemüveggel nézni az elkövetkező időszakban ránk váró történéseket. Annál is inkább, mivel a koronavírus szorításában kétségtelenül szükség van a pozitív szemléletre és az erre épülő cselekvésekre. Mind a saját magunk, mind pedig a szűkebb vagy tágabb közösségünk érdekében.

Ugyanakkor az előrejelzések szerint nem a legjobb év elé nézünk, elég csak a jegybank bejelentésére utalni, amely minden eddiginél magasabb inflációt feltételez, ami a gyakorlatban eddig nem tapasztalt mértékű áremelkedésekben jelentkezik (már most érzékelhető szinten). Az ágazatban is előtérbe került a korrupció elleni küzdelem fokozása, amely minden bizonnyal kedvezőtlenül érinti egyes gazdasági csoportok érdekérvényesítési potenciálját, nem kevés konfliktust okozva. Az agrártermékek hazai piacán pedig továbbra is a külföldről behozott áruk dömpingje uralkodik.  Ilyen gazdasági környezetben várhatóan nem lesz egyszerű az agrárágazat egészének menedzselése, a gazdasági folyamatok kézben tartása és a versenyképesség fenntartásához nélkülözhetetlen fejlesztések finanszírozása, de az agrárvállalkozások és az önellátó kisebb családi gazdaságok működőképességének fenntartása, hatékonyabb támogatása sem.

Lapunk –  miközben a jelzett folyamatok kedvezőtlen hatásait szintén nem kerülheti meg, s az új évben több mint másfél évtized után áremelésre kényszerült – továbbra is a vidéken élők és a mezőgazdasággal, esetenként háztáji termeléssel foglalkozó gazdálkodók korrekt információs forrásaként kívánja tájékoztatni olvasóit a hazai agrárágazatban uralkodó állapotokról, objektívan rámutatva a gazdálkodók életét és tevékenységét befolyásoló kedvező és kedvezőtlen tényezőkre, folyamatokra. A rendszerváltás után egyértelműen a pálya szélére sodort ágazatot szorító gondok és problémák taglalása mellett igyekszünk megtalálni és bemutatni azokat a sikeres gazdákat, vállalkozókat is, akik hozzáállásukkal és munkájukkal igazolják, hogy a napi gondok és szorító nehézségek ellenére is bíznak a földben és az abból való tisztességes megélhetés lehetőségében. Erre a meggyőződésre támaszkodva és ennek megtartó erejében bízva kívánunk szerkesztőségünk nevében is áldott, békés ünnepeket és sikeres, lehetőleg vírusmentes új esztendőt minden kedves olvasónknak.

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …