Close-up capture of a man working in the garden.

Tömzsi szabadföldi palántákat ültessünk

Májusban a szabadföldi kiültetésre kerülő paprika- vagy paradicsompalánták esetében nagyon fontos a kiültetett palánták minősége. Az egészséges palántának dús, fehér gyökerei vannak, az elöregedett palánták gyökerei már barnulnak. Az optimális kiültetési időpontja a palánta bimbós állapota, ilyenkor a növekedés töretlen és az ültetést követően a növény gyorsan magához tér.

A vásárláskor megtörténik, hogy olyan palántákat kínálnak eladásra, amelyeken már apró terméskezdemények vannak, azzal, hogy ezek hamarabb hoznak majd termést. Sajnos ez nem így van, ezek a növények ugyanis nehezebben térnek magukhoz. Ha csak olyan palántát tudunk venni, amelyen már ilyen terméskezdemények vannak, ezeket inkább csípjük le a palántákról már az ültetés előtt.  Ne a szár hossza alapján válasszuk a palántát, a rövidebb, zömök vastagabb szárú növények jobbak a megnyúltaknál.

A vásárláskor ügyelni kell a palánták egészségi állapotára is, ebben elsősorban a gyökérgubacs-fonálféregre kell figyelni.  Ez ugyanis gyorsan terjed a talajban. A kártevőt a gyökereken levő apró gombostűfej nagyságú világos gumócskákról ismerhetjük fel. Az ilyen palántát meg kell semmisíteni (elégetni).

Az ültetés után a levéltrágyázással egészítjük ki és pótoljuk a gyökerek átmeneti stresszállapotából adódó tápanyaghiányt. Az elültetett palántákat lehetőleg azonnal kössük ki valamilyen támrendszerhez.  A fejtrágyázást az öntözéssel együtt végezzük, általánosnak mondható szabály, hogy a növények egy hét alatt kb. 1 dkg/m2 műtrágyát igényelnek a komplex tápanyagokból. Ezekből 0,2–0,3 %-os oldatot adagoljunk a gyökerekhez. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …