Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik a munka: az elvetett és kikelt termények gondozása, új növények ültetése, vetése. A lap májusi száma a zöldségtermesztők számára összefoglalót közöl az időszerű havi tennivalókról, amelyben részletesen kitér a melegkedvelő növények termesztési feltételeinek ismertetésére, az esetlegesen túl korai kiültetések veszélyeire, a palántavásárlás során felmerülő gondok kerülésére. Bemutatja a sütőtök táp- és helyigényét, felhívja a figyelmet a tápanyaghiány fejtrágyázással való kezelésére. Tanácsokat ad a téli betakarítású káposzta vetésének és további gondozásának kivitelezéséhez, rámutat a konzervuborka széllel és a hideggel szembeni érzékenységére, valamint a csemegekukorica háztájiban való termesztésének feltételeire is.

A gyümölcstermesztők az időszerű tennivalók mellett a fák időszerű tápanyagellátásához és a jövő évi termések megalapozásához szükséges kezelésekről kapnak összefoglalót. A szőlőtermesztők számára új, modern csemegeszőlő fajtákat mutat be a lap. Ehhez kapcsolódva a szőlő peronoszpóra és lisztharmat betegségének kulisszatitkait ismerteti a lap szakírója, mellettük bemutatásra kerülnek a szőlő feketerothadásának legjellemzőbb tünetei, illetve az ellenük való biológiai védekezések lehetőségei is. A hagyományos havi növényvédelmi rovatban a májusban esedékes havi időszerű tennivalókat foglalja össze a lap.

A szántóföldi növénytermesztési rovat a növényállományok pontos és célzott fej-, illetve lombtrágyázásának szempontjait ismerteti. Részletesen elemzi a kukorica nitrogénnel szembeni igényét, gyomirtásának módozatait, ismerteti a szója termesztésének alapvető követelményeit. A gazdálkodók számára összefoglalja az uniós támogatások folyósításával kapcsolatos új információkat, egyúttal felhívja a gazdák figyelmét a terménybiztosítások lehetőségére és fontosságára.

A virágtermesztők a kertben nevelhető szárazságtűrő növényekről és a cserepes begónia gondozásáról kapnak tájékoztatást. Az állattartók a kacsák és a házinyúl felneveléséhez szükséges alapvető követelményekről, a méhészkedők a napraforgó méz hordásának és a növényállomány megporzásának fontosságáról olvashatnak ismertetőt. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …