Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

A nyári termesztési szezon elején zöldségtermesztéssel foglalkozó olvasói számára a Jó Gazda júniusi száma összefoglalót olvashatnak egyes zöldségfajták időszerű növényvédelmi kezeléséről, nevezetesen az uborka peronoszpóra elleni védelméről és nyári hajtatásának feltételeiről, a paradicsom termésritkításának szempontjairól, valamint a meztelen csigák elleni védekezésben alkalmazható tejsavó kihasználásáról. Bemutatja a jégsaláta termesztésében fontos feltételeket, tanácsot ad az öntözéshez és a szaporítás változataihoz. Egyúttal összefoglalja a lap a háztáji kertekben különösebb szaktudás nem igénylő zöldségfajták – többek között a saláta, a borsó a retek,a sárgarépa, az uborka, a cékla és a cukkini – termesztésének alapvető szempontjait is.

A gyümölcstermesztők számára ebben az időszakban az esedékes tennivalók közül a gyümölcsritkítás megfelelő időpontban történő elvégzését és annak alapelveit ajánlja az olvasók figyelmébe a lap, nem feledkezve meg a fák öntözésének és tápanyagpótlásának fontosságáról sem. Az idei tavaszon főleg az őszibarackfákon sok gondot okozó levélsodrosodás utólagos teendőihez és az önmeddő cseresznyefák kezeléséhez is tanácsokat olvashatnak.  A szőlő kedvelőinek új nemesítésű különleges csemegeszőlő fajták széles választékát kínálja, a lap szakírója összefoglalja a szőlő lugasművelésében alkalmazható metszésmódokat.

A környezetbarát eljárások hívei ugyancsak a szőlő lisztharmata elleni biológiai védekezés eszköztárával ismerkedhetnek, amelyben kiemelt jelentősége van a megelőző kezeléseknek.

A háztáji kertekben esedékes növényvédelmi tennivalók hagyományos összefoglalója keretében a júniusban elvégzendő kezelésekhez nyújt tanácsokat a lap szakírója kiegészítve a felhasználható engedélyezett készítményekkel.

A szántóföldi növénytermesztési rovat a nyárelő legfontosabb növényeivel, azok kezelésével kapcsolatos teendőket veszi számba szántóföldi bemutatókról szóló helyszíni beszámolókban. A téma iránt érdeklődő olvasók áttekintést kapnak a legújabb repce hibridek nitrogénhasznosító tulajdonságairól, a különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességeikről, terméspotenciáljukról, valamint a repceállományok növényvédelmi kezelésére javasolt készítményekről stb. Ismertetőt közöl a lap a kalászos gabonafélék legelterjedtebb gombabetegségeiről is, egyúttal javaslatot tesz az ellenük való védekezés módozataira.

A kertépítők a rusztikus kert jellemzőivel ismerkedhetnek, a virágkedvelők a cserepes begónia neveléséhez kapnak tanácsokat, az állattartók a nyulak itatásának fontosságáról olvashatnak, a méhészkedők számára pedig egy méhegészségügyi felmérés eredményeinek tapasztalatait foglalja össze a lap. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …