Óvjuk nyulainkat a mérgezéstől

A zöldtakarmányozás sok veszélyt rejt magában, mert a vegyszeresen gyomirtózott területekről vagy azok szomszédságából begyűjtött fű és egyéb zöldnövények károkat idézhetnek elő nyúlállományukban.

A vizenyős kaszálókról, más állatok által beszennyezett legelőkről, árokpartokról és trágyalételepek közeléből begyűjtött fű, a mérgező növények káros hatással lehetnek az állatokra. Az állatállomány legnagyobb méretű pusztulását a vegyszeresen gyomirtott területekről, a permetezett fák alól kikerülő széna, zöldnövények okozzák. A növények levelein és levéltöveiben összegyűlt és megszáradt vegyszerek csaknem koncentrált állapotban kerülnek a nyulak szervezetébe.

A vegyszer által mérgezett nyulat arról lehet felismerni, hogy nagyfokú elesettséget mutat, remeg, görcsökben szenved, nyálkás és véres hasmenést tapasztalunk az állatnál, de láza nincs.  A vemhes anyanyúl elvetél, súlyosabb esetekben pedig egész rövid idő alatt elpusztul.

Tanácsoljuk, hogy ismeretlen helyről ne gyűjtsünk semmiféle füvet, gyomnövényt, fatömböt.  A vegyszereken kívül mérgező növények is okozhatnak betegséget. Ilyen mérgező növény a beléndek, a boglárkafélék, a bürök, a fehér- és sárgavirágú somkóró, a fekete ebszőlő, a vérehulló fecskefű, a mérges maszlag, az iszalag, a zsázsa, a gyilkos csomorika, és még sok ismert és ismeretlen növény.

A háztáji kertekből is csak olyan növényféleségeket gyűjtsünk be és adjunk a nyulaknak, amelyeket nem ért semmilyen vegyszer.

Legcélszerűbb az ágyak szélére salátát, takarmánykáposztát, takarmányborsót, a kert sarkába lucernát és csicsókát vetni. Egy miniatűr méretű vetésforgóval kora tavasztól késő őszig természetszerű vitaminokat és növényi fehérjebázist tudunk nyulak számára biztosítani.

-pint-

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …