Az őszi gyomirtás hatékonysága a repcében

Az őszi repce intenzív termesztéstechnológiájában az őszi gyomirtás ma már alapműveletnek számít, amelynek egyértelmű előnyei kétségbevonhatatlanok, és teljesen elfogadottá váltak. A szakemberek és számos kísérlet állítása szerint a repce gyomirtása ősszel jobb hatékonyságú, mint tavasszal. Elsősorban azért, mert a fejlődése kezdetén a gyomosodásra roppant érzékeny repce az ősszel elvégzett hatékony gyomirtás után megerősödve tud a télbe menni.

Az őszi gyomirtást az intenzív termesztés során ajánlott vetéssűrűség fenntartása érdekében kell alkalmazni, mivel az intenzív hibridek megnövelt elágazó képessége miatt kevesebb magmennyiséget kell vetni, viszont ebben az esetben a kelő repcének már jóval kisebb a gyomelnyomó képessége. A repce kezdeti fejlődési stádiumában a gyomnövények már ősszel is jelentős kárt tudnak okozni, ezért a gazdaságos termesztéshez az őszi gyomirtás elengedhetetlenül szükséges.

A repcében ősszel károsító gyomok összetétele hasonló az őszi vetésű gabonafélékben előfordulókhoz. Az áttelelő egy- és kétszikű gyomnövények ősszel tömegesen kelnek a repcével együtt, ha nem védekezünk ellenük, azt gyakran elnyomják, veszélyeztetik az áttelelését. Ezek a gyomok tavasszal virágzásukkor nehezítik a repce kártevői elleni vegyszeres védekezés végrehajtását is, mivel az őket látogató méhekre is tekintettel kell lenni.

A repcében előforduló gyomok többsége (ragadós galaj, gabona árvakelés, ebszikfű, mezei acat) a tél folyamán nem fagy ki, ellenük – mivel tavaszra jóval fejlettebbek – később nehezebb és költségesebb a védekezés. A repcében előforduló évelő gyomok (tarackbúza, mezei acat) ellen kifejezetten az őszi gyomirtás bizonyult hatékonyabbnak, mert ezek a növények az őszi időszakban a talajban található áttelelő tarackjaikat igyekszenek feltölteni, és az ebben az időszakban kijuttatott permetszerek a növény „segítségével” mélyebben tudják a föld alatti alvó rügyeket elpusztítani, mint tavasszal, amikor a növényeken belül a táplálék áramlásának iránya éppen ellentétes.

A magról kelő kétszikűek közül legjelentősebb az ebszikfű, mely rendkívüli módon elnyomja a repcét, és a vegetáció végéig jelen van. Az év szinte minden szakában csírázhat, nagyon jól alkalmazkodott a repcéhez. Nagyon jelentős kárt okoz a ragadós galaj, amely erős, hosszú szárával lehúzza a kultúrnövényt, és nehezíti a betakarítást. A magról kelő gyomok közül jelentős még a pipacs, a mezei árvácska, a pásztortáska, a tyúkhúr, a veronika fajok, az árvacsalán fajok, melyek nedves, csapadékos időjárás esetén nagyon fel tudnak szaporodni. A magról kelő egyszikűek közül a nagy széltippan és a parlagi ecsetpázsit a leggyakoribb. A repcében gyomosíthat még a kombájn által elhullatott magvakból kelő őszi árpa és őszi búza utánkelés is.

Az évelő gyomnövények a repcében is súlyos gondokat okoznak, az egyik legveszélyesebb közülük a tarackbúza. Az ellenük való védekezés jellegzetessége és egyedisége, hogy nagyon rövid idő áll rendelkezésre a végrehajtáshoz. Az elővetemény tarlókezelését el kell végezni, s amikor a tarackbúza és az egyéb évelők kihajtanak és elérik a 10-15 cm magasságot, akkor glifozát hatóanyagú szerrel kell lepermetezni őket.

A talaj előkészítése során aprómorzsás magágyat kell készíteni, amely egyben a gyomirtás hatékonyságának is az alapja. Vetés előtt alkalmazható gyomirtó vegyszereket a kipermetezés után azonnal be kell dolgozni a talajba tárcsával vagy kombinátorral. Ezek a repcét később már nem károsítják, a hatásuk kifejtéséhez ráadásul nem szükséges a csapadék, erős gázosító hatásukkal irtják a talajban a csírázó fiatal gyomnövényeket. Elsősorban a magról kelő egyszikűeket, de néhány kétszikű fajt is elpusztítanak. A ragadós galaj és a fészkes virágzatú gyomnövények ellen azonban gyenge hatásúak.

A repce termesztésében a vetés után, kelés előtt alkalmazható gyomirtó szerek használata a legelterjedtebb, erre a célra több készítmény is engedélyezett, de a jó hatáshoz célszerű ezeket kombinálva alkalmazni. Ezeket a szereket többnyire a vetés után 3 napon belül ki kell juttatni, általában a legjelentősebb magról kelő egy és kétszikű gyomnövények ellen hatékonyak.

Korai állománykezelésre a gyomok szikleveles állapotától a 2 leveles állapotukig szintén több készítmény ajánlott, előnyük, hogy hosszú, megbízható hatásúak, és megkésett védekezés, illetve gyors repcekelés esetén is kijuttathatók. A hatóanyag levélen és gyökéren keresztül egyaránt felszívódik. Jó hatásúak a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen.

A kikelt repceállomány permetezésére ajánlott szerek a repce 4 leveles fejlettségétől a virágbimbók megjelenéséig alkalmazhatók. Egy részük általában csak a kétszikű gyomnövények ellen hatásos. Az egyszikű gyomnövények ellen speciális gyomirtó szerek alkalmazhatók, amelyek jó hatásúak a nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, árvakelésű gabona és a tarackbúza ellen. (sz-repcelap)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …