Salotta- vagy mogyoróhagyma

A salottahagyma vagy másnéven mogyoróhagyma (Allium ascalonicum) a vöröshagymánál kisebb méretű, íze lágyabb, enyhébb. Kerekded vagy hosszúkás alakú, vörös, lila vagy szürkés színű kellemes ízű. Nem csak főzéshez kiváló alapanyag, hanem savanyúság készítésére is megfelel.

Konyhakertben egyszerűen termeszthető, igényei a vöröshagymáéval megegyezők. A vöröshagymához hasonlóan nem melegigényes növény, tenyészidőben 17-19 fokos hőmérséklet mellett fejlődik legjobban. Vízigénye alacsony, csak a fejlődése elején igényel több nedvességet, később inkább a meleg, száraz környezetet szereti. Leginkább a humuszban gazdag, laza szerkezetű, jól művelt talajokat kedveli, viszont a frissen trágyázott talajt nem szereti, ezért olyan helyre ültetjük, ahol legalább 2-3 évvel ezelőtt trágyáztunk. Napos, világos helyen neveljük, az árnyékos helyeket nem kedveli. Sarjképzési hajlama erős. A szétszedett sarjakat ősszel (szeptember végén, októberben) vagy kora tavasszal (március elején) 2–3 cm mélyre, 20–25 cm sortávolságra és 8–10 cm tőtávolságra ültetjük.

Tenyészideje rövid, június végén már a levelei leszáradnak, és a hagyma visszahúzódik. Ha túl későn szedjük, a hagymacsoportok szétesnek. Termésmennyisége 1,2–2 kg/m2. A vöröshagymához hasonló, értéke a korai érésben és a jó téli tárolhatóságában rejlik. Egyszerű tárolási módszerekkel (padlás, kamra) is jól és hosszú ideig (májusig) tárolható. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …