Korai zöldségek termesztése szabadföldi takarással

A fátyolfóliás talajtakarás módszerét a szabadföldi zöldségtermesztésben gyakran használják a termesztők, egyrészt a korai növényállományok hőgazdálkodásának támogatására, vagyis a hidegebb tavaszi hőmérséklet kedvezőtlen hatásainak csökkentésére, illetve a kártevők és betegségek valamint a gyomok terjedésének korlátozására.

A takarás lehet tartós, ami az egész vegetációs időszak alatt rajta marad a talajon, vagy időszakos, amelynek lényege, hogy a kiültetett vagy elvetett növényállomány fölé terített fátyolfóliát csak 4–6 hétig tartjuk rajta. Az időszakos módszer egyik változata a síkfóliás takarás, amely során a takaróanyagot közvetlenül a kiültetett növényekre terítik, mivel annak tömege kicsi, négyzetméterenként mindössze 17–20 g. Ez a fólia speciális apró lyukakkal rendelkező polipropilén szövet, szálas szerkezetű, levegő és víz, valamint páraáteresztő képessége igen jó. A nappali felmelegedés hatására felszárad, így a műanyag szálak közötti nyílásokon a szellőzés jó hatásfokkal megy végbe. Az esti órákban a lehűléssel képződő pára a nyílásokat elzárja, erősebb lehűléskor jéggé is fagyhat, ezáltal szigetelőképessége megnő, a talaj hőveszteségét csökkenti.

A fátyolfóliát közvetlenül a vetés vagy a palántázás után terítik az ágyásokra. Külön bakhát készítése nem szükséges, mert a kellően lazán terített fátyolfóliát a növényzet fokozatosan megemeli, és ez nem okoz semmilyen mechanikai sérülést a növényeken. Öntözni felületről, a fólia levétele nélkül lehet, növényvédelmi permetezéskor viszont javasolt a levétel. Néhány zöldségfélénél a levétellel kapcsolatos időpontokat fontos betartani. Így a saláta, retek, karalábé betakarítása előtt 5–10 nappal ráérünk leszedni a fóliát, míg a káposztafélék, sárgarépa, zeller, petrezselyem esetében 3–4 héttel, a kobakosok (uborka, dinnye, tök, cukkini) esetében a vetés vagy ültetés után 4–6 héttel, de legkésőbb a nővirágok megjelenésekor kell eltávolítani. A korai burgonyánál várjuk meg a fagyok elmúlását, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom esetében érdemes megvárni a tartósabb felmelegedést. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …