Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti megoldásokat a zöldség és gyümölcstermesztőknek. Ismerteti az egyik legkorábbi zöldségnövény, a hónapos retek termesztésének kulisszatitkait, tanácsot ad a korai burgonyaterméshez szükséges előcsíráztatás kivitelezésére. Számba veszi a magról és/vagy palántáról nevelhető zöldségfélék jegyzékét, egyúttal az egyes fajták vetőmagjainak elvetéséhez, illetve a palánták kiültetésének időpontjához is támpontokat ad. Beszámol az idei szezonra szánt zöldségújdonságokról, és a kertekben alkalmazható környezetkímélő termesztési eljárásokról.

A gyümölcstermesztők a gyümölcsfák rendszeres tápanyagokkal való ellátásának fontosságáról olvashatnak ismertetőt,egyúttal áttekinti a lap a szezon kezdetén esedékes metszések ajánlott időpontjait.A szőlőtermesztők a rügyek termésképzésben betöltött szerepéről kapnak összefoglalót. A hagyományos havi növényvédelmi tennivalók összefoglalója pedig a fák időszerű kezelésének legfontosabb szempontjait veszik számba.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban a kukorica talajelőkészítési munkálatait ismerteti a lap, felhívja a figyelmet a talajépolás és a megfelelő tenyészterület kialakításának fontosságára. Bemutat egy meglehetősen igénytelen, ugyanakkor költséghatékonyan termeszthető növényt, a hajdinát, amely a gabonafélék helyettesítésére, vagy zöldítésre is kihasználható. A köles ugyancsak igénytelen rövid tenyészidejű haszonnövény, amelyet gyakorlatilag az egész világon termesztenek, rövid tenyészideje miatt kedvelt másodnövényként is vethető.

A  virágtermesztők számára az idei szezonra szánt krizantém újdonságokat mutatja be a lap, egyúttal a levéldísznövények különböző fajtáit is ismerteti. Az állattartók a king galambok jellemző tulajdonságaival és a kecskék csülökápolásának tapasztalataival ismerkedhetnek. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …