Kínai kel – augusztusban helyrevetéssel

A kínai kel a zöldségfélék között ez az egyik legfinomabb és legkönnyebben emészthető káposztaféle Kelet-Ázsiából származik. Szaporítása magvetéssel vagy palánta ültetésével történik. Közvetlen helyrevetéssel csak július végén, augusztus elején érdemes megpróbálkozni, a korábbi vetés könnyen magszárba futhat. A palánták a júliusi hőségben ugyancsak nehezen erednek, így szántóföldön a közvetlen vetés hatékonyabb és olcsóbb megoldás. Fontos, hogy minden évben másutt termesszük, mert a többi káposztaféléhez hasonlóan a kínai kelt is könnyen megtámadja a káposztagyökér-golyva és a meztelen csigáknak is egyik kedvenc csemegéje. Gyakran előforduló élettani betegsége a belső fejbarnulás, amit Ca hiány idéz elő.

Szabadföldi termesztésben a vetés utáni kelesztő öntözés elengedhetetlen. Gyorsan csírázik és kel, ezért a kelés után röviddel az első sorközművelést is el kell végezni. A tőszámbeállítás ideje 2 lombleveles korban van, ekkor 3 növényt hagyunk meg folyóméterenként. A tőszámbeállítással egy menetben sorkapálást is végzünk. A fejesedés megkezdéséig öntözünk, később csak nagyon száraz időjárás esetén van szükség vízutánpótlásra.

A kínai kel a kertben maradhat egészen addig, amíg a hőmérséklet nem csökken -5 °C alá. A leszedett fejeket még néhány hétig tárolhatjuk a hűtőszekrényben vagy a pincében. A betakarított nagyobb mennyiséget hűtőtárolóba szállítják. Tárolásra csak a teljesen kemény fejek szedhetők. A betakarítás ideje a fagyok beállta előtt, általában október végén van. Tárolás előtt a letisztított fejeket le kell szárítani. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda februári száma

A Jó Gazda februári száma a tavaszi szezonkezdet előtt az időszerű tennivalókat összefoglalva kínál gyakorlti …