Kamocsai gabonabemutató – előtérben a szálkás fajták

Új fajták, új forgalmazók

A délnyugat-szlovákiai térségben a kamocsai szövetkezet parcelláin megtartott már hagyományosnak minősülő szántóföldi bemutatókon a nyárelői időszakban az őszi kalászosok fajtakínálatával ismerkedhettek az érdeklődő gazdák. A szakmai rendezvényen a jól ismert piaci szereplők mellett új, a hazai piacon kevésbé ismert forgalmazók is bemutatkoztak. Az idei seregszemlén tíz nemesítő és forgalmazó ajánlott a térségbe megfelelő búza- és árpafajtákat, egyúttal az elvetett állományok növényvédelmi technológiájában az Adama vegyszerforgalmazó cég által javasolt kezelések keretében kijuttatott készítmények is bemutatásra kerültek.

A Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. szlovákiai képviselete 6 búzafajtát mutatott be. Barczi Sándor a cég itteni területi képviselője elmondta, hogy a kínálatukban elsősorban a minőségi, ún. javító búzák dominálnak, ugyanakkor ezek a fajták hozamképesség tekintetében sem vallanak szégyent. A GK Bagó például korai, szálkás javító minőségű búzafajta, amelynek 32-35 % sikértartalma, 13-14,5 % fehérjetartalma van. A GK Zete az egyik legkorábbi érésű tar búza, járó típusú búzaként is termeszthető, jól bírja a késő őszi vetést is. Tavaly került a nyilvántartásba, idén már nagyobb területeken számolnak vele. A GK Magvető kenyérminőségű búza 30 % sikérrel, tavaly itt Kamocsán az egyik legjobb hozamú fajták között végzett. A GK Pilis korai érésidejű, jól működik a gyengébb homokos talajokon is, az ilyen termőhelyi adottságokkal rendelkező gazdák már jól ismerik. Javító minőségű, például nagyon jó extenzográfos mutatói vannak. A GK Bakony ugyancsak javító minőségű, korai érésidejű fajta. A GK Arató a korai éréscsoport végén érik, nagyhozamú (8-9 t/ha) szálkás fajta, a megfelelő hozamokhoz és minőséghez igényli a megfelelő tápanyag ellátást és agrotechnikát.  A rendezvényen jelen levő Csigó György Tamás, a GK kereskedelmi igazgatója az elkövetkező időszak stratégiai irányára vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy a piaci igényekhez igazodva az elkövetkező időszakban a bőtermő fajták irányába mozdul el a nemesítő vállalat portfóliójának bővítése. Ennek keretében a már ismertetett GK Arató mellett megjelentek az újabb bőtermésű búzafajták, nevezetesen a GK Déva, a GK Szereda, a GK Megyer és a GK Kolozs szálkás valamint a GK Börzsöny tar búzafajták, amelyek kifejezetten magas hozamképességükkel tudják kielégíteni a termelők ebbéli igényeit. Piaci bevezetésük után ezek a fajták a szlovákiai gazdák számára is elérhetővé válnak.

A Saten Union nemesítő ház búzafajtáit nálunk a Rapool forgalmazza, termékmenedzserük Martin Mátyás elsősorban a kínálatuk vezérhajójának számító Genius tulajdonságaira hívta fel a figyelmet. Ez az univerzálisnak nevezhető búzafajta az egyik legelterjedtebb Szlovákiában. Nem véletlenül, hiszen hozamképessége, minősége és plaszticitása alapján jogosan tartozik a nálunk termesztett búzafajták élcsoportjába. Korai érésideje, magas hozamai, E minőségű termése alapján immár hét éve élvezi a termelők bizalmát, emellett jól alkalmazkodik a különböző termesztési és környezeti feltételekhez is. Jól tűri a korai, illetve kései vetést, nem okoz gondot számára az előnövény fajtája sem. Ugyancsak E minőségű termést ad az Expo, amely 2 éve került nyilvántartásba, a Genius-nál későbbi érésidejű, hozamképessége 8-9 t/ha. A Geniusnál is korábbi érésidejű E minőségű búzafajta az Athlon, amely a délnyugat-szlovákiai termelők számára azért lehet érdekes, mert az ezekben a térségekben jelentkező nyári forróságokat megelőzve érik be, lehetővé téve a korai aratást, s így elkerülhető a szemek beégése okozott kiesés. A Panticus E minőségű alacsony növésű búzafajta szilárd szára biztosítékot jelent az állomány ledőlésével szemben. Az A minőségű termést adó búzafajták közül a bemutatón látott Chiron elsősorban hozamképessége alapján került a kínálatba, az Atraktion ugyancsak kifejezetten magas (10 t/ha) hozamokra képes, ugyanakkor nagyon jó ellenálló képességgel rendelkezik a levélbetegségekkel szemben. Az utóbbi években növekvő igény jelent meg a szálkás búzafajták iránt, közülük itt a Centurion-t mutatták be, amely elsősorban a vadkárokkal veszélyeztetett területeken nyújt védelmet a rágási károk ellen, egyúttal az alacsony állomány védőhelyet sem nyújt a vadaknak. A minőségű termést ad, kiváló egészségi állapota alapján Franciaországban az ökológiai gazdálkodásban is használják. Kifejezetten takarmánybúza a Johnson, amely 11,5 t/ha hozamával bizonyította versenyképességét a szántóföldi kísérletekben. Külön említést érdemel a búza hibridek kínálata, amelyben széles portfólióval a Rapool az egyik vezető forgalmazók közé tartozik. Kamocsán a Hybiza búza hibrid került bemutatásra, erőteljes gyökérzete és bokrosodása egyértelműen a magas hozamképességének biztosítéka.

Rapool Martin Mátyás

A szlovákiai piacon néhány éve jelen levő Soufflet Agro cég a kalászosok kínálatából 5 fajtát hozott el erre a bemutatóra, amelyek a németországi KWS nemesítő cég termékei. Nem tévesztendő össze a kukorica- és olajnövények hibridjeit nemesítő és forgalmazó másik önálló KWS-szel, tudtuk meg a cég termékmenedzserétől, Filip Danektől, aki David Benčo illetékes területi képviselő társaságában az itt bemutatott búzafajtáik közül a szálkás Fenomen-t emelte ki. Magas hozamképessége, nagyon jó egészségi állapota, középkorai érésideje alapján Csehországba  kedvelik a gazdák, az A minőségű búzafajták kategóriájában a 2. helyen tartják nyilván a vetésterület nagyságát tekintve. A KWS Eternity E minőségű, magas hozamképességű, középkései érésidejű búzafajta, amely kiváló egészségi állapottal rendelkezik, ellenálló a ledőléssel szemben, télállósága is kiváló. Egyik fontos tulajdonsága a széles zászlóslevél, amelynek fontos szerepe van a termés éréséhez szükséges energia akkumulálásában. A KWS Elementary szintén nagyhozamú, A minőségű  búzafajta, amelyet kifejezetten a szárazabb éghajlatú közép-európai  térségek számára nemesítettek ki, ennek alapján kiemelt szárazságtűrő képességgel és fagyállósággal is rendelkezik.

Soufflet Filip Danek és David Benčo

A vetőmag-forgalmazók körét bővítő Lucagra Kft. őszi kalászosokból összeállított kínálatából 2-2 horvát és szerb búzafajtát mutattak be a kamocsai seregszemlén. Kacz Péter, területi képviselő elmondta, hogy ezeknek a fajtáknak kizárólagos forgalmazói nálunk, s a hiedelmekkel ellentétben a nemesítésük nem tengerparti réségekben, hanem az országok belterületén, szárazföldi körülmények, vagyis a miénkhez hovatovább egyre jobban hasonlító időjárási feltételek – szárazság és fagyok – között zajlik.  Kamocsán az újabb fajták szerepeltek, közülük a Tika Taka horvát nemesítésű tar búzafajtát emelte ki, amely középkorai érésidejű A minőségű szemtermést ad, hozamképessége eléri a 10 t/ha-t, a minőségi és mennyiségi paraméterek tekintetében magas szintű stabilitás jellemzi. Nagyon jó az egészségi állapota, ellenálló a ledőléssel szemben, az itteni fajtavizsgálati kísérletekben 1. évben szerepel, kíváncsian várják, milyen eredményekkel.  A Vulkan-t már ismerik a szlovákiai gazdák, tavaly több térségben is vetettek belőle. Szálkás, középkorai érésidejű, A/E minőségű búzafajta,  nagyon jó szárazságtűréssel rendelkezik, és ellenálló a ledőléssel szemben is. Említést érdemel még a Kraljica  E minőségű tar búzafajta, amely ugyan nem szerepelt ezen a bemutatón, de az itteni főleg délnyugat-szlovákiai gazdák már ismerik. Hozamképessége és egyéb tulajdonságai alapján joggal került érdeklődésük középpontjába.

Lucagra Kacz Péter

A hagyományokhoz híven újra bő választékkal szerepelt az idei seregszemlén az RWA. Jana Garaiová termékmenedzser az újdonságok közül kiemelte az Assory-t, amely kiváló egészségi állapota, hozamképessége és A minőségű szemtermése alapján minden bizonnyal  teljesíti a termelők elvárásait.  Ugyancsak szép reményekre jogosít a stabilitásáról és magas hozamképességéről ismert Beatus is.  A járó búza fajták közül a Lennox már hosszú évek óta tartja piaci pozícióit, paraméterei stabilak, beleértve a szemek minőségét és egészségi állapotát is, amit a tavaly őszi megkésett vetések alkalmával is bizonyított. A járó búza fajták között újdonság az Edda, amely flexibilitása révén nagyon jól alkalmazkodik a különböző feltételekhez, egészségi állapota kiváló, késő őszi és tavaszi vetésre is alkalmas.  A durumbúzák közül az ismert és bevált Wintergold mellett egy új fajtajelölt bontogatja a szárnyait, amely ugyan nem szerepelt ezen a bemutatón, de a termékmenedzser  szerint a Limbodur eddigi eredményei alapján joggal számíthat arra, hogy a szántóföldi megmérettetésben eredményes lesz. Az RWA kínálatából az őszi árpafajták sem hiányoztak.  Az SY Tepee kétsoros nagyhozamú sörárpa fajta, amelynek minőségét a Heineken listán való helye is igazolja.  Mellette a hatsoros Paradise elsősorban az árpa sárga törpeségvírussal (BYDV) szembeni genetikai rezisztenciájával tűnik ki. Flexibilitása alapján az összes termesztési körzetben jól teljesít, hozamképessége mellett főleg az említett betegséggel szembeni ellenálló képessége mutat külön hozzáadott értéket.

RWA Jana Garaiova

A VP Agro szlovákiai képviselője, Ladislav Balascák és Michal Knauer az RAGT csehországi képviselője a szálkás ősziek közül a egyértelműen Viriato fajtát ajánlotta a termelők figyelmébe. A minőségű szemtermése van, korai érésideje, alacsony szára, ledőléssel szembeni ellenállósága és télállósága mellett nagyon jó bokrosodási képessége és magas ezermagtömege adják a terméshozamok alapját. Szárazságtűrő képessége is kiváló, még a nagy nyári forróságokban is képes a szemek megfelelő feltöltésére. Jól tűri a gyengébb termesztési feltételeket is, de igazi képességeit intenzív feltételek között tudja érvényesíteni. Sikeres termesztése érdekében a vetési időszak első felében ajánlott elvetni. Kategóriájában az egyik legnagyobb területen termesztett búzafajta.  Az RGT Depot tavalyi újdonság az itteni piacon. Középkései, kései tar fajta, A minőségű termést ad. Hozamképessége kiváló, erősen kompenzációs típusú, nagy kalászai vannak, a szemek ezermagtömege magas. Télállósága és ledőléssel szembeni ellenálló képessége kiváló.

VP Agro Ladislav Balascák és Michal Knauer

A Caussade és az Euralis fúziója nyomán Lidea néven mutatkozott be a két ismert vetőmag-forgalmazó cég közös kínálatával az őszi kalászosokból.  Cser Dénes a cég területi képviselője elmondta, hogy Kamocsán az ősziekből a pékipari minősítésnek megfelelő E, A, B és C minőségű búzafajtákat láthatnak az érdeklődők, közülük az intenzív termesztési térségekben szép reményekkel kecsegtető Izalco Cs szálkás búzafajtára hívta fel a figyelmet. Nagyon korai érésidejű, magas hozamképességű,  E minőségű szemtermést adó fajta, amelynek ezermagtömege is kifejezetten magas (51 g), télállóság a és ledőléssel szembeni ellenálló képessége is kiváló. Nagyon jól bokrosodik, flexibilitása révén gyakorlatilag az összes termesztési körzetben jól teljesít. Extra minőségét szemtermésének 30 % feletti sikértartalma, 14 %-os nitrogén-tartalma, hozamképességét pedig 7,5-9,5 tonnás átlaghozamai is bizonyítják.

A magyarországi búzafajták széles választékából a martonvásári  Marton Genetics Mv búzafajtáival  is megismerkedhettek a szántóföldi bemutató résztvevői. Gellér Pál a nemesítő vállalat képviselője a Kamocsán felvonultatott fajtakínálatból elsősorban az Mv Nádor kalászos javító búzafajtát emelte ki, amelyet a szlovákiai gazdák is jól ismernek és kedvelnek, lévén, hogy az előző évjáratokban már megbizonyosodtak deklarált tulajdonságairól. A különböző évjáratokban is stabilan magas hozamokat és malmi minőséget adó fajta 7,5 – 9,5 t/ha közötti átlaghozamokat produkál, nemcsak Magyarországon, hanem nálunk is, tavaly például Garamkálnán hektáronként 9,5 tonnát takarítottak be belőle. Szemtermése malmi minőségű, nedves sikértartalma 28-34 % közötti, fehérjetartalma 12-14 %. Egészségi állapota ellen sem lehet kifogás, a gombás fertőzésekkel és a rozsdabetegségekkel szemben ellenálló. Az Mv Nádort Magyarországon a búza vetésterületének 18 %-án termesztik, ez piacvezető pozíciót jelent számára. Ugyancsak kiváló malmi minőségű kalászos búzafajta az Mv Ménrót, amely már az újabb genetikai fejlesztések eredményeként elődeinél nagyobb hozamképességet és elődeinél ellenállóbb fajtajegyeket képvisel, ami méltán számíthat az itteni búzatermelő gazdák érdeklődésére is.

Marton Genetics Mv Gellér Pál

A galántai Agrisem vetőmagforgalmazó cég idei kamocsai kínálatában többek között a csehországi Selgen nemesítő vállalat búzafajtái szerepeltek.  Lukás Matlák, a cég illetékes képviselője két fajtát emelt ki. A Butterfly elsősorban nagyméretű szálkás kalászaival és a szemek magas ezermagtömegével egyértelműen jelzi, hogy hozamképesség tekintetében a búzafajták élmezőnyébe tartozik. A szemek minősége alapján E kategóriás besorolást kapott, a még zöld állomány jellegzetes ezüstös elszíneződése a betegségekkel szembeni fokozottabb ellenálló képességre utaló jel. A választékban egy újdonság is megtalálható, a Megan kifejezetten koraisága miatt számíthat a termelők érdeklődésére. Az egyik legkorábban érő tar búzafajta, az Avenuetól és a Bohemiától is korábban érik. A termése A minőségi besorolást kapott, a betegségekkel szembeni ellenállósága nagyon jó.

A Saatbau közismerten széles választékából az idei szezonra a jól ismert és bevált Lukullus mellett az Aurelius-t ajánlotta a termelők figyelmébe Mikle Tibor, a cég illetékes területi képviselője. Az Aurelius a legtermékenyebb középkorai szálkás búzafajta a kínálatukban, szemtermése E minőségű. Alacsonyabb növekedésű, korán kalászol és korábban érik. Egészségi állapotát a rozsdabetegségek és a lisztharmat elleni fokozottabb ellenálló képessége mutatja. Tulajdonságai a különböző stresszhelyzetekben is jól érvényesülnek, kiemelt jellemzője, hogy a szárazabb termőhelyi feltételek között is megőrzi magas termőképességét. Korai érésidejű az Apexus, szintén szálkás búzafajta, amely elsősorban nagyon korai érésidejével tűnik ki, ennek eredményeként a száraz és meleg éghajlatú termesztési körzetekben is megőrzi termőképességét, lévén, hogy a korábbi betakarítással mérsékelhetők, ill. megelőzhetők az említett stresszhelyzetek okozta veszteségek. Szemtermése A minőségű, szára alacsonyabb növekedésű, így a ledőléssel szemben is ellenállóbb, koraisága alapján a száraz és meleg éghajlatú körzetekben is ajánlott.

Saatbau Mikle Tibor

Amint az a bevezetőben már elhangzott, a seregszemle társrendezőjeként az Adama vegyszerforgalmazó cég őszi kalászosokba ajánlott növényvédelmi technológiáját és az ezekhez ajánlott  készítményeket is bemutatták. A növényvédő szereket három változatban, az elvetett állományokra merőleges irányban kipermetezve juttatták ki, így az összes bemutatott búzafajta megkapta a javasolt kezeléseket. Ezek alapján a résztvevő gazdák meggyőződhettek az egyes fajták egészségi állapotáról és a kezelések rájuk gyakorolt hatásairól is.

Szűcs Gábor az Adama illetékes növényvédelmi szakembere elmondta, hogy a kontroll, vagyis gombaölőszeres kezelés nélküli sáv mellett három változatban és agrotechnikai időpontban (T1, T2,T3) alkalmazták a kezeléseket. Az első változatban T1 és T2-es időpontban a szártő, a lisztharmat, a szeptórium és a rozsdabetegségek ellen az Artemis három hatóanyagot (prochloraz, tebuconazole, fenpropidin) tartalmazó gombaölő szert juttatták ki, amely szisztémikus és transzlamináris hatásmechanizmusával az összes kalászos gabonafélében hatékonyan tartja kézben az említett fertőzéseket. T3-as időpontban a zászlóslevél és a kalász védelmére Dirigent általi kezelést választották, amelyet Velocity tapadószerrel kiegészítve juttattak ki. A második változatban T1, T2 időpontban Slape Trio (prothioconazol, tebuconazol, spiroxamin) került bevetésre, amellyel elsősorban a leveleket és a kalászt védték, T3-as időpontban pedig Proton (prothioconazol, tebuconazol) készítmény Velocityvel kiegészítve. A Proton idei újdonság, szisztémikus hatású gombaölő szer, amely a kalászos gabonafélékben és a repcében is hatásos. Gyorsan felszívódik és akropetális mozgása eredményeként azokba a növényi részekbe is eljut, amelyeket nem ért el közvetlenül a permetlé. A harmadik kezelési változatban T1 és T2 időpontban Mirador Xtra kezelés történt, ez a készítmény abban az esetben ajánlott, ha az állományt nem fenyegeti szártőbetegségek okozta erős fertőzési nyomás. T3-as időpontban a zászlóslevél és a kalászok védelmében az Artemis Velocity tapadó szerrel kiegészítve került kijuttatásra. A növényvédelmi szakember szerint az idei vegetáció megkésett egy kicsit, de az előjelek szerint a gabonafélékben nem várható erős fertőzési nyomás. Ennek ellenére az állományokban a jelen levő károsítók ismeretében mindenképpen el kellett végezni a megelőző kezeléseket.

Adama Szűcs Gábor

 

Kép és szöveg: szilvássy

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …