Átalakulóban az Agrárkifizetési Ügynökség

Alig pár héttel Jozef Kiss vezérigazgató kinevezése után már be is mutatták az Agrárkifizetési Ügynökség tervezett átalakításának meghatározó lépéseit, amelyeknek célja az intézmény tevékenységének átláthatósága és ügyfélorientált tevékenységének megszervezése lesz.

Azzal az ágazatvezetés is tisztában van/volt, hogy az Agrárkifizetési Ügynökség átalakítása az ágazati támogatások folyósításának elengedhetetlen és kihagyhatatlan feltétele.  Az akkreditáció feltételeinek teljesítése elég szigorú és közeli határidőhöz kötött (október 15-e), így az új vállaltvezetésnek nincs sok ideje a tétovázásra.

A PPA új vezetésének feladata nemcsak a hatékony ellenőrzések rendszerének kidolgozása és alkalmazása lesz, hanem egy olyan rendszer bevezetése is, amely meghatározó módon lecsökkenti a csalások  kockázatát. Az ügynökség az előkészítés folyamatában szorosan együttműködik az Európai Bizottsággal, lehetőséget kínálva az egyes javaslatok megvitatására is, hangsúlyozta a miniszter.

A PPA átalakítása számtalan területen von maga után változtatásokat. Ilyen lesz az ügyintézés digitalizációja, az egyes folyamatok leegyszerűsítése és az emberi erőforrások területén is terveznek változtatásokat.  Az eddigi konzultánsok helyett a PPA regionális kirendeltségei adnak majd tanácsokat a kérvényezőknek, ezért szükséges, hogy ezekben a pozíciókban hozzáértő szakemberek dolgozzanak. Tervezik egy új digitális portál beindítását is (Portál farmára), amelyen nyomon követhető lesz a kérvények bonyolításának folyamata a kiírástól kezdve a fentarthatósági  ellenőrzésig, részletezte a változtatások elemeit Jozef Kiss vezérigazgató. Az ügynökség átalakítása a közvetlen támogatások mellett a projekt alapú támogatások kezelésést is szolgálni fogja. (sz- mpvr)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …