Gránátalma, a mediterrán térség gyümölcse

A gránátalma a régi Perzsiában őshonos gyümölcs, Európában, a Földközi-tenger mediterrán éghajlatú partvidékén termesztik. Nálunk egyelőre leginkább dísznövényként, termést nem, vagy pedig csak apró méretűt hozó fajtáit ismerik. Vannak azonban nagyon jó télállóságú gyümölcstermő fajták is, amik akár a  mínusz 18 fok körüli fagyokat is elviselik.

A gránátalma gyümölcse ősszel érik, sokáig tárolható, jól szállítható. Ehető fajtáinak termései főleg az üzletláncokban nálunk is megvásárolhatók. Fajtái között megtalálhatók a virágukért termesztett dísz gránátalma fajták, amelyek termést nem, vagy alig hoznak. Ezek közül kerülnek ki a legjobb télálló fajták, amelyek a mi éghajlatunkon is biztonságosan áttelelnek. A törpe gránátalma apró, alig méteresre fejlődő, sűrű növekedésű fajta. Virága és termése a többi gránátalmához hasonló, csak sokkal kisebb. Leginkább dézsás növényként termesztik, télállósága nagyon gyenge, így télen védett helyen kell tartani. Az ehető gránátalmák között az édestől a kissé savanyú fajtákig többféle ízű változat létezik. A savanyú gránátalma fajták a citromhoz hasonlóan ízesítésre, vagy szirupként használhatók. Az édes fajták között vannak magnélküliek is, friss fogyasztásra ezek a legkedveltebbek.

Nevével ellentétben nem sok közös vonása van az igazi almával. Termése valójában sok magvú, rekeszes bogyótermés. A kemény, vastag héj alatt fehér hártyákkal elválasztva tucatjával találhatunk apró magokat. A fényes gyöngyszemekre emlékeztető magokat lédús, kocsonyás, édes gyümölcshús veszi körül.

A gránátalma nyár elejétől egészen őszig hozza nagy, kreppapírra hasonlító gyűrött szirmú élénkpiros virágait. Nálunk csak az első virágokból fejlődő termések érnek be. A termés a virág lehullásától kezdve már a fajtára jellemző színű. Szeptember végétől, a termés növekedésének a leállása után már érdemes egy-egy darabot leszedni, és megnézni, hogy érett-e. Ha túlérik, akkor sincs vele különösebb gond, ehető marad, de a legtöbb fajta gyümölcse túlérve szétreped. A repedt termés már nem tárolható, minél hamarabb el kell fogyasztani. Az ép, egészséges termések hűvös helyen hónapokig tárolhatók, sőt szobahőmérsékleten is inkább csak megszáradnak, sokáig fogyaszthatók maradnak.

Termőhellyel kapcsolatos igényei a fügéhez hasonlók. Jól viseli a forró száraz nyarakat. Talajban nem válogat, a legszárazabb, köves, homokos területeken is megél. Természetes élőhelyén a meszes, lúgos talaj tökéletesen megfelel a gránátalma igényeinek. Így az egyik legfontosabb szempont a gránátalmafa nevelése során a megfelelő ültetőközeg biztosítása. Az ültetőkeverék legyen tehát enyhén lúgos, pH-értéke legfeljebb 7,5. Mivel a legtöbb ültetőkeverék kémhatása a semleges tartományba esik, célszerű egy kis mennyiségű meszet kevernünk hozzá. Kedveli a napsütötte helyeket, itt virágzik és terem a legbőségesebben. Telepítése falak mellé, déli fekvésbe, szélvédett helyre ajánlott. A gránátalmát metszeni nem kell. Az elsűrűsödő bokrokat érdemes kiritkítani, az elfagyott ágakat kivágni, de más gondozást nem igényel. Konténeres formában egész évben lehet ültetni, de célszerű a tavaszi vagy nyári ültetés. Ültetés után öntözést igényel. Az első télen ajánlott takarni egy vastag mulcs réteggel, hogy a töve biztosan ne fagyjon el. Ha később, az erős téli fagyok miatt elfagy, a gyökerei újrahajtanak. A gránátalma kis méretben is virágzik, ültetés után általában 2-3 évvel lehet számítani az első termésekre.

A gránátalma dézsás tartásra is alkalmas. Különösen a törpe fajtáknál gyakori ez a módszer. Nyáron jól érzi magát a teraszon, tűző napon egy nagyobb dézsában, bár a fügénél rosszabbul tűri a kiszáradást. Télen a gyökerei sokkal könnyebben átfagynak, mintha a kertben kiültetve élne. Ezért érdemes védett helyen, például garázsban teleltetni. Melegben viszont nem tartható, a legjobb a fagypont körüli hidegebb helyiség, ahol a gyökérzete nem fagy át teljesen. Fényre nincs szüksége a teleltetéskor, akár pincében is tartható. A földjét tartsuk enyhén nedvesen. Tél végén, kora tavasszal már érdemes visszavinni a helyére, az enyhébb fagyok nem ártanak neki.

Gondozása egyszerű, betegségek nálunk nem károsítják, növényvédelemre nincs szüksége. A felnőtt bokrok teljesen gondozásmentesek, sem öntözést, sem tápanyag-utánpótlást nem igényelnek. (sz-hobbikert-mediterranfarm)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …