Megjelent a Jó Gazda januári száma

A Jó Gazda 2024-es januári száma a zöldségtermesztők számára bemutatja a távol-keleti eredetű bordáskelt, amelyet  másnéven pak choi-nak is neveznek. Ez a káposztaféle nálunk egyelőre nem terjedt el túlságosan, pedig beltartalmi értékei alapján az egyik legértékesebb zöldségféle.  Előnye, hogy a kertekben évente akár két-háromszor is termeszthető. Mellette a kerti zsázsa a téli időszak egyik legkönnyebben termeszthető ízletes fűszernövénye, amely nemcsak a termőföldben, hanem a a lakásban tálcán is kinevelhető. Mindkét zöldségféle termesztéséhez a lapban összegyűjtöttük a legfontosabb feltételeket. A zöldségtermesztési szezonra való felkészülés jegyében fontos szerepe van a palánták nevelésének. Ebben a számban a saját használatra szánt zöldségpalánták neveléséhez gyűjtötte össze az információkat a lap. Ezzel összefüggésben tájékoztatást ad a palántaföldek jellemző tulajdonságairól, és összefoglalja a kertben nevelhető legfontosabb fűszernövényeket is.

A gyümölcstermesztők számára a kökény telepítéséhez és neveléséhez, valamint termésének felhasználásához kapnak tanácsokat az olvasók, egyúttal a gyümölcsfák téli kezelésének titkai is terítékre kerülnek. Noha a gránátalma a mediterrán térség gyümölcse, egyes változatai nálunk is megélnek, róluk szól az ismertető, mellette a mandarin magról való nevelésének titkairól is olvashatnak.

Részletes ismertetőt közöl a lap zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztés hazai helyzetét elemző kétnapos szakmai konferencián elhangzottakról, a problémák kezelésére tett javaslatokról.

A krizantém termesztők számára egy magyarországi szakmai konferencia legfontosabb ismereteit foglalta össze a lap külső munkatársa, külön hangsúlyt helyezve a környezetkímélő megoldásokra. A biológiai növényvédelmi készítmények a talajok minőségének javításában is fontos szerepet játszanak, ezekről is áttekintést kapnak az olvasók. A hagyományos kerti növényvédelmi rovatban a dísznövények károsítóinak előfordulását és az ellenük való védekezési lehetőségeket elemzi a lap szakírója.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban az árpatermesztés jövedelmezőségét taglaló konferencián elhangzott ismereteket foglalja össze a lap, ismerteti a legújabb napraforgó hibridek kínálatát, és a cirok termesztésének feltételeit.

A virágtermesztők a broméliák fajtáival ismerkedhetnek, egyúttal tanácsokat kapnak, hogyan védjék meg a virágaikat a téltől. Az állattartók a bécsi nyulak színváltozatairól kapnak tájékoztatót, a méhészeti rovat a mézzel való méregtelenítés kulisszatitkait elemzi. Lap hátsó borítóján a hagyományokhoz híven a 2024-as naptár is szerepel. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …