Feketegyökér

Vadon növő változata is van, igénytelensége miatt egyszerű módszerekkel háztájiban, kisüzemben és nagyüzemben egyaránt termeszthető. Egyenes, elágazásmentes gyökerei spárga vastagságúak, 30-40 cm hosszúságúra is megnőnek, a héjuk fekete. Magas fehérje-, cukor-, szárazanyag-, összetett szénhidrát- és zsírtartalma mellett jelentős mennyiségű ásványi sót (káliumot, kalciumot, foszfort és vasat) is tartalmaz. A vitaminok közül elsősorban az E és a C-vitamin-tartalma magas. Mellettük B vitaminokat is tartalmaz.

Annak ellenére, hogy a környezeti feltételekkel szemben nincsenek különösebb igényei, legjobban a könnyű homokos talajt kedveli, amely humusszal és tápanyagokkal jól ellátott. Nem szereti viszont a frissen istállótrágyázott talajokat. Semleges, vagy enyhén savas termőközegben érzi jól magát, nem szereti a nyirkos, köves termőföldet. Az éghajlati feltételekkel szemben szintén nem igényes, jól tűri a hidegebb időt is, jól áttelel, s nem fagy ki. A nagyobb terméshozamokat azonban inkább a melegebb térségben várhatjuk tőle.

Közvetlen vetésről termesztik. Vetőmagját korán tavasszal, már márciusban 30–-40 cm-re levő sorokba 2–3 cm mélyre vetjük. Mivel nehezen csírázik, fontos, hogy a sekély vetési mélységet betartsuk.  A kikelt növényeket 8–10 cm távolságra egyeljük. Optimális hőmérsékleti igénye 15-20 oC, (napos időben 18-20 oC, borús időjárás esetén 15-16 oC). Ennek ellenére jól elviseli a szélsőséges értékeket is, 7-8 oC-ig nem károsodik, és 28-30 oC-os melegben sem áll le a fejlődése. Érdemes korán vetni, mert 8-10 oC-os talajban már csírázni kezd.

Másodvetésként  júliusban és augusztusban is vethető, de a termését (gyökereket) csak a következő évben szedhetjük. A fekete gyökér magja meglehetősen hosszan csírázik, ezért ügyelni kell arra, hogy a vetést gyommentesen tartsuk. Öntözni csak száraz időszakban kell.

A tavaszi vetésből ősszel, vagy a következő tavasszal szedhetjük a gyökereket, ha az időjárás megengedi a téli időszakban is szedhető. A gyökerek hosszúk, törékenyek, a levelei gyöngék, ezért ásóval kell kifordítani őket. Az ép, egészséges gyökereket nedves homokban tároljuk. Előtte a leveleket 5 cm magasságban levágjuk róluk. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …