Hogyan metsszük vissza tavasszal a leandert?

A leandert jobb késő ősszel metszeni, mert kevesebb helyet foglal, könnyebben lehet védeni a kártevők ellen és hamarabb hozza a hajtásokat. Ha mégis elfelejtettük, akkor sem történt tragédia, érdemes tavasszal is visszametszeni a növényt, mert hosszú távon szebb, bokrosabb lesz, és sokkal több virágot hoz.

A leander nem kényes növény, elég jól tűri a metszést. Ha a levélhónaljak felett (ahol 3 levél kapcsolódik a szárhoz) egy kicsivel vágjuk vissza, akkor arra ösztönözzük a növényt, hogy új ágakat hozzon. Minél több új ágat hoz, annál több virág lesz rajta. A tavaszi metszésnek talán egyetlen hátránya van, hogy valamivel később virágzik a növény, de utána bőségesen bepótolja.

A csodaszép, de mérgező!

Megfelelő gondozás mellett ez a rózsababérnak is nevezett növény sövénnyé vagy kis fává cseperedik. Egyike a legmérgezőbb szobanövényeknek. Mindig meleg éghajlaton honos, vonzó növényként határozzák meg, mely erősen, illatos színes virágokat bont nyáron és ősszel.

Nyáron és ősszel nő, virágainak színe nagyon változatos, lehet barackszín, réz, rózsaszín, piros, lila, lazacszín, sárga vagy fehér. Nagyon jól alkalmazkodik a szárazsághoz, ellenáll a durva szeleknek, és jól tűri a magas víz- és sótartalmú talajt. Ez a növény látványosan virágzik a part menti területeket.

Megtalálhatjuk Marokkótól Portugáliáig és a mediterrán övezetekben, Délkelet-Ázsiában, de még a kaliforniai autópályák mentén is. Vethetünk egy pillantást a világ legmérgezőbb növényeinek listájára, hogy kiválaszthassuk, milyen növényeket termesszünk, és melyek azok, amiket inkább ne neveljünk az otthonunkban és az udvarunkon.

Fontos tudnivalók

A leander nagyon könnyen termeszthető, igen alkalmazkodó, és kevés gondozást igényel. Hetekig kibírja öntözés nélkül. A növény minden része tartalmaz mérgező vegyületeket. Ezek a méreganyagok a fa nedvében találhatók a legnagyobb koncentrációban, ezek a bőr zsibbadását okozhatják. A mérgező virágokkal és levelekkel való enyhe érintkezés is betegséget vagy viszketést okozhat az egész testfelületen. Vigyázzunk, nehogy a gyerekek megérintsék és megbetegedjenek.

Sokan ültetnek leandert a pázsitra, mert nagyon szép látványt nyújt. Az ideális ültetési idő e növény számára közvetlenül a tavasz után jön el, a szeptember utáni ültetést kerülni kell. Nálunk a fehér leander a legnépszerűbb, ilyet találunk a legtöbb parkban és pázsiton. A levelek és a virágok közötti éles kontraszt magára vonja a figyelmet, lehetetlen nem észrevenni.

Gondozása

A leandernek nagyon kevés vízre van szüksége. A heti kétszeri öntözés több mint elég, és bár túléli a szárazságot, ennek káros hatásai vannak a növényre, például kevesebb virágot hoz, és csökken a növekedési üteme is. Ha van az udvarunkon leander, a trágyázás segíteni fogja a növekedést és a bőséges virágzást. Tegyünk egy komposztréteget a növény tövéhez minden tavasszal. Ha azt akarjuk, hogy a talaj hosszabb ideig megtartsa a nedvességet és ne árasszák el a gyomok, fedjük be egy 5 cm vastagságú talajtakaróval.

Használjunk olyan műtrágyát, mely egyenlő arányban tartalmaz foszfort, nitrogént és káliumot, és alkalmazzuk a szert a használati utasításnak megfelelően. Figyeljük a leandert kedvelő hernyók megjelenését, mert azok két hét alatt képesek elpusztítani a fát. Nyessük le az érintett leveleket és az ágakat, a hernyókat szedjük le kézzel, és gyűjtsük műanyag zacskóba. Ha el akarjuk pusztítani a hernyókat, tegyük a zacskót 24 órára fagyasztóba, vagy használjunk olyan növényvédő szert, mely thuringiensis bacilust tartalmaz. A szer alkalmazása előtt olvassuk el figyelmesen a használati utasítást. (tk)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …