Az év utolsó hónapjaiban is gyönyörködhetünk a díszkáposztában

Látványos és színpompás növény a díszkáposzta, amelyet nemcsak a konyhában lehet felhasználni, hanem dísznövényként is érdemes ültetni. Szépségével feldobja környezetét.

Kifejezetten szép levelei miatt olyan népszerű a dísznövények között. Ültetésére a tavaszi hónapok ideálisak. Április és május a legmegfelelőbb időszak a palánták elültetésére, de a pontos időpontot befolyásolja a helyi éghajlat is. Ősszel a kész kifejlett növényeket találjuk meg a kertészetekben, ezek elültetésével gyors és látványos dekorációt hozhatunk létre a kertben vagy az erkélyen. Napos vagy félárnyékos helyen is jól érzi magát, de érdemes olyan területre ültetni, ahol a talaj jó vízelvezető.

A díszkáposzta ültetése leggyakrabban palántákkal történik, mivel ezek a növények érzékenyek a hidegre és a fagyra. A palántákat körülbelül 5–10 cm távolságra ültessük egymástól, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Az ültetés előtt készítsünk elő egy mélyedést, majd a csemetét óvatosan helyezzük bele, úgy, hogy a föld szintje megegyezzen a palánta cserepének szintjével. A díszkáposzta viszonylag könnyen gondozható növény, de van néhány dolog, amire oda kell figyelni.

Öntözés: Fontos, hogy a díszkáposzta ne száradjon ki, de a túlöntözés is káros lehet. Az öntözést a talaj nedvességi szintje alapján végezzük, igyekezve egyenletesen nedvesen tartani a talajt.

Trágyázás: Jól reagál a tápanyagokban gazdag talajra. A palánták ültetésekor érdemes jó minőségű komposzttal vagy trágyával gazdagítani a talajt.

Gyomirtás: A gyomok elzárják a fényt és a vizet a növényektől, ezért fontos a rendszeres gyomlálás. Vigyázzunk azonban, hogy a gyökereket ne sértsük meg a gyomirtás során.

Védelem a kártevők ellen: Figyeljünk oda a levéltetvek, a káposztamolyok és más kártevők megjelenésére, és ha szükséges, használjunk természetes rovarirtókat.

A díszkáposzta a nyár közepétől őszig virágzik. Számos színben elérhető, beleértve a lila, a piros, a rózsaszín és a fehér árnyalatokat. Kombinálhatjuk őket különböző módon.

Az őszi díszkáposzta ültetése kiváló lehetőség arra, hogy még az év utolsó hónapjaiban is feldobjuk kertünket vagy teraszunkat színpompás növényekkel.

Íme, néhány tanács, hogyan ültessük el az őszi díszkáposztát:

  • Érdemes gondoskodni arról, hogy a díszkáposzta ne szenvedjen fagykárt. Védjük a növényt fagy ellen speciális védőkendővel, vagy helyezzük át olyan fedett helyre, ahol elegendő napfény éri.
  • Az ültetés előtt fontos fellazítani és megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátni a talajt. Keverjünk bele komposztot vagy egyéb szerves anyagokat.
  • Ne telepítsük egyszerre az összes palántát, ezt a munkát végezzük több részletben, hogy a növények zavartalanul fejlődhessenek.
  • Gondoskodjunk a megfelelően öntözésről, és szükség esetén védjük a növényt a hidegtől. Emellett ügyeljünk a kártevők és a betegségek megelőzésére is.

 

Hogy ősszel is mutatós legyen

  • Fontoljuk meg az átlátszó védőfólia vagy sátor alkalmazását, amely megvédheti a növényt a hidegtől és a nedvességtől, de gondoskodjunk arról, hogy a levelek megfelelően szellőzhessenek.
  • Kerüljük a túlzott öntözést, de ne hagyjuk, hogy a talaj kiszáradjon.
  • Ha a levelek elkezdenek sérülni vagy rothadni, érdemes időben levágni őket. Ez megakadályozza a betegségek terjedését.
  • Az őszi hónapokban is fontos a megfelelő tápanyagellátás. Ha a talaj kimerültnek tűnik, gondoskodjunk a szerves trágyázásról vagy tápanyagban gazdag talajkiegyenlítésről.
  • Az ősz folyamán megjelenhetnek bizonyos kártevők. Figyeljük a növényt, és ha szükséges, alkalmazzunk természetes rovarirtókat.

(Kertvarazs magazin)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …