Ragadós hernyóöv a rovarok áttelelése ellen

A gyümölcsfák őszi növényvédelmében a fatörzsre erősített ragadós szalag, az ún. hernyóöv az ágakba és a hajtásokba húzódó áttelelő kártevők feljutását akadályozza meg.  Alkalmazása egy régi, ám mára csaknem elfeledett, egyszerű, de hatékony növényvédelmi módszer. A szárnyatlan nőstény téliaraszolók, a hangyák vagy egyes gyümölcsmoly hernyók a fa törzsén másznak fel a koronába. Ha egy olyan szalaggal kötjük körbe a fatörzs alsó részét, ami egy levegőn nem száradó ragasztóval van bevonva, megfoghatjuk ezeket a kártevőket. A szakemberek szerint a hernyóövet nemcsak ősszel, hanem tavasztól késő őszig, vagyis áprilistól novemberig ajánlott használni.

A módszer keretében ún. száraz öv is alkalmazható, ami csontenyvvel van bekenve. A legegyszerűbb módja, ha egyszerű zsákvásznat ráfeszítenek a fa törzsére, rögzítik spárgával, majd egy spatulával felhordják rá a feloldott enyvet. Ha az enyv megszáradt, és már nem ragad, ki kell cserélni.

A kétoldalas ragasztószalag legalább 3 sorban felragasztva a fa törzsére ugyancsak tökéletes akadályt képez a hangyáknak. A fa törzsét sárral érdemes simára vakolni. Az öveket kb. 10 naponta cserélni kell, és újakat kihelyezni helyettük.

A hernyóöv használata nyomán a hangyák kizárásával a levéltetvek is gyorsan eltűnnek a fákról. A hangyák ugyanis nem közvetlenül okoznak kárt, hanem azzal, hogy megvédik és terjesztik az őket édes mézharmattal ellátó levéltetveket. A hangyák jelenlétében a parazita fürkészdarazsak és a katicabogarak sem tudják hatékonyan irtani a levéltetveket, mert a hangyák meglehetősen agresszíven elzavarják őket. Ha elzárjuk a hangyák útját a lombkoronába ragadós szalaggal, segíthetünk a természetes ellenségeiknek. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …