Az áttelelő növények téli védelme

Miközben a kerti növények téli védelmét általában mindenkinek a hideg időjárás és a fagy elleni védekezés módozataival azonosítja, ez a tevékenység a tél folyamán rendszeres odafigyelést és több szempont figyelembe vételét is megköveteli. Az említett fagyvédelem mellett érdemes figyelmet szentelni az áttelelő növényzetet és fákat károsító vadak által okozott rágási károknak, de ajánlott nem megfeledkezni a téli napsütéses időkben jelentkező hőingadozások káros hatásai elleni védekezésről sem. Sőt, az áttelelő fák és cserjék esetenkénti vízpótlását sem érdemes elhanyagolni.

A talajban telelő hagymás, gumós növények védelmét a talaj átfagyásának mérsékléséven lehet megvédeni. Erre szolgál a mulcsozás, de a nyári, könnyű, laza mulcs nem nyújt megfelelő védelmet a fagyok ellen, erre vastagabb, a hideg ellen jobban védő anyagokat, például a zúzott fakérget vagy vastag lombtakaró használjunk. A takarásra felhasználhatjuk a komposztot vagy szalmát is. A cserjék, bokrok és a fák védelmére különböző anyagokat, többek között zsákvásznat, hullámpapírt, nádfonatot, illetve fenyőzúzalékot is alkalmazhatunk. A fóliával való takarást lehetőleg kerüljük, mert alatta a növények befüllednek. Ha mégsem tudjuk elkerülni használatát, akkor se zárjuk vele teljesen körbe az egész növényt. A fiatal, vagy újonnan telepített fák törzsét 3-4 éves korig ajánlott nemcsak a fagytól, hanem a télen élelmet kereső vadon élő állatok, főleg nyulak rágásától is megvédeni. Erre a célra fatörzsvédő hálót használhatunk, de a törzsüket betekerhetjük vászonnal, vagy hullámpapírral is. Fontos észrevétel, hogy a fiatal fák ebben a korban még érzékenyek a mészre, ezért őket ne meszeljük, hanem inkább takarjuk.

A fák téli védelme keretében meg kell említeni a téli napsütés káros hatásait is. Az egyik káros hatás a hőingadozás okozta kéregrepedés és az ennek következményeként megtelepedő kártevők megjelenése és kártétele lehet. Ugyancsak káros hatásokat vált ki, hogy a napsütésben egyes érzékeny fák nedvkeringése megindul, majd a hirtelen hideg hatására rövid időn belül ez a keringő nedv megfagy és roncsolja a szöveteket. E hatások ellen az érzékeny fák törzsének kartonpapírral való betakarásával, vagy mésszel történő lefestésével védekezhetünk. A téli növényvédelemhez tartozik az örökzöld növények öntözése csapadékmentes, fagymentes napokon. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda májusi száma

Májusban, a naptár szerinti utolsó tavaszi hónapban a háztáji kertekben és a termelő gazdaságokban is teljes ütemben folyik …