A borsikafű (csombor) termesztése

A borsfű, borsikafű vagy csombor egynyári fűszernövény, amely 30-45 cm magasra is megnőhet. Kis szürkészöld színű levelei vannak fehér vagy levendulaszínű virágokkal. A levelek színesek és ízletesek.

Szaporítása magról történik, amelyeket 3 cm mélyen kell elvetni, vagy egyszerűen csak szétszórni a talajon. Kedveli a napfényes termőhelyet, a talajjal szemben nincs különösebb igénye. A magokat 30 cm távolságra vessük egymástól, a sortávolság pedig 40-45 cm legyen. Tavasztól nyár közepéig bármikor elvethető. A borsfű, csombor gyorsan kicsírázik, és gyakran magától is szaporodik, viszont nem viseli jól az átültetést.

Amint elérik a 15 cm magasságot, vágjuk le a szárait,  mielőtt még azok kivirágoznának. Akasszuk fel kötegekben egy jól szellőző helyen. Amikor megszáradtak, szedjük le a leveleket a szárról, és légmentes edényben tároljuk.

A borsikafűnek van ún. téli  változata is. A téli borsfűnek, másnéven hegyi csombornak sötétzöld, hegyes levelei vannak, és sokkal keményebb a tapintása, mint az egyszerű borsfűé. A téli borsikafű évelő növény, amely akár 60 cm magasra is megnőhet. Kis fehér vagy levendulaszínű virága van. Elődjéhez hasonlóan szaporítható, bár lassabban kel, és kevesebb vizet igényel. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Folyékony szerves trágya

PR CIKK Mindenki tudja, hogy a szerves trágyák sokkal többet érnek, mint a szilárd műtrágyák. …