Áprilisi vetések

A gyakorló kertészek tapasztalatai szerint április elején még a hidegtűrő, a hónap legvégén pedig már a melegigényes zöldségfajok is vethetők a szabadföldbe. A hidegtűrő növények közül a spenót és a sóska még ebben a hónapban is vethető. Hőmérsékleti optimumuk 16 oC, de az ún. áttelelő fajták az esetenként előforduló -4-5 oC-nál alacsonyabb hőmérsékletet is károsodás nélkül elviselik. Házikertekben, saját fogyasztásra történő vetésnél 25–30 cm-es sortávolság ajánlott. Ilyen esetben a vetőmagigény spenótból 20–30 g/m2, sóskából 0,2 g/m2.

A vöröshagyma április közepéig vethető. Vannak jól tárolható és tárolásra kevésbé alkalmas, elsősorban friss fogyasztásra használható hagymafajták, így a termesztési célnak megfelelően válasszunk fajtát.  Az ültetés során 1 m2-re kb. 1 g vetőmaggal számoljunk. Túl sűrű kelés esetén 3-5 cm-re ritkítsuk ki az állományt.

A zöldborsó vetése szintén április közepéig lehetséges, az ennél későbbi vetések a nagy meleg idején „megszorulnak”, a magok aprók maradnak, kényszerérettek lesznek. Kisüzemekben, házikertekben a 30 cm körüli sortávolság a legjobb a számára. A vetés mélysége a talaj kötöttségétől függően 5-8 cm, homokon 7–8 cm, kötöttebb talajokon 5-6 cm.

A cékla szinte minden kertben megterem, a talajban nem válogat, nem igényel sok vizet, speciális ápolást és gondozást. Szereti a meleget, 20–25 oC között fejlődik a legjobban. Vetése áprilistól július közepéig lehetséges. Házikertekben a 35-40 cm-es sortávolság és a 15–20 cm-es tőtávolság ajánlott. Az optimális vetőmélység 3–4 cm, laza talajon mélyebbre is lehet vetni. A 40 cm-es sortávolság esetén 10 m2-re 1–1,2 dkg vetőmag szükséges.

A csemegekukorica április közepétől vethető, korábbi vetése a magas hőmérsékleti igénye miatt nem ajánlott. Négyzetméterenként kb. 6 növény javasolt, amely a 60 cm-es sortávolság mellett a 30 cm-es tőtávolságnak felel meg. Kötött talajon 4–5, lazább talajon 6–7 cm mélyre vessük. A kapáláson és az öntözésen kívül a fattyazást és a töltögetést is igényel. Tápanyagokban gazdag talajon kevesebb öntözéssel is megelégszik.

Április végétől helyvetéssel, május közepétől egészen július elejéig palántázással is szaporítható a spárgatök, a cukkini és a patisszon. Ezek azonban már melegigényes növények, és a hidegre nagyon érzékenyen reagálnak. Csírázásuk is csak meleg talajban indul meg. A félárnyékot elviselik, ezért jól ki lehet velük használni a gyümölcsfák alját és a szőlősorokat. Mélyre nyúló gyökérzetük – különösen a helyrevetetteknél – a talaj vízkészletét jól hasznosítja. A spárgatök, a cukkini és a patisszon tenyészterülete nagyjából megegyezik, megközelítőleg 1×1 méter. Ha palántáról szaporítjuk, a palántanevelés ideje 4-6 hét. A kiültetést követően alaposan beöntözzük és a tenyészidő folyamán rendszeresen öntözzük, gyomlálással és kapálással gondozzuk őket. Termésüket akkor szedjük, amikor a körmünk a héjukba még könnyen belemélyed. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …