Megjelent a Jó Gazda májusi száma

A május már a melegigényes zöldségfélék telepítésének az időszaka, így a Jó Gazda e havi számában a hagyományokhoz híven összefoglalja az időszerű kerti tennivalókat és az ezzel kapcsolatos ismereteket, többek között részletesen bemutatja a sütőtök termesztésének feltételeit, egyúttal felhívja a figyelmet a kedvező hatású növénytársítások szerepére is, amivel ún. öngyógyító kertet is kialakíthatunk. Külön cikkben ismerteti a bársonyvirág növényvédő hatásait, amit elsősorban a fonálférgek távoltartására vetnek a kertészkedők. Akinek nincs kertje, napjainkban már a városi lakások erkélyein is nevelhet zöldségféléket, ezek telepítéséhez is tanácsokat kínál a lap. Részletesen foglalkozik a paradicsom időszerű zöldmunkáival, amelyek a sikeres termesztés szempontjából elengedhetetlenek. Bemutatja a kaliforniai paprika szabadföldi termesztésének követelményeit, ugyanakkor a vírusok által a növénytermesztésben okozott károkra és az egyes növényfajokon fellelhető jellemző tünetekre is felhívja a figyelmet a lap szakírója.

A gyümölcstermesztők az időszerű tennivalók mellett az esedékes gyümölcsritkítás alapelveiről olvashatnak összefoglalót, egyúttal a májusi kései fagyokra való felkészülés jegyében biostimulátorral való megelőző permetezés hatásit is bemutatja a lap. A túlzott gyümölcshullás elleni megelőző védekezésre kihasználható elvek és módszerek valamint azok időszakai ugyancsak bemutatásra kerülnek. Az ún. cigánymeggyet meggyfa-alanyként is ki lehet használni, jellemző tulajdonságait, valamint az almamoly életműködését ugyancsak összefoglalja a lap.

A környezetkímélő biológiai eljárások hívei ebben a számban a burgonya vegyszermentes termesztésének lehetőségeivel, és a rendszerben alkalmazható készítményekkel ismerkedhetnek. A hagyományos kerti növényvédelmi rovat az e havi tennivalókat foglalja össze.

A szántóföldi növénytermesztés és növényvédelem rovat keretében az érdeklődő gazdák tájékoztatást kapnak a kukorica gyomirtásában kihasználható készítményekről, az őszi repce nemesítésében érvényesülő új szempontokról, az olajnövény legfontosabb tavaszi kártevőiről és gombás fertőzései elleni védekezésről, egyúttal a gazdaságos fejtrágyázás szempontjairól is.

Májusban az agrárágazat új kihívások előtt áll, az esedékes évi terület alapú támogatási kérelmek benyújtásának ideje ebben a hónapban van. Erről, és az ágazatban kiírásra kerülő új beruházási pályázatokról is összefoglalót közöl a lap.

A virágkedvelők a májusi egynyáriak vetéséhez, a petúnia termesztéséhez és a forróságot jól tűrő növények telepítéséhez kapnak tanácsokat. Az állattartók a 21. századi nyúlnemesítések új irányaival, a méhészkedők a májusi tennivalókkal ismerkedhetnek. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …