A vörös káposzta ellenállóbb a kártevőkkel szemben

A vörös káposzta jól tűri a fagyot és a hőt. A fehér káposztától abban különbözik, hogy később érik, ellenállóbb a betegségekkel és a kártevőkkel szemben is, de alacsonyabb a hozama. Ezenkívül sokkal jobban tárolható, anélkül, hogy romlana a minősége.

A lila káposzta, más néven vörös káposzta a keresztesvirágú növények családjába tartozik. Lila színét pigmentek – antocianinok – adják.

Püthagorasz csemegéje

Először az ókorban termesztették a Földközi-tenger térségében. A legenda úgy tartja, a lila levelek voltak Püthagorasz kedvenc csemegéi. A botanikusok számára még mindig nem világos, honnan származik, önálló fajról van-e szó, vagy egy ismert fehér káposzta véletlen keresztezéséből származik. Széles körben termesztik az egész világon, különösen Európában, Amerikában és Kínában.

Fő jellemzői

  • Kis méretű fej
  • Lédús levelek
  • Kerek vagy ovális alakú
  • Teljes súly 3 kg-ig
  • Inkább korai érés
  • Hosszú távú tárhatóság

Gyakran használják a talaj pH-értékének indikátoraként. Színének telítettsége közvetlenül függ a talaj savasságától.

Termesztése hasonló a fehér káposztáéhoz, és az első lépés a palánták előkészítése az üvegházakban (ha szükséges, védett, nyílt terepen). A magokat 1-1,5 cm mélyen, 8–10 cm távolságra ültetjük a földbe. A növekedéshez ideális hőmérséklet a 15–18 Celsius-fok. 5-6 levél megjelenése után (kb. 40–50 nap múlva) nyílt talajba kerül.

A vörös káposztát magról is vethetjük, de ehhez a magok előkészítése (megkeményedése) szükséges. 20 percig 50 fokos vízbe helyezzük, majd pár percig hideg vízben lehűtjük. A hosszú távú tárolásra szánt káposztát (az optimális tárolási hőmérséklet körülbelül 0 fok) októberben kell betakarítani, lehetőleg száraz időben. A fagyállóbb fajok elviselik az enyhe fagyokat, de óvni kell a káposztafejeket a fagyástól, ami miatt további tárolási problémák jelentkezhetnek.

Kémiai összetétele

Szinte minden táplálkozási szakember diétás élelmiszernek tartja ezt a gyönyörű káposztát. A piros szín a polifenolok jelenlétének köszönhető, amelyek gyulladásgátló hatásúak.

(imadeself)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …