November gyümölcse a kökény

Gyepes helyeken, utak mentén, cserjés dombokon, hegyek lejtőin, erdők és szántók szélén, sövényekben és ritkás erdőkben találkozhatunk a kökénnyel   (régies vagy egyéb ismert nevei: boronafa, kökényszilva), ami 1-3 m magas, dúsan elágazó cserje. Ágai elkorcsosodván szúrós tövisekké alakultak át. Levelei hosszúkás ellipszis- vagy lándzsás alakúak, fűrészes szélűek, gyengén szőrösök. Termése gömbölyű, kb. 10 mm átmérőjű, bogyószerű csontár, kékesfekete színű. Íze igen fanyar.

Már az ókor óta ismert és keresett gyógynövény. Március végétől április végéig, néha május elejéig virágzik, levelei csak elvirágzás után jelennek meg.

Házi orvosság

A virágait vértisztító teának használják. A kökényvirág-teát leginkább gyermekeknek adják az árvácska teával együtt, bőrbetegségek és kiütések, továbbá szeplő- és májfoltok ellen. A kökényvirág-tea a legártatlanabb hashajtó szer is, mely tisztítja a gyomrot, erősít és csökkenti a magas vérnyomást.

Hatóanyagai

Virágaiban flavonoidok, kéksav-glikozidok, termésében: cserzőanyagok, színezőanyagok, gyümölcssavak, cukor, C-vitamin, pektin, magvaiban kéksav-glikozidok vannak. A kökénytea csillapítja a vérzést, vizelethajtó, hashajtó, erősítő, bélhurut, magas vérnyomás, bőrkiütés és májfoltok ellen hat, a gyümölcs pedig étvágygerjesztő, frissítő és vitalizáló.

Hogyan szedjük?

A virágait teljesen száraz, napos időben szedik. A gondosan szedett virágokat ponyván a napon lehetőleg gyorsan meg kell szárítani. Régebben a bokrok alá ponyvát terítettek, s a virágokat bottal verték le. A virágokat csak igen vékony rétegben szabad szétteríteni, és napjában többször meg kell forgatni, míg tökéletesen meg nem száradtak. Száradás alatt a kökényvirág elveszti ugyan illatát, de értékét nem veszti el. A száraz virágot papírral bélelt dobozba vagy kis ládába kell rakni. A termését kocsány nélkül, éretten kell leszedni (sütőben lehet szárítani), kérgét pedig a napon kell szárítani. Leveleit frissen kell felhasználni. A kökény talajjal szemben igénytelen, áthatolhatatlan sövényt alkot. Csak nagy küzdelem árán jutunk a bogyókhoz, mert a sövény tüskéi hegyesek.

(zoldszeresz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …