A szőlő növényvédelmének időszerű kérdései

Újdonságok a szőlő növényvédelmében

A szőlő termesztésének és növényvédelmének időszerű kérdéseire keresték a válaszokat az Alchem Kft. által az aponyi kastélyszállóban szervezett szakmai rendezvényen, amelyen az említett kultúrnövény termesztéstechnológiájában érdekelt hazai termékforgalmazók szakembereinek előadásait hallgathatták az érdeklődők. Ján Gutten, az Alchem képviseletében rövid cégismertető bevezetőjében hangsúlyozta, hogy széles portfóliójukban a növényvédelmi készítmények mellett, levél- és műtrágyák, különböző termesztő közegek (szubsztrátumok) és egyéb termékcsoportok mellett szakembereik széleskörű tanácsadói hálózata révén naprakész tanácsokat tudnak adni a növénytermesztésben felmerülő termelői kérdésekre. Ezt a tanácsadói hálózatot bővítik a velük együttműködő növényvédelmi cégek képviselői is, akik többek között a BASF, a Bayer, a Blumeria Consulting, a Calmit és az Adama termékeivel is megismertették a résztvevőket.

Simonka István a BASF szőlőtermesztési szakembere jómaga is aktív termelő, így első kézből érzékeli az ágazatban zajló változásokat és azok hatásait. Sajnos, tapasztalatai szerint a hatások inkább kedvezőtlen irányba mutatnak, mind a szőlő termesztésének jövedelmezőségi, mind pedig növényvédelmi kérdéseiben. Az értékesítési árak folyamatosan alacsony szinten vannak, miközben az uniós megkötések következtében egyre szűkül a növényvédelemben kihasználható hatóanyagok köre és drágulnak a termesztési költségek. Nem beszélve az utóbbi években tapasztalt szárazságról és következményeiről, amely ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolják a termelést. Mivel a szőlő- és borpiacon nem mi vagyunk a meghatározó játékosok, így a termelők részére nincs más választás, mint alkalmazkodni a folyamatosan változó feltételekhez, illetve a szőlőt feldolgozva értékesíteni. A BASF portfóliójában található készítmények eddig is megbízható alapot teremtettek az egészséges állományok fenntartásához és a minőségi szőlő kitermeléséhez, a cég folyamatosan megújítja hatóanyag- és termékkínálatát ezen a területen is. Ilyen újdonság a mefentriconazole alapú Revysol gombaölő hatóanyag, amely nemcsak a szőlőben, hanem további 40 növényfaj védelmében és mintegy 80 gombabetegség ellen alkalmazható. A régebbi azolokhoz képest 100-szor erőteljesebben kötődik a gombás fertőzések patogénjeihez, és semlegesíti azokat. Ezt a hatóanyagot tartalmazza a Belanty nevű készítményük is, amely a gabonafélékben való alkalmazás mellett a speciális növények, köztük a szőlő, alma körte, cseresznye, meggy, szilva, őszibarack, sárgabarack, nektarin lisztharmat és feketerothadás elleni védelmére ajánlott. A szőlőben elsősorban megelőzésre a virágzás előtti időszakban a leghatékonyabb. A fekete rothadás ellen ugyancsak kiváló a hatékonysága, egyúttal kuratív (gyógyító) hatással is bír. Új formulációjának köszönhetően nincs szükség tapadást fokozó készítmény hozzáadására a permetlébe.  A további lisztharmat elleni szerek (Collis, Vivando, Sercadis) közül a Sercadis az integrált növényvédelmi rendszerben is kihasználható. Nagy hatékonysága mellett megelőzi a rezisztencia kialakulását, de más SDHI hatóanyagú készítményekkel együtt nem ajánlott a használata.

Simonka István

A peronoszpórával összefüggésben a tünetek elemzése mellett az előadó hangsúlyozta, hogy a fertőzés akár 300 km-es távolságról is bekerülhet az ültetvénybe. Ellene már virágzás előtt kontakt hatású szerekkel ajánlott a védekezés. Erre célra a folyékony Delan Pro és az Orvego alkalmazható.

A botritisz kialakulásának az előadó gyakorlati tapasztalatán alapuló érdekes előzménye, hogy ha augusztusban-szeptemberben a csapadék mennyisége meghaladja a 130 mm-t, akkor nagy valószínűséggel számíthatunk a megjelenésére. A fürtök védelmét a Cantus és a Scala készítményekkel biztosíthatjuk. Mellettük a jövő szezonban egy új, baktérium alapú biológiai készítmény, a Serifel bevezetése várható, amely megfelel az ökológiai szempontok szerinti uniós elvárásoknak is.

Petr Příkazský a Bayer szőlővédelmi szakfelelőse a szőlő általuk javasolt teljes növényvédelmi technológiájának elemeit vette számba. A Bayer portfóliójában az ismert és bevált gombaölő készítmények mellett (Profiler, Melody Combi, Cassiopee, Zato, Teldor) néhány új szer (Luna Max, Pronto) is a termelők rendelkezésére áll. Előadásában részletesen kitért az új hatóanyagú és új néven forgalomba hozott készítményekre is. Ilyen például a fluopyram hatóanyagú Luna Max, valamint a Pronto, amely korábban Prosper néven volt forgalomban, s a katalógusokban még ezen a néven is szerepel. A Luna Experience-ből már csak a meglévő készleteket használhatják a termelők. A botritisz elleni készítmények közül a Teldor mellett a 3 évvel ezelőtt bejegyzett Serenade Aso biológiai alapú készítmény van a kínálatban, ami Csehországban már elterjedt a termelői gyakorlatban. A rovarölő szerek kategóriájában a Sivanto Prime és a Movento kínál megoldásokat a szőlő rovarkártevői ellen, gyomirtásra pedig a Roundup használata ajánlott. Az előadó a tavalyi időjárási viszonyokat elemezve rámutatott, hogy a morvaországi és a vele határos szlovákiai körzetekben a lisztharmatfertőzés tavaly nem okozott különösebb gondokat. Az ellene javasolt Pronto (hatóanyaga spiroxamine) megelőző, kuratív és erudikatív hatással is rendelkezik. Új CS formulációja (kapszulás szuszpenzió) biztosítja a hatóanyag oldódását, egyenletes elterülését és gyors felszívódását. Zato-val kombinálva hosszú távú hatása van. A Luna Max (fluopyram és spiroxamine) szisztémikus hatású gombaölő, hatóanyagai révén széleskörű védelmet és gyors hatást biztosít. Az antirezisztens technológia részét képezi. A Bayer növényvédelmi készítményeinek alkalmazását a szőlő egyes fenológiai fázisaiban részletesen is elemezte az előadó, külön hangsúlyt helyezve az integrált növényvédelemben való használatukra.

Petr Pŕíkazský

A drónok alkalmazása napjainkban már nem csak a növényállományok permetezésére korlátozódik, hanem a további tevékenységek és szolgáltatások révén ma már a precíziós gazdálkodás nélkülözhetetlen elemévé vált. Erről tartott érdekes összefoglalót Zuzana Zimániová, a Blumeria Consulting munkatársa, aki számba vette a drónok alkalmazásának lehetőségeit és előnyeit. Nyilvánvaló, hogy ezek a repülő szerkezetek akár sáros talajú, illetve magas növésű állományokban is helyettesíthetik a földön mozgó permetezőket, műholdas rendszerű irányításuknak köszönhetően napszaktól és látási viszonyoktól függetlenül (éjjel is) alkalmazhatók, pontosan a célzott területre irányíthatók. Alkalmazásukkal költséget, vizet takaríthatunk meg, megszüntethetjük a talaj taposását, biztosíthatjuk a permetlé egyenletes és pontos célba juttatását. Ráadásul a permetlé kijuttatásán túl az általuk a talajról készített felvételekből multispektrális elemzéssel képet kaphatunk a termőföld állapotáról, vízkészletéről, a rajta termesztett növényzetről, a gyomosodásról, illetve a nem megfelelő kezelések okozta következményekről. A felvételek színképelemzése alapján feldolgozott adatokból megismerhetjük az állományban zajló vegetációs folyamatokat, így pontosabban és hatékonyabban tervezhetjük és alakíthatjuk a termesztésbe történő beavatkozásokat. Az előadó a kínálatukban levő drónok egyes fajtáinak jellemzőit is bemutatta: a DJI Agras T10 pl. 10 literes tartállyal rendelkezik, 5 m-es szélességet tud lefedni, óránként 6,7 hektár kezelésére képes. A DJI Agras T30 30 literes tartállyal rendelkezik, 9 m-es lefedettséggel óránként 16 hektár permetezését tudja elvégezni, változtatható permetezőkarjai révén főleg a szőlőben és a gyümölcsösökben hatékony. A DJI Mavic 3M öt multispektrális kamerával ellátott drón, amely 15 km-es hatótávolságról 200 hektár felület feltérképezésére képes. Ennek keretében feltárja a rossz kelést, a ledőlést, a gyomok elterjedését, a szőlőben kimutatja az állomány aktuális fejlettségi állapotát.

Zuzana Zimániová

A borok szenzorikus profiljának alakításáról és az érlelés eddig kevésbé ismert tényezőjéről, a nitrogén erjedésben betöltött szerepéről osztotta meg tapasztalatait Luděk Novák csehországi  szakértő, aki felhívta a figyelmet a mustban mért cukorfok és az ún. YAN (yeast assimilable nitrogen – organikus nitrogén) közötti összefüggésekre. Állítása és a vizsgálatok adatai szerint az említett nitrogén érték megfelelő szintje a mustban hatékonyan táplálja és segíti az alkoholos erjedést, egyúttal a bor minőségi mutatóinak bioszintéziséhez is nélkülözhetetlen. Hiányában csökken az élesztőgombák aktivitása és lelassul az erjedés. A mérések szerint a mustokban gyakran alacsony a szintje ennek a hatóanyagnak, javítására új levéltrágya alkalmazását javasolta. A készítményt (Nutrino, illetve a Nutrino Bora) egy szezonban két alkalommal – virágzás előtt és virágzás után – ajánlott alkalmazni. Ellenállók az eső általi lemosással szemben, jól tapadnak és felszívódnak a levélen keresztül, a bennük levő nitrogén 6-8 hét alatt szívódik fel, a növényben alakul át felhasználható nitráttá. Lehetővé teszi a helyi viszonyokhoz illesztett célzott nitrogénellátást és egyéb növényvédő szerekkel is keverhető.

Ludék Novák

A szőlőültetvények felújításával kapcsolatos meszezés technológiai elemeit és hatóanyagait mutatta be Patrik Ciklaminy a Calmit Kft. képviselője, aki előadásában a szőlőültetvények talajszerkezetének javítására a mész kijuttatását szorgalmazta, amellyel a megfelelő pH-érték beállításával a talaj szerkezetét, kedvező vízháztartását és az aktív talajéletet segítjük. Amint elmondta az érdeklődő gazdák számára a www. calmit-agrar.sk  címen szakmai tanácsadást is végeznek. Előadásában részletesen elemezte a kalcium és a magnézium megfelelő arányát a talaj vegyértékének alakulására, a talajszemcsék és a talajszerkezet vízmegtartásban betöltött szerepét, egyúttal az említett tényezők kedvező irányú befolyásolására finoman őrölt mészkő (kalciumkarbonát), és kalciumszulfát kijuttatását javasolta.

Patrik Ciklaminy

A szőlő idei növényvédelmébe ajánlott Adama által forgalmazott termékeket Szűcs Gábor a cég munkatársa ismertette előadásában.  Kínálatukban elsősorban a gombaölő készítményekre helyezte a hangsúlyt, ennek keretében ismertette az idei szezonba ajánlott újdonságokat, a Sirius 800 SC és a Folpan Gold új gombaölő készítményeket. A Sirius 800 SC  ként tartalmzó,  kontakt hatású fungicid, amely elsősorban megelőzésre ajánlott, gyorsan hat, rövidtávú reziduális és atkaölő hatással is bír. A Folpan Gold széles hatáskörű, két egymást kölcsönösen kiegészítő hatóanyagot (folpet és a metalaxyyl-M) tartalmazó gombaölő szer. A folpet megelőző kontakt hatását  jól egészíti ki a metamaxyl-M szisztémikus hatása, amely a gombák növekedését és szaporodását gátolja, a felszívódó hatóanyag a friss hajtásokat is védi, és bizonyos fokú gyógyító hatása is van. Elsősorban a fehérpenészes rothadás, a szőlőorbánc és a peronoszpóra ellen alkalmazható, de említésre méltó a lisztharmat és a botritisz elleni mellékhatása is. A gombaölők közül az említetteken kívül a már ismert Folpet 80 WDG és a három hatóanyagot tartalmazó Momentum Trio (Fosetyl-Al + Cymoxamil + Folpet) valamint a Custodia került felsorolásra, a szőlőbe ajánlott gyomirtószereket a Pendigan (hatóanyaga a pendimetalin) képviselte, amely a glyfoszát tartalmú készítmények kiváltására is alkalmas. A rovarölők közül a Mavrik Neo Formula és a Dinastia ajánlott. Az előadó felhívta a figyelmet az egyes készítményekhez keverhető ún. lágyító vagy tapadást fokozó készítmények különleges tulajdonságaira is, ezek közül az Adaptic a kifejezetten kemény víz lágyítására szolgál, a Velocity a gombaölő készítmények hatékonyabb érvényesülését segíti, a Grounded pedig a gyomirtók hatását biztosítja a száraz időszakokban. Az Adama a gyakorló agronómusok munkáját digitális segédeszközökkel is segíti, a mobilra letölthető QR-kód segítségével a cég által forgalmazott készítmények teljes választékával is megismerkedhetnek.

Befejezésül a rendezvény végén Andrej Kubis a Lidea vetőmagforgalmazó képviseletében az új ökoszisztéma követelményeinek megfelelő, a szőlősorokba és a gyümölcsfák közé vethető takaró növények vetőmagkeverékeire is felhívta a jelenlevők figyelmét. Kép és szöveg: sz

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …