Kifizetések korrekció nélkül

Az Agrárkifizetési Ügynökség teljes körű akkreditációjának elismerése után az Európai Bizottság az előző év utolsó negyedévétől feloldotta a hazai agrártámogatások kifizetésére vonatkozó 25 %-os korrekciót (pénzvisszatartást), így ettől az időponttól teljes egészében a közösségi forrásokból állják a jóváhagyott szlovákiai agrártámogatások összegét, jelentette be március közepén Samuel Vlcan mezőgazdasági miniszter. Mint ismeretes, az említett intézkedésre azért került sor, mert az előző költségvetési időszakban jelentős nagyságrendű korrupciós ügyeket tártak fel az agrártámogatások terén. (A különbséget eddig az állami költségvetésből egészítették ki).

A döntés eredményeként lehetővé vált, hogy a több mint 700 millió euró értékű hazai agrátámogatásokat teljes mértékben uniós forrásokból finanszírozzák. A 4.2 alintézkedés keretében kiírt pályázatokra beküldött projekteket már kiértékelték, és a kifizetési ügynökség már meg is kezdte a róluk szóló döntések kézbesítését. A jóváhagyott projektek elsősorban a hazai élelmiszeripar milliárdos beruházási hiányának csökkentésére, az energiaválság kezelésére és a hazai agrárvállalkozások versenyképességének növelésére irányulnak.

A miniszter köszönetet mondott a kifizetési ügynökség munkatársainak, akik az elmúlt időszakban felelősségteljes hozzáálással és munkával meggyőzték az Európai Bizottságot, hogy a szlovákiai Agrárkifizetési Ügynökség ügymenetében már nincs lehetőség a korrupcióra és csalásokra, és kifejezte azt a meggyőződését, hogy ez a rendszer a távozása után is működni fog. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …