A rusztikus kert

Az utóbbi időben egyre több városi ember vásárol házat falun, amit hétvégi házként szeretne használni. Számukra jó tanács lehet, hogy alakítsanak ki rusztikus udvart, kertet, sőt, a házat is alakítsák át rusztikus stílusban. A rusztikus szó annyit jelent: paraszti, falusias, mesterkéletlen, egyszerű. Az így kialakított kert mellőz minden olyan tárgyat, ami mesterkélt, kerüli a forró, élénk színárnyalatokat, előtérbe helyezi a természetes anyagokat, pl. a fát, az elöregedett téglafalakat, a terrakotta cserepeket stb. Sokan emlékezhetünk az ilyen telkekre az ötvenes, hatvanas évekből: a kilyukadt, horganyzott kádba ültetett virágokra, a fazékban nyíló muskátlira és még sorolhatnánk. Az alábbiakban szeretnénk ötleteket adni egy rusztikus hangulatú kert kialakításához, létrehozásához.

Készítsünk saját fészert

Alakítsunk ki egy fészert úgy, hogy az kedvelt menedéke legyen az egész családnak, nem beszélve a gyerekekről. Ne az legyen a cél, hogy a házikó tökéletes pontossággal, precízen legyen megépítve. Egyáltalán nem baj, ha kissé viharvertnek hat. A festés legyen durva, hámló, mintha régi lenne.

Használjunk rusztikus virágtartókat

Az aránylag egyforma virágtartók szép látványt nyújtanak. A hatás fokozgató, ha azonos fajtájú növényeket ültetünk beléjük. A virágtartókat elhelyezhetjük asztalokon, padokon, az erre a célra kialakított polcokon, lépcsőkön stb. A virágtartók lehetnek szőtt kosarak, horganyzott vödrök, fürdőkádak, faládák. Kerüljük a műanyagokat, mert ezek nem illenek ebbe a környezetbe.

Tervezzünk rusztikus ülőalkalmatosságokat

A kert mélyében, eldugott részében kellemes pihetőszigetet alakíthatunk ki. A hatás még nagyobb, ha ezt a részt buja növényzet, természetes anyagokból kialakított keret veszi körül. A társalgót burkoljuk téglával, szegélyezzük növényekkel, helyezzünk fölé vaskos faoszlopokból készült pergolát, ami hangulatossá teszi a teret. A pergola alatt pl. virágtartó kosarakat helyezhetünk el, lámpásokat akaszthatunk fel. A bútorok készüljenek keményfából. A legkényelmesebbek a magas támlájú, széles, lapos karokkal ellátott padok. Ezeket akár egész évben a szabadban hagyhatjuk.

Fontos a szín megválasztása

Hogy a kert összképe harmonikus legyen, érdemes kerülni a forró, élénk árnyalatokat, különösen nagyobb területeken. Ehelyett válasszuk a levélzöldet, a hangulatos szürkét, például az ónszínt, a hamu- és a palaszínt. Ezek „csendesen” csillognak a fakerítések, lombos sövények, öreg téglafalak mellett, miközben a virágok maradnak a középpontban.

 A virágok elhelyezése

A rusztikus kert középpontjában mindig a virágokkal teli hely áll. A virágokkal bármilyen unalmas sarkot vagy verandát megszépíthetünk, az ablakokba virágládák kerülhetnek, a felakasztható kosarakban pompázó nővények szinte bárhol jól mutatnak, akaszthatjuk őket akár falnak támasztott létra fokaira is. A fokokra is helyezhetünk egy-két virágcserepet amelyekbe fűszernövényeket vagy szárazságtűrő sziklakerti növényeket ültethetünk.

Rusztikus kerti építmények

Egy igazi rusztikus kertben mindennek tükröznie kell a természetes anyag szépségét. Így van ez a kerítésekkel, a kapukkal, az utacskákkal is. A természetes anyagokból készült építmények kiemelik a kert szépségét, varázsát. Gondoljunk csak fából készült kerítésre, kapura, vagy az agyagból készült járólapokra, szegélyekre.

A madárház

A madárház a rusztikus kert nélkülözhetetlen kelléke. Tollas barátaink nagyon gyorsan észreveszik, hogy egy ilyen kert sokban hasonlít a természetre. A madárházat megépíthetjük az újrahasznosításra megérett elemekből is. A házat szereljük fel egy faoszlopra, esetleg a falra.

Régi bútorok újrahasznosítása

Régi bútorainkat is új életre kelthetjük, ha rusztikus kertünkben használjuk őket. Ha van egy régi dohányzóasztalunk, éjjeliszekrényünk, amely már nem illik a lakásunkba, használhatjuk őket kültéri berendezésként. Mielőtt kihelyeznénk a szabadba, le kell őket csiszolni, majd újrafesteni, hogy ellenálljanak az időjárás viszontagságainak.

A kert bejárata

A kert bejáratához kerüljön oszlopív. Vegyük figyelembe, hogy minél alaposabb a szerkezet és minél vaskosabb a faanyag, annál természetesebb az ív. Az szerkezetet biztonságosan kell rögzíteni. Az oszlopívet ültessük körbe bokrokkal, vagy futtassunk rá klemátiszt (iszalagot), wisztériát (lilaakácot).

Végezetül

Aki elhatározza, hogy rusztikus kertet alakít ki, inspirálódjon, keressen hangulatos megoldásokat, ültessen ki megfelelő növényeket. Az egyedi megoldások sokat elárulnak létrehozójukról. A legfontosabb, hogy ahol csak lehet, próbáljuk meg megmenteni a régi falusi paraszti élet tartozékait. Nagyanyáink a maguk egyszerűségével csodálatos dolgokra voltak képesek. Olyan világot hoztak létre, amely költőket, írókat, festőket ihlettek meg, és csak tőlünk függ, hogy ezt az örökséget tovább visszük-e.

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …