A málna metszése a jövő évi termés alapja

Az üzemi ültetvényeken kívül a kertekben is sokhelyütt megtalálható málna termesztésében fontos szerepe van a metszésnek, amit a termés betakarítása után feltétlenül szükséges elvégezni. Abból áll, hogy a már letermett vesszőket a gyümölcs leszedése után visszametsszük. Ez nemcsak a jövő évi termés megalapozása, hanem a hatékony növényvédelem szempontjából is fontos.

A betegségek és a kártevők ellen a leghatásosabb védekezés, ha szüret után közvetlenül a letermett, és ezután már gyorsan elszáradó vesszőket kivágjuk, összegyűjtjük és elégetjük. Így nemcsak a hajtásokat fertőző szervezetektől szabadulunk meg, hanem a jövő évi termőhajtások is több helyhez jutnak és bővebben fognak teremni. Fontos, hogy a letermett vesszőket csonk meghagyása nélkül, tőből távolítsuk el. Ahol a gombás fertőzés nagymértékű, ott ősszel bordói lével vagy rézoxik-loriddal permetezzük.

A málnának évente egyszer termő és ún. folytonnövő (kétszer termő) változata is van. Az egyszer termő málna vesszőit a betakarítás után egészen a talaj szintjéig vágjuk vissza. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az idény során fejlődő új hajtásokat nem szabad levágni, ezekből lesznek ugyanis a jövő évi termő vesszők. Ezeket esetenként kiritkítva támasztékhoz kötve gondozzuk. Négyzetméterenként 5-6 termő vessző meghagyása ajánlott, a vesszők kb. 15 cm-es távolságra legyenek egymástól. A túl sűrűre hagyott málnabokor ugyanis egyrészt úgysem teremne jóval többet, másrészt a betegségek is könnyebben megtámadják.

A folytontermő málnabokrokon az új vesszők azok felső harmadán hoznak először gyümölcsöt, majd az elkövetkező idényben tavasszal a vesszők oldalán az alsó kétharmadban.

Ennél metsszük le a letermett vesszők végét. Pontosabban addig a pontig metsszük vissza, ameddig volt rajta gyümölcs. A vessző alsó részét ne vágjuk ki, várjuk meg a termést, s csak a második évben, amikor már letermett, akkor vágjuk vissza az egyszer termő málnához hasonlóan egészen a talajig. Az új hajtásokat itt ugyanúgy meghagyjuk, mint az egyszer termő málna esetében.

Idősebb állományokban a gyökérsarjakat mindig részesítsük előnyben a tősarjakkal szemben, ezek ugyanis jobban el tudják látni a termővesszőket, illetve az egész növényt a szükséges tápanyagokkal.

Egyúttal ne feledjük, hogy a letermett vesszők szüret utáni azonnali eltávolítása és elégetése fontos, megelőző növényvédelmi beavatkozás. (sz)

 

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda áprilisi száma

Az időszerű havi kerti tennivalók összefoglalója mellett a Jó Gazda április száma részleteen is foglalkozik az …