Gabonafélék hagyományos seregszemléje Kamocsán

Annak ellenére, hogy a helyenkénti sűrű eső gyakran az előkészített sátrak alá kényszerítette a hagyományos kamocsai gabonabemutató szakmai nap résztvevőit, a nyár eleji seregszemlére kilátogató érdeklődők csaknem hetven búzafajtájával ismerkedhettek, egyúttal egy növényvédelmi cég kalászosokban ajánlott gombaölőszeres technológiájának gyakorlati hatékonyságát is felmérhették.

A szakmai napot a helyi mezőgazdasági szövetkezettel már évek óta közösen szervező Saatbau Slovensko és az RWA Slovakia mellett további forgalmazók (többek között a magyarországi fajták itteni képviselői, a GK Szeged és az MV Martonvásár) is felvonultatták főleg ebbe a térségbe ajánlott kínálatukat. Közülük a teljesség igénye nélkül az újdonságokra és a meghatározónak számító fajtákra összpontosítva gyűjtöttük össze az alapvető információkat.

A Saatbau itt felvonultatott kínálatából Mikle Tibor a cég területi képviselője elsősorban az Aurelius szálkás búzára hívta fel a figyelmet, amely a cég meglehetősen széles kalászos gabona-kínálatában az utóbbi időszakban fokozatosan, de magabiztos szerzi meg a termelők bizalmát és vívja ki magának a vezető fajták közt neki megillető helyet. Tulajdonságai alapján a termelők joggal választják ki és sorolják be az általuk termesztett fajtasorokba, hiszen a szálkás búzafajták között az egyik legnagyobb hozamképességű őszi búzának számít. Nem véletlenül, hiszen genetikailag a jól ismert és bevált Lukullus 50 %-os utódja.  Pékipari tulajdonságai alapján E-kategóriás besorolást kapott, elsősorban a kiváló kiőrlési és alveográfos mutatói miatt. Középkorai érésidejű, kiváló egészségi állapota, egészséges levélzete főleg a gabonarozsdák elleni fokozottabb ellenálló képessége révén érvényesül. Nagy tömegű, erős, jól leágazó gyökérzete biztosítja a megfelelő bokrosodást, ami a hozamképességének az alapja, egyúttal a szár ledőléssel szembeni ellenálló képességét és a fokozottabb szárazságtűrő képességét is garantálja. Alkalmazkodó képessége révén az ország különböző térségeiben (nyugattól-keletig) is sikerrel termeszthető.

Mikle Tibor

A Kamocsán bemutatott hét búzafajta között újdonságnak számít az Apexus, amely elsősorban korai érésidejével és nagyfokú fagyálló képességével hívja fel magára a gazdák figyelmét. A szintén szálkás A minőségű kenyérgabona alacsonyabb szármagassága a ledőléssel szembeni ellenálló képességét fokozza, koraisága révén pedig kifejezetten melegebb régiókba ajánlott, ahol a gyorsabb érésével ki tudja védeni a nyári szárazságok hozamcsökkentő hatását. Ezt a tulajdonságát a Magyarországon és Romániában elvégzett szántóföldi kísérletek eredményei is alátámasztják.

Az RWA Slovakia 13 fajtát bemutató őszi kalászos kínálatában Kamocsán nemcsak búza, hanem őszi árpafajták is szerepeltek, ezek közül az SY Tepee, kétsoros sörárpa fajtát emelte ki Jana Garaiová, a cég illetékes termékmenedzsere. A kínálatban idei újdonságként szerepel, de az igazsághoz tartozik, hogy az RWA már pár évvel ezelőtt bemutatta a hazai termelőknek, de akkor még nem mutatkozott iránta számottevő érdeklődés. A mostani kínálatba való besorolás oka, hogy a kiváló minőségű és magas terméshozamú fajtát a Heineken is felvette az általa preferált és felvásárolt sörárpafajták jegyzékébe, lévén, hogy minőségi paraméterei az ún. zöld-listán is megállják a helyüket, így a szlovákiai termelők számára is megnyílik a garantált lehetőség arra, hogy a sörgyárak és a malátagyártók felvásárolják tőlük a termést.  Kiváló hozamképessége mellett a ledőléssel szembeni ellenálló képesség és a szitán fennmaradó előszemek magas aránya tartoznak a legfontosabb tulajdonságai közé.

Jana Garaiová

Az őszi búzafajták széleskörű kínálatából a bemutatón felvonultatott E minősítésű őszi búzafajták közül a Beatus már nem kifejezett újdonság, hiszen két évvel ezelőtt már besorolták a kínálatba, és nem véletlen, hogy ezen „átfutási idő” alatt bizonyította minőségét és hozamképességét immár kedvezőtlenebb környezeti feltételek között is. Tulajdonságai alapján elmondható, hogy jól viseli  a tavaszi szárazságok okozta stresszt, ilyen feltételek között is megbízható a szemtöltődése, ami kiváló hozamképességének egyik biztosítéka a kedvezőtlenebb környezeti feltételek között is. Korai érésidejű, szálkás, E minőségű termés, és kiváló szárazságtűrő képesség jellemzi, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a Beatus immár jól beilleszkedett a cég E minőségű búzáinak fajtasorába az ismert és bevált Bernstein, Julie, Energo, Lenox fajták közé.

Az Emotion szintén szálkás újdonság, érésideje alapján a később érő fajták közé sorolható, plaszticitása révén gyakorlatilag az összes búzatermesztésre alkalmas térségben jól termeszthető.  Tulajdonságai közül a hozamképessége mellett a magas ezemagtömegszám, a betegségekkel szembeni ellenállósága és a szemek túlérésével szembeni fokozott/kiváló ellenálló képessége emelhető ki. A seregszemlén felvonultatott fajtajelöltek közül a jövőbeni sikeres elterjedés reményében említésre kerültek még az Edda és az Asory fajták.

A magyarországi búzafajták kínálatát a Szegedi Gabonakutató (GK) és a martonvásári Marton Genetics (Mv) fajtái képviselték Kamocsán. Barczi Sándor a GK szlovákiai képviselője az itteni piacon már jól ismert és bevált malomipari búzafajták (GK Bakony, GK Pilis) mellett újabb nemesítésű fajtákat is felvonultatott (GK Magvető és GK Zete), egyúttal a nagyhozamú takarmánybúza (GK Arató) és a GK Julidur durumbúza fajta jellemzőivel is megismertette az érdeklődőket. A GK Bakony korai érésidejű, szálkás, nagy termőképességű, E minőségű (prémium) kenyérgabona fajta, amely nagyon magas  fehérje és sikértartalommal rendelkezik ún. javító búzaként is értékesíthető. A levél- és szárrozsdával szemben rezisztens, érése egyöntetű, jól aratható. A GK Pilis szintén korai érésidejű, tar kalászú búza, kiváló bokrosodási és fagytűrő képességének köszönhetően nagyhozamú fajta, kiváló extenzográfos és alveográfos mutatói alapján ún. javító búzaként is értékesíthető. Az új nemesítések közül bemutatott GK Magvető nagy termőképességű, stabil malmi minőségű, tar kalászú korai érésidejű fajta, amelynek állóképessége és télállósága is kiváló. Jellemző tulajdonsága, hogy a szárrozsdával és a sárgarozsdával szemben is rezisztens. A másik újdonság a GK Zete nagyon korai érésidejű, tar kalászú, nagy termőképességű búzafajta, amelyet egyedi minőségi mutatói alapján speciális malomipari felhasználásra javasolnak, többek között a kekszgyártás alapanyagaként. Hozamképességét nagy szemmérete, termésstabilitását kiváló aszálytűrés és télállóság valamint a betegségekkel szembeni jó tolerancia is garantálja. A termésmennyiségre koncentráló termesztők számára javasolt a GK Arató középérésű szálkás búzafajta, amely intenzív feltételek esetén kiemelkedő hozamokra képes, nagyon jó szárszilárdsága a ledőléssel szembeni ellenálló képességét erősíti. A kozkedvelt GK Julidur durumbúza elsősorban a külpiacokra termelő speciális igényeket igyekszik kielégíteni.

Barczi Sándor

A martonvásári búzafajták kínálatát bemutató tájékoztatóból, amit Gellér Pál, a Bázismag Kft. szlovákiai területi képviselője adott lapunknak megtudhattuk, hogy a martonvásári búzafajták népszerűsége a Kárpát-medencében továbbra is töretlen, és a martonvásári búzanemesítés legújabb eredményeként megjelent fajták teret kapnak Európa országaiban, így Szlovákiában is. A Kamocsán felvonultatott kínálatból három, jelentős elismerésben részesült, 2018-ban Agrár Innovációs Díjat nyert őszibúza fajtát emelt ki. Az Mv Nádor piacvezető, intenzív típusú kenyér gabona. Elismertségét jelzi, hogy Magyarországon az összes szaporító terület 17 % foglalja el egyedül, amit kimagaslóan nagy termőképességének és jó sütőipari minőségének köszönhet. Az Mv Ménrót bőtermő, jó malmi minőségű, betegségekkel szemben toleráns, kiváló állóképességű fajta. Kiváló termőképességét elsősorban intenzív termesztési feltételek között képes érvényesíteni. Az Mv Nemere korai érésű, kiváló alkalmazkodóképességű és termésstabilitású fajta, amely magas terméspotenciálja mellett jó sütőipari minőséget is ad.

Martin Mátyás a Rapool Slovakia termékmenedzsere a Kamocsán bemutatott fajtakínálatukból elsőként a Hydrock nevű korai érésidejű búzahibridre hívta fel a figyelmet, amely már az új generációs nemesítés eredménye. Kimagasló termőképesség jellemzi, amelyet a gyengébb termesztési feltételek között is képes megtartani. Ez a hibrid tavaly itt Kamocsán az átlaghoz képest 123,1 %-os teljesítménnyel az első helyen végzett a bemutatott búzafajták között, 2018-ban Zselízen a kontrollhoz képest 111,98 %-ot adott. Szártöréssel szembeni ellenálló képességet biztosító génnel (PCH1) rendelkezik. Az EXPO tavalyi újdonság, kiváló élelmiszeripari minőségű búzafajta. A kontinentális légköri feltételek között lett kinemesítve (ez jellemzi a szlovákiai, csehországi és magyarországi feltételeket is). Rendkívül jó alkalmazkodó képességekkel rendelkezik, így mind a különböző termesztési-környezeti feltételekhez, mind pedig az előnövényhez és a vetés idejéhez is jól alkalmazkodik. Az Athlon korai érésidejű E minőségű élelmiszeripari búza, alacsonyabb szára kiváló ledőléssel szembeni ellenálló képességet biztosít számára. Korai érésidejének köszönhetően képes kivédeni a száraz meleg időszak okozta stresszt a szemtelítődés időszakában, ennek alapján a dél-szlovákiai járásokban is egyre több termelő bizalmát élvezi. Alkalmas a kukorica utáni későbbi vetésre is.

Martin Mátyás

A szakmai nap látogatói a fentieken kívül a kísérleti parcellákon találkozhattak még az Agrisem által forgalmazott Selgen és a VP Agro néhány búzafajtájával is.

A szántóföldi bemutató szerves részét képezte az felvonultatott búzafajták növényvédelmi kezeléseit bemutató kísérlet, amelyről Szűcs Gábor, az Adama termékmenedzsere nyújtott tájékoztatást. Az idei termesztési szezonban elsősorban a szártő betegségek elleni védekezésre kellett helyezni a hangsúlyt, amire általában a szűk vetésforgó miatt terjedő fertőzések hatására kényszerülnek a termelők.  Ebben az időszakban főleg a tavaszi árpákban megjelent a lisztharmat is, így erre a fertőzésre is oda kell majd figyelniük. A kalászosokban elvégzett gombabetegségek elleni kezeléseket négyfajta változatban hajtották végre. Az első változatban a gyakorlatban bevált hagyományos  kezelést végezték,  ami a T1-es vegetációs időszakban a három hatóanyagú Slape Trio kijuttatását jelentette. Mindhárom hatóanyaga szisztémikus hatású, a spiroxamine mellett a prothioconazole és a tebuconazole biztosítják a szer megbízható és erős hatását.  Ez a gombaölő készítmény elsősorban a szártő betegségei, a lisztharmat és a rozsdák ellen védi az állományt. A tapasztalatok szerint ez volt az egyik leghatékonyabb kezelési eljárás. Ehhez társult a T3-as időszakban az ugyancsak három hatóanyagú Artemis készítmény (fenpropidin, tebuconazole és prochloraz) kijuttatása, amellyel a zászlóslevél és a kalász védelmét biztosították. Az Artemishez Velocity tapadást fokozó szert is kevertek. A második változatban a Slape Trio a T2-es időszakban került kijuttatásra, a T3-as időszakban pedig egy idei újdonságot, a dupla azolt tartalmazó (difenoconazole és tebuconazole) Dirigent készítményt alkalmazták ugyancsak Velocityvel kiegészítve. A harmadik változatban a T2-es időszakban a Mirador Xtra két hatóanyagú (azoxystrobín és cyproconazole) gombaölő szerrel permetezték az állományt, amely szisztémikus megelőző hatása mellett nagyon jó zöldítő hatással is rendelkezik. Ebben a változatban is a T3-as időszakban a már említett Artemis+ Velocity kombináció került bevetésre. A negyedik változatban T1-es időszakban a Mirage 45 EC és a Leander kombinációját alkalmazták T2-ben pedig Seguris Bold-ot permeteztek, amelynek hatóanyagai az SDHI hatóanyagcsoportba tartozó isopyrazam és a cyproconazole. Egyes azol alapú hatóanyagok fokozatos kivezetése következtében ez a kombináció ezzel összefüggő új helyzetre kínál megoldást. Az őszi gyomirtószeres kezelésre a Trinity herbicidet, a tavaszi rovarölőszeres permetezésre pedig a Dinastia készítményt alkalmazták.

Szűcs Gábor

Kép és szöveg: szilvássy

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …