Megjelent a Jó Gazda augusztusi száma

Az időszerű kerti tennivalók keretében a Jó Gazda augusztusi száma összefoglalja a zöldségeskertben esedékes tennivalókat, többek között a nyári retek termesztésének feltételeit, a gumós kömény tápanyagellátását, a sütőtök termésbeállítását, a kaliforniai paprika és a radiccio saláta betakarítási időpontját stb. Külön cikk foglalkozik a halványító és a metélő zeller termesztésével, egyúttal felhívja a figyelmet arra, hogy a kerti növényvédelmet augusztusban is folytatni kell. Ugyancsak részletes írás foglalkozik a padlizsán cserépben való termesztésével is. A beérett vöröshagyma termésének megfelelő tárolásához ugyancsak összefoglaló írás kínál szakmai tanácsokat. A lap szakírója a paprika legfontosabb betegségeit veszi számba, a tünetek bemutatása mellett tanácsokat ad a védekezéshez is.

A gyümölcstermesztők számára a szilvahimlő és a szilvamoly okozta tünetek hasonlóságára hívja fel a figyelmet  a lap, egyúttal jelzi a szilvahimlő vírusos megbetegedés veszélyességét, az ilyen fát, ki kell vágni, és el kell égetni. Bemutatja a köszméte termését és termesztését, egyúttal röviden ismerteti egy magyarországi gimnazista digitális feromon-csapdáját, amely háztáji feltételek között is komoly segítséget nyújthat a károkozók kirepülésének előrejelzéséhez. A lap összefoglalja a szőlőben végzendő nyári munkákat, és bemutatja a gyümölcstermő növények éves vegetációs ciklusának elemeit.

A hagyományos növényvédelmi rovatban az augusztusban esedékes tennivalókról kapnak összefoglalót az olvasók, a biológiai növényvédelem hívei a tripszek elleni vegyszermentes védekezéshez kapnak ötleteket.

A szántóföldi növénytermesztési rovatban többek között bemutatjuk a hazai gabonanemesítés fellegvárát, a sósszigeti nemesítő állomást, az idei gabonafajta-kínálattal kiegészítve. Elemzi a lap a betakarítás utáni talajművelés módozatait és hatásait, felhívja a figyelmet a vetőmagok csávázásának fontosságára is. Konkrét tanácsokat és részletes indoklást kínál a repce talajának előkészítésére és az őszi gyomirtás elvégzésére.

A virágkedvelők a dézsás növényekkel, a mézvirággal és a bazsalikommal ismerkedhetnek, az állattartók a háztáji libahizlaláshoz kapnak tanácsokat. (sz)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júniusi száma

Júniusban a háztáji kertekben már „nagyüzem” van, ebben a hónapban ugyanis a legtöbb zöldségféle az …