A madárinfluenza

Amint azt a sajtóhírekben már olvashattuk, a Nyitra melletti Zbehy településen háztáji gazdaságban Szlovákiában is azonosították a H5N8 madárinfluenza vírusának megjelenését. A veszélyes betegségről az alábbiakban az alapvető információkat foglaltuk össze.

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak betegsége. A kórokozó influenza vírus változékonysága miatt kialakulhat a vírusnak olyan változata, mely embereket is képes megbetegíteni. Európában azonban ennek csekély az esélye az állatokkal való szoros kontaktust kerülő állattartási gyakorlat és a baromfiból származó termékek fogyasztási szokásai miatt. Vírusa az Orthomyxo vírusok családjába tartozik, azon belül is az A típusba. Ezek megbetegítő képességük alapján két nagy csoportba (alacsony és magas patogenitású) sorolhatóak. A vírus, hasonlóan a többi influenzavírushoz, genetikailag változékony, a felületén lévő fehérjekomponensek (H és N antigének) különböző módon variálódhatnak. A tünetek sokfélesége miatt a betegség megállapításához speciális, a vírust vagy annak töredékeit kimutató laboratóriumi vizsgálatokra van szükség.

Vadmadarak sokszor tünetmentesek maradnak, a házimadarak esetében a klinikai tünetek különfélék lehetnek: kezdeti tünet lehet az étvágytalanság, a folyadékfelvétel  csökkenése és a viszonylag kismértékű elhullás. Más esetben hirtelen, akár előzetes tünetek nélküli, vagy általános tüneteket követő (bágyadtság, étvágytalanság, borzolt tollazat) magas elhullási arány tapasztalható. A betegség jele lehet a tojástermelés vagy a testtömeg gyarapodás csökkenése is.

Vonuló vadmadarakkal terjed. Az állományokba legtöbbször az ürülékkel, szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon lehet bevinni. Az állományon belül a további terjedésben aztán nagy szerepet kap a kitüsszögött váladék illetve a szálló por és tollpihék belégzése is.

A kimutatott fertőzést szenvedett állományt el kell pusztítani. A terjedés megakadályozása érdekében védőkörzetet és egy szélesebb hatósugarú megfigyelési körzetet jelölnek ki.

A betegség terjedése ellen az állatok zárt tartásával védekezhetünk. Ebbe beletartozik a takarmány és a szalma zárt tárolása is, egyúttal  az ólba KIZÁRÓLAG a cipő talpának és a kéznek a fertőtlenítése után lépünk. A telepi ruházatot SEHOL máshol nem szabad használni. Szeles időben különösen figyelni kell rá, hogy az állomány be legyen zárva, hogy a levegőben repülő tollpihékkel, porral ne érintkezhessen. Ezt a szél hozhatja több száz méterre lévő fertőzött telepről is.

Az eszközöket nem szabad más telepen használni, mint ahová tartoznak, nem szabad kölcsönadni őket más baromfitelepre, bérmunkát végezni velük más telepen. Ha ez nem kerülhető el, akkor a telepre történő visszaszállítás előtt fertőtleníteni kell őket a járművekhez hasonlóan. (sz-nh)

About jogazda.com

Cikkajánló

Megjelent a Jó Gazda júliusi száma

A Jó Gazda áprilisi száma az időszerű kerti tennivalók taglalása keretében összefoglalja a legmelegebb nyári hónapban esedékes …